Με τη συμμετοχή μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2024, το 9o Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο. Το Συνέδριο διοργάνωσε η Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Μαθητικών Συνεδρίων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Γερμανίας, το “Stiftung Palladion” και την “Association Européenne des Enseignants” και είχε ως θέμα: «Η Γερμανία των Ελλήνων-Η Ελλάδα των Γερμανών. Η κλασική Ελλάδα και η επίδρασή της στον γερμανόφωνο πολιτισμό».
Οι μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο, παρουσίασαν την εργασία που εκπόνησαν με θέμα: «Ο Φιλελληνισμός στη Γερμανία και τις Γερμανόφωνες περιοχές το 19ο και 19ο αιώνα» και ανέδειξαν ένα θέμα που δεν έχει φωτιστεί αρκετά από την Ελληνική Ιστοριογραφία, όπως είναι ο Γερμανικός, ο Αυστριακός και ο Ελβετικός Φιλελληνισμός. Οι μαθητές μέσα από τη συμμετοχή τους σε ένα επιστημονικό συνέδριο υψηλών προδιαγραφών, ενίσχυσαν τις ικανότητες, τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους στην εκπόνηση και την παρουσίαση μιας πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας.
Οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου, πέρα από τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο ακολούθησαν και ένα παράλληλο πρόγραμμα επισκέψεων σε χώρους και μνημεία ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο στο Μόναχο, αλλά και στο Σάλτσμπουργκ και το Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Πρώτος σταθμός των επισκέψεων ήταν η πόλη του Σάλτσμπουργκ που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ένα από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Το κάστρο Hohensalzburg, το σπίτι του Wolfang Amadeus Mozart, o καθεδρικός ναός στην πλατεία Domplatz, οι εμπορικοί δρόμοι στο κέντρο και η χριστουγεννιάτικη αγορά στη Residenzplatz είχαν την τιμητική τους.
Η γνωριμία με την πρωτεύουσα της Βαυαρίας ξεκίνησε με επίσκεψη στο “Deutsches Museum”, το μεγαλύτερο μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας στον κόσμο, όπου εκτίθεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των φυσικών επιστημών. Στην επίσκεψη στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου, έναν από τους πλέον εμβληματικούς τόπους μαρτυρίου και παγκόσμιας μνήμης, οι μαθητές ένιωσαν δέος και συγκίνηση. Μαγευτική ήταν η επίσκεψη στην παλαιότερη υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά που στήνεται εδώ και επτά αιώνες στην καρδιά του Μονάχου στην πλατεία Marienplatz, δίπλα από το εντυπωσιακό νεογοτθικό παλαιό Δημαρχείο της πόλης. Η βόλτα στην Karlsplatz και τον εμπορικό δρόμο της Kaufingerstrasse συνέθεσαν το γιορτινό σκηνικό στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Η περιήγηση στην Αθήνα του Ίζαρ στην Königsplatz και η ξενάγηση στη Γλυπτοθήκη, το κτίσιμο της οποίας χρηματοδότησε ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄ σε ρυθμό ελληνικό με Ιωνική κιονοστοιχία, αποτέλεσε ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας σε συνάρτηση με την παρακείμενη παλαιά βασιλική Πινακοθήκη που έχει οικοδομηθεί σε κλασικό ρυθμό με Κορινθιακή κιονοστοιχία αλλά και τα Προπύλαια που βρίσκονται ακριβώς δίπλα και αποτελούν τη μνημειακή πύλη Δωρικού ρυθμού που ανεγέρθηκαν από το φιλέλληνα βασιλιά της Βαυαρίας σε ανάμνηση του πολέμου ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Τελευταίος σταθμός στο Μόναχο ήταν το μουσείο της BMW, όπου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ιστορία της Βαυαρικής αυτοκινητοβιομηχανίας, από τα πρώτα της βήματα ως τη σύγχρονη εποχή και παρατήρησαν το πώς εξελίχθηκαν τα αυτοκίνητα της BMW και πώς επηρέασαν τον κόσμο της αυτοκίνησης.
Για τους μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, οι επισκέψεις στη Γερμανόφωνη Κεντρική Ευρώπη ολοκληρώθηκαν στην πρωτεύουσα των Άλπεων, το εντυπωσιακό Ίνσμπρουκ. Εκεί θαύμασαν τον Πύργο της πόλης, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιακώβου, τη Goldenes Dachl, το μεσαιωνικό κάστρο του Schloss Ambras και την υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στον εμπορικό πεζόδρομο της Herzog Friedrich Strasse, όπου ολοκλήρωσαν ένα ταξίδι γεμάτο ανεπανάληπτες εμπειρίες.