«Πού βρισκόμαστε με την προστασία και διαχείριση του ποταμού Σαραντάπορου;».Σε αυτό το ερώτημα φιλοδοξεί να απαντήσει η ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωσηπου διοργανώνει το MedINA υπό την αιγίδα του Δήμου Κόνιτσας, την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κόνιτσας.
Τρία έργα του MedINA, που δρουν υπέρ της προστασίας του ποταμού Αώου και των παραποτάμων του, ενώνουν δυνάμεις με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της Κόνιτσας σχετικά με τις τρέχουσες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που αφορούν τα ποτάμια της περιοχής. Μέσα από παρουσιάσεις ερευνών, επιστημονικών ανακαλύψεων και ευρημάτων στην περιοχή του Σαραντάπορου, πληροφόρηση για τις νομοθετικές εξελίξεις, καθώς και ανοιχτή συζήτηση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις προσπάθειες που γίνονται και τη σημασία βιώσιμης διαχείρισης του ποταμού.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα ευρήματα από την «Επιστημονική Εβδομάδα στον Σαραντάπορο», την πρώτη μεγάλης κλίμακας επιστημονική αποστολή στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του περασμένου έτους. Η εν λόγω δράση ανέδειξε την οικολογική σημασία του ποταμού, μέσα από τη συλλογή πρωτογενών δεδομένων για τη βιοποικιλότητα και -παράλληλα- έφερε στο προσκήνιο τις απειλές που αντιμετωπίζει τόσο ο Σαραντάπορος, όσο και τα υπόλοιπα ποτάμια της ευρύτερης περιοχής, κυρίως εξαιτίας της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΜΥΗΕ).
Επιπλέον, θα παρουσιαστούν η πρωτοποριακή έρευνα και τα αποτελέσματα του έργου MapStream. Από τη Ζούζουλη και το Επταχώρι έως το Πευκόφυτο, τη Λυκόρραχη, την Αετομηλίτσα, την Αγία Παρασκευή, τον Νικάνορα και το Πληκάτι, η επιστημονική ομάδα του MedINAχαρτογράφησε 420χλμ. ροής ποταμών σε μια έκταση 870χλμ.2 και εντόπισε εμπόδια που επηρεάζουν τα ποτάμια οικοσυστήματα.
Τέλος, θα ακολουθήσει ενημέρωση σχετικά με τις νομοθετικές εξελίξεις και την ενεργό δράση των πολιτών. Ο πρόσφατος χαρακτηρισμός του Σαραντάπορου και τμήματος του ποταμού Αώου ως Προστατευόμενου Τοπίου και Προστατευόμενου Φυσικού Σχηματισμού ανοίγει τον δρόμο για διάλογο,θέτοντας καίρια ερωτήματα για την πορεία των δράσεων και τη συμβολή των πολιτών στην όλη προσπάθεια.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία του ποταμού Αώου και των παραποτάμων του και πραγματοποιείται στο πλαίσιο έργων:
- Ri–Connect: Ο ποταμός Αώος ως διασυνοριακός οικολογικός διάδρομος, το οποίο χρηματοδοτείται από τοPrespaOhridNatureTrust (PONT).
- MapStream: Καταγραφή εμποδίων στην υπολεκάνη του Σαραντάπορου, λεκάνη απορροής του ποταμού Αώου, το οποίο χρηματοδοτείται από το OpenRiversProgramme.
- Αώος/Vjosa, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Holdfast.