Ο Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Στύλιος, μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που αφορά τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού και τη σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Στύλιος ανέλυσε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου, τονίζοντας τη σημασία της αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) για την πρόληψη και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πολιτών καθημερινά.
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής υπογράμμισε επιπλέον ότι διακεκριμένοι επιστήμονες και φορείς επικρότησαν το νομοσχέδιο κατά την κοινοβουλευτική επεξεργασία.
Αναφορικά με την αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού έδωσε έμφαση στις ακόλουθες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις:
- Στη διεύρυνση των κατηγοριών προσωπικών γιατρών για ενήλικες: Στο θεσμό του προσωπικού γιατρού εντάσσονται πλέον και οι ειδικευόμενοι γενικοί και αγροτικοί γιατροί.
- Στο χρηματικό κίνητρο για εξειδίκευση στη γενική ιατρική και στην εσωτερική παθολογία: Χορηγείται εφάπαξ ποσό 40.000 εύρω, σε όσους επιλέξουν τις συγκεκριμένες ειδικότητες.
- Στην προαιρετική επιλογή παιδιάτρου ως προσωπικού γιατρού για τα παιδιά
- Στην ελεύθερη επιλογή προσωπικού γιατρού από τον πολίτη: Όλοι οι πολίτες πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν τον προσωπικό γιατρό της επιλογής τους έως την 1η Ιουνίου 2025. Σε περίπτωση παράλειψης η εγγραφή θα γίνει αναγκαστικά αυτόματα από το σύστημα.
- Στις πρόσθετες αμοιβές για όλους τους προσωπικούς γιατρούς: Ιδιώτες ή γιατροί του ΕΣΥ θα λαμβάνουν πρόσθετες αμοιβές ως προσωπικοί γιατροί, χωρίς να επηρεάζονται οι λοιπές αποδοχές τους είτε από το Δημόσιο είτε από ιδιώτες.
- Στο σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών γιατρών, με δείκτες απόδοσης.
Τόνισε ειδικότερα την αξία της ψηφιακής μετάβασης. Ανάφερε συγκεκριμένα ότι ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς και η συστηματική ηλεκτρονική καταγραφή των δεδομένων υγείας αποτελούν πυλώνες για στοχευμένες παρεμβάσεις και βελτιώσεις στο σύστημα υγείας. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Όλα αυτά συνθέτουν ένα οργανωμένο κράτος»
Ως προς τη σύσταση Οκτώ Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, επεσήμανε ότι θα στελεχώνονται από επιστήμονες, μέλη ΔΕΠ, γιατρούς, ψυχολόγους και θα μπορούν να κάνουν χρήση του εξοπλισμού του Πανεπιστημίου. Η λειτουργία τους αναμένεται να ανακουφίσει τα νοσοκομεία από επείγοντα περιστατικά.
Ο κ. Στύλιος προέτρεψε, επίσης, για τη σταδιακή μετατροπή περισσότερων Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά σε περιοχές, όπως στην Άρτα, η οποία εξυπηρετεί και άλλες όμορες περιοχές. Πρότεινε την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Άρτας, ώστε να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και να συνδεθεί με την κοντινή Ιατρική Σχολή, για να επωφελούνται και να αποσυμφορίζονται περισσότερα Νοσοκομεία.
Καταληκτικά, σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις στο νευραλγικό τομέα της υγείας χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν, αναφέροντας ότι «Με το σημερινό νομοσχέδιο δείχνουμε ξεκάθαρα τον δρόμο που θέλουμε να ακολουθήσουμε.»
Αποσπάσματα της ομιλίας: