Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε μέσω τηλεδιάσκεψης, ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, ύστερα από πρόσκληση του πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας προσφωνώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ουκρανία συνδέονται με μοναδικούς ιστορικούς δεσμούς. «Ο ελληνισμός», ανέφερε ο κ. Τασούλας, «έχει παρουσία στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου από την αρχαιότητα, και η ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας είναι συγκεντρωμένη κυρίως στη μαρτυρική Μαριούπολη. Δοκιμάζεται σκληρά από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και θρηνεί θύματα.»
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τις συνεχείς εκκλήσεις του Προέδρου Ζελένσκι «να αποκατασταθεί άμεσα η ισχύς του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών και να σεβασθεί η Ρωσία το Διεθνές Δίκαιο», συμπληρώνοντας: «Η Ελλάδα και ο ελληνισμός με τον οποίο σήμερα όλη τη μέρα επικοινωνείτε, στην Αθήνα και στην Κύπρο, εδώ και τουλάχιστον 5 δεκαετίες υποστηρίζουν ακριβώς τα ίδια και για λόγους απαράβατων αρχών, και για λόγους προάσπισης των εθνικών μας δικαίων. Το βόρειο τμήμα της Κύπρου από το 1974 βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.»
Κλείνοντας την προσφώνησή του ο κ. Τασούλας επισήμανε: «Η μοίρα το έκανε να μην ηγείσθε μόνο της χώρας σας αυτή τη δύσκολη στιγμή, αλλά στο πρόσωπό σας η ελευθερία να αντιπαρατίθεται με τους εχθρούς της, και η Ελλάδα, που πριν 200 χρόνια κήρυξε και νίκησε τον πόλεμο της ελευθερίας της, και πριν ακριβώς από 81 χρόνια σαν σήμερα στα οχυρά της Μακεδονίας στη βόρειο Ελλάδα αντιστεκόταν ηρωικά στις πανίσχυρες ορδές του 3ου Ράιχ, αυτή ακριβώς η Ελλάδα, η ίδια Ελλάδα, εδώ σήμερα στην εθνική της αντιπροσωπεία σας καλωσορίζει και στέκεται τίμια στο πλευρό σας μέχρι την τελική νίκη!»
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε την ομιλία του με τους στενούς δεσμούς Ελλάδας – Ουκρανίας, εστιάζοντας στις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στη Μαριούπολη. «Για πάνω από ένα μήνα τώρα, κάθε πρωί, ξυπνώ και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, λαμβάνοντας τις φριχτές πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αυτή τη μαρτυρική πόλη, την οποία καταστρέφουν τα ρωσικά στρατεύματα. Αυτό δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία εδώ και πάνω από μισό αιώνα, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τις και ταυτοχρόνως αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό μα φύγει από την πείνα και τις κακουχίες. Υπάρχουν ακόμη 100.000 άνθρωποι οι οποίοι παραμένουν στα όρια της Μαριούπολης. Δεν έχει μείνει όμως κανένα κτίριο το οποίο να μην έχει βληθεί. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα, έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, μαιευτήρια, πολιτιστικά κέντρα, ακόμη και το δημοτικό θέατρο της πόλης το οποίο εβλήθη από πύραυλο» τόνισε.
Αναφερόμενος στις σχέσεις Ουκρανίας – Ελλάδας ο Β. Ζελένσκι σημείωσε: «Η Ουκρανία είναι μια από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες. Στην ουκρανική ιστορία και κουλτούρα θα φανεί πάρα πολύ εύκολα ότι θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας χάνοντας αυτή τη διάσταση που έφερε η ελληνική κοινότητα, η ελληνική κουλτούρα, ο ελληνικός πολιτισμός. Γι’ αυτό είμαστε στενά δεμένοι. “Ελευθερία ή θάνατος” έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα. Αντιμετωπίζουμε τη θέληση να καταστραφεί η Ουκρανία και σ’ αυτήν αντιπαραθέτουμε το “ελευθερία ή θάνατος”. Πέρα από την Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός, ένα άλλο μεγάλο κέντρο του ελληνισμού, που επισκέφθηκε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών σας και άκουσε ο ίδιος τον φρικτό ήχο των πυροβόλων».
Συνεχίζοντας στις αναφορές του στη ελληνική ομογένεια ο κ. Ζελένσκι τόνισε: «Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ. Και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Θεωρώ ότι θα μπορούσε μία νέα Φιλική Εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και να παλέψει για να σώσει και την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία. Η Μαριούπολη και η Οδησσός χρειάζονται βοήθεια άμεσα. Οι άνθρωποι είναι βαριά τραυματισμένοι, οι κοινότητες αυτές είναι αποδεκατισμένες, οι Ρώσοι επιτίθενται συνεχώς και με τις χερσαίες και με τις θαλάσσιες και με τις αεροπορικές δυνάμεις, αλλά είμαι βέβαιος ότι με την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ελλάδας θα καταφέρουμε να νικήσουμε».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ζελένσκι επικεντρώθηκε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις αναφέροντας: «Πρέπει να κλείσουμε την πόρτα στις ρωσικές τράπεζες. Όχι μόνο σε μερικές από αυτές γιατί αυτό δεν έχει νόημα. Όσο διαρκεί ο φριχτός πόλεμος δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανένα ρωσικό πλοίο να προσεγγίσει ευρωπαϊκά λιμάνια. Τα λεφτά τα οποία κερδίζουν με αυτόν τον τρόπο τα επενδύουν στους ρωσικούς πυραύλους και τα βλήματα με τα οποία καταστρέφουν τις πόλεις μας. Καμία αποδοχή στα ρωσικά δεξαμενόπλοια. Η Ουκρανία χρειάζεται τις κυρώσεις αλλά χρειάζεται και όπλα. Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά συστήματα, αντιαρματικά, τεθωρακισμένα και μία σειρά πραγμάτων που οι δυτικοί μας σύμμαχοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία και εάν έχουμε αυτή τη στήριξη και την αλληλεγγύη θα τη σώσουμε».
Ο Ουκρανός Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και θα κάνουμε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν, όσους έκαναν εγκλήματα κατά Ουκρανών, κατά Ελλήνων, κατά άμαχων πληθυσμών. Και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη και τις άλλες κοινότητες όπου Ουκρανοί και Έλληνες θα συνεχίσουν να ζουν από κοινού ειρηνικά και σεβόμενοι η μία κοινότητα την άλλη, όπως και στο παρελθόν».
Στο μέσο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε τον λόγο σε δύο Ουκρανούς μαχητές με ελληνική καταγωγή, όπως σημείωσε, που περιέγραψαν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη και ζήτησαν τη συμπαράσταση της Ελλάδας.
Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κ. Τασούλας τόνισε: «Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι για την συγκινητική του παρέμβαση στη Βουλή των Ελλήνων και μέσω της Βουλής των Ελλήνων προς τον ελληνικό λαό. Και θέλω να τον διαβεβαιώσουμε, ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα κάνει το χρέος του, ώστε αυτή η βοήθεια, που ούτως ή άλλως η Ελλάδα προσφέρει στη χώρα του, να ενταθεί και να ενισχυθεί. Γιατί βοηθώντας την Ουκρανία βοηθάμε την ελευθερία. Ζήτω η Ουκρανία, ζήτω η ελευθερία.»***
Στην ομιλία του Ουκρανού Προέδρου παραβρέθηκαν: ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνης, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και εκπρόσωπος της Κ.Ο του Μέρα25. Επίσης την ομιλία παρακολούθησαν ο πρέσβης της Ουκρανίας κ. Sergii Shutenko, ο Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα κ. Nicolas Croizer, ως εκπρόσωπος της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας Πρέσβης κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, και η Διπλωματική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Πρέσβης κυρία Άννα-Μαρία Μπούρα.