Προβληματισμό προκαλεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επιβολή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στους Δήμους, όπως και σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου συζήτησε το θέμα, το μεσημέρι της Τρίτης (13/9) και κατέληξε σε μια δέσμη προτάσεων που χαρακτηρίζεται από τη γενική αποδοχή της υποχρέωσης μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στους Δήμους αλλά και από τη διατύπωση εναλλακτικών λύσεων που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών, των ορεινών και των μικρότερων Δήμων, οι οποίοι έχουν εντελώς άλλες ανάγκες από ότι συμβαίνει στις περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων.
Κατ’ αρχάς, μετά τη σχετική εισήγηση του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστου Ντακαλέτση, ήταν ομόφωνη η αντίδραση των μελών του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κατά του τιμωρητικού χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης προς όσους δεν πιάσουν τους στόχους που θέτει η πολιτεία για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντακαλέτσης, στους Δήμους της Ηπείρου, υπάρχουν ιδιαιτερότητες που δεν επιτρέπουν τη μείωση ανελαστικών εξόδων, τα οποία δεν βαρύνουν αντίστοιχα άλλους Δήμους στην υπόλοιπη επικράτεια.
Βασική ιδιαιτερότητα των περιφερειακών Δήμων αποτελεί το κόστος των αντλιοστασίων. Το συγκεκριμένο κόστος, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ., ισούται με τα 2/3 της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας – το υπόλοιπο 1/3 αφορά τον οδοφωτισμό. Το κόστος αυτό έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί, κατά το τελευταίο διάστημα.
Άλλη πρόταση που κατατέθηκε αφορά την ανάγκη επιχορήγησης των Δήμων για το κόστος των καυσίμων. Για τη μεταφορά των απορριμμάτων συγκεκριμένα, η αύξηση του κόστους των καυσίμων, έχει σημάνει τον τριπλασιασμό αυτών των πάγιων εξόδων των Δήμων.
Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου ζητά για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες των Δήμων που επιφέρει η υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους, να υπάρξει άμεση ενίσχυση από την πολιτεία, ενώ ως επιτακτική κρίνεται η αναγκαιότητα χρηματοδότησης και εκπόνησης προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης ή συντήρησης των κτιριακών υποδομών των Δήμων, για να καταστούν μεσομακροπρόθεσμα, ενεργειακά αυτόνομοι οι ΟΤΑ του πρώτου βαθμού.
Το στόχο τούτο θα βοηθήσει και η παραγωγή ενέργειας από τους Δήμους, με το σχήμα των ενεργειακών κοινοτήτων ή με επενδύσεις ΑΠΕ που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε δημοτικές εκτάσεις, συγκεκριμένοι Δήμοι. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό όμως, είναι κατά προτεραιότητα να αποδέχεται το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ το παραγόμενο από τους Δήμους ηλεκτρικό ρεύμα.
Απαίτηση των Δημάρχων της Ηπείρου είναι τα έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση να προκρίνονται στην ένταξη στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και να τίθενται εκτός πλαφόν των Δήμων που ισχύουν για παράδειγμα, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Τέλος, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου πρότεινε στην εξίσωση της αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους των Δήμων, να μπει και η Περιφέρεια Ηπείρου, με την προκήρυξη συγκεκριμένων μέτρων από το ΕΣΠΑ, όπως για την εκπόνηση των λεγόμενων Σχεδίων Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) που οφείλουν να διαθέτουν οι Δήμοι.
Μετά από πρόταση του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλη, τα Δασαρχεία καλούνται να απλοποιήσουν τις αδειοδοτήσεις τους, ώστε ελλείψει διαχειριστικών μελετών από μεριάς των Δήμων, να καταστεί δυνατό κατά το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διανέμονται καυσόξυλα στους κατοίκους των ορεινών χωριών της περιοχής μας.