« Ο κανόνας πρέπει να είναι ο ασθενής στο επίκεντρο»
«Εμείς ως ΠΑΣΟΚ ΚινΑλ, πιστεύουμε ότι η ανάγκη για την άμεση αναβάθμιση του συστήματος, πρέπει να εστιαστεί στη δημιουργία δικτύων φροντίδας που θα παρέχουν μια ολοκληρωμένη δέσμη υπηρεσιών και θα διασυνδέονται με την δευτεροβάθμια περίθαλψη», δήλωσε με έμφαση ο Βουλευτής Ιωαννίνων, Αναπληρωτής Γραμματέας Κ.Ο. και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στην έναρξη της ομιλίας του στην πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορικά με το κατατεθέν προς ψήφιση Νομοσχέδιο Υγείας για τον Προσωπικό Ιατρό.
«Ο μόνος στόχος του Ν/Σ είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία κάλυψη του πληθυσμού με οποιονδήποτε τρόπο και ΔΕΝ αποσκοπεί στο τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί ένα σύστημα ΠΦΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΊ ΤΟΝ Έλληνα πολίτη» υπογράμμισε ο κ.Τσίμαρης στην εισήγησή του, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι ελλιπές και αποσπασματικό, με διατάξεις στις οποίες εκλείπει το όραμα ενός ολοκληρωμένου νομοσχεδίου οργάνωσης και ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Καυτηρίασε δε την προχειρότητα, τα λάθη και τις ασάφειες που διατρέχουν το Νομοσχέδιο, με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιστράτευση των ειδικευομένων γενικών γιατρών και των αγροτικών γιατρών να αναλάβουν τον ρόλο του προσωπικού γιατρού. «Ένα σκεπτικό που ξεφεύγει πολύ από το πρότυπο μιας ιδανικής ΠΦΥ, καθώς οι αγροτικοί γιατροί είναι ανειδίκευτοι γιατροί που παραμένουν σε μια περιοχή περίπου δώδεκα μήνες και μετά αποχωρούν για να συνεχίσουν στην ειδικότητά τους. Είναι άλλο η εκπαίδευση και άλλο η κλινική πρακτική», τόνισε με έμφαση. «Όλα τα παραπάνω αντιβαίνουν σε όλα τα πρωτόκολλα, με συνέπειες για την ποιότητα φροντίδας».
Ζήτησε δε μετ’ επιτάσεως την απόσυρση των σχετικών άρθρων του Νομοσχεδίου.
Ο κ.Τσίμαρης, παρέθεσε επίσης ένα μεγάλο αριθμό ζητημάτων που μένουν αναπάντητα στο εν λόγω νομοσχέδιο και αφορούν στον προσυμπτωματικό έλεγχο, την απουσία κινήτρων και μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην αλλαγή της κουλτούρας που επικρατεί στο ΕΣΥ να απευθύνονται οι ασθενείς απευθείας στη νοσοκομειακή φροντίδα, τον απολογισμό της υπάρχουσας κατάστασης σε σχέση με τον αριθμό των συμβεβλημένων Γενικών Ιατρών και Παθολόγων, τη διασφάλιση της λεπτομερούς ενημέρωσης του Ιατρικού Φακέλου, τον κίνδυνο να μείνουν ακάλυπτες οι άγονες περιοχές της χώρας και τα νησιά, καθώς επίσης και ζητήματα επαρκούς εκπαίδευσης του ιατρικού προσωπικού μετά τις σπουδές του.
Ο κ. Τσίμαρης, επεσήμανε ότι δεν αρκεί η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, αλλά χρειάζεται παράλληλα μια μεταρρύθμιση για τη διαχείριση και την πρόληψη των παραγόντων κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες μορφές φροντίδας. «Ο κανόνας που πρέπει να ακολουθείται είναι ο ασθενής στο επίκεντρο», τόνισε κλείνοντας την εισήγησή του.