Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο «Περί πολιτισμικής κληρονομιάς: Δημόσια Ανθρωπολογία, Λαογραφία και Πολιτιστική Διαχείριση», που πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου.
Η διοργάνωση από τον Τομέα Λαογραφίας (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), το Εργαστήριο/Πολιτισμός-Σύνορα-Φύλο – Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Υπουργείο Πολιτισμού) και τον Δήμο Κόνιτσας έφερε κοντά επιστημονικά ιδρύματα, στελέχη πολιτιστικής πολιτικής και ενεργά μέλη των τοπικών κοινωνιών, δημιουργώντας έναν χώρο γόνιμης ώσμωσης και συνεργασίας. Μέσα σε κλίμα ουσιαστικής αλληλοκατανόησης και συμπερίληψης, πραγματοποιήθηκε ένας ειλικρινής και ισότιμος διάλογος, όπου συζητήθηκαν θεωρήσεις, πρακτικές, εννοιολογήσεις και μεθοδολογίες.
Το συνέδριο προσέφερε μια καινοτόμο προσέγγιση στη σύνδεση θεωρίας και πράξης με στόχο τη συμμετοχική συν-μάθηση και τη δημιουργική συνεργασία. Με εμπεριστατωμένες και διεισδυτικές παρουσιάσεις και ζωντανές συζητήσεις, διαμορφώθηκε ένα δημιουργικό πεδίο ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών. Παράλληλα, δόθηκαν νέες κατευθύνσεις για τη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς, μέσα από την ανάπτυξη εργαλείων που θα υποστηρίξουν επιστημονικά θωρακισμένες και κοινωνικά βιώσιμες πρακτικές πολιτιστικής πολιτικής.
Το συνέδριο εξελίχθηκε σε μία πρωτοποριακή συνθήκη, στο πλαίσιο της οποίας διαμορφώθηκαν νέες προσεγγίσεις, που συνδυάζουν τη δημόσια λαογραφία και τη δημόσια ανθρωπολογία με τη σύγχρονη πολιτιστική διαχείριση. Με τον τρόπο αυτό, αποτέλεσε μία ισχυρή βάση για την αλλαγή υποδείγματος στις συνεργασίες μεταξύ επιστημονικής έρευνας, πολιτικής και εφαρμοσμένων πρακτικών στις τοπικές κοινωνίες.
Το συνέδριο διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί φάρο γνώσης, επιστημονικής έρευνας και κοινωνικής προσφοράς. Η επέτειος αυτή υπογράμμισε την ιστορική του συνεισφορά, αλλά και τη δέσμευσή του να καινοτομεί και να δημιουργεί συνέργειες με ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους/ες όσοι/ες εργάστηκαν κατά την προετοιμασία του, συμμετείχαν και βοήθησαν στη διαμόρφωση ενός νέου, συμμετοχικού πλαισίου για την πολιτιστική διαχείριση! Ανυπομονούμε για τις επόμενες συνέργειες!