Την κυβερνητική απόφαση το νέο ΤΕΒΑ, το πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας για άπορους συμπολίτες μας, να «τρέξει» πλέον μέσω των 13 Περιφερειών κι όχι από τις κοινωνικές συμπράξεις Δήμων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, στηλίτευσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στη διάρκεια της εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου.
Όπως τόνισε, η απόφαση αυτή πάρθηκε προκειμένου να «τρέχουν» μεγαλύτεροι διαγωνισμοί, άρα θεωρητικά να επιτυγχάνονται μεγαλύτερες οικονομικές εκπτώσεις από τους αναδόχους, με τη μόνη διαφορά ότι στους μεγάλους αυτούς διαγωνισμούς δεν θα είναι εύκολο να ανταποκριθούν τοπικές επιχειρήσεις, άρα δεν θα στηρίζεται η τοπική οικονομία.
Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι να ξεκινήσει το πρόγραμμα δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν διανομές και δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα υπάρξει τέτοια δυνατότητα.
«Εδώ και μήνες οι δικαιούχοι αναμένουν ενημέρωση αναφορικά με το πότε θα προμηθευτούν όσα δικαιούνται, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι ο χρόνος περνά και δεν έχουν κάποια ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι.
Σε κάθε περίπτωση, γίνεται λόγος για ανθρώπους και οικογένειες που δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους και που βιώνουν ακραία φτώχεια. Το να μην λαμβάνουν για μήνες τρόφιμα τους δημιουργεί ασφαλώς τεράστιο ζήτημα ενώ θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή μέχρι να ξεκινήσουν ξανά οι διανομές προϊόντων, δεδομένου ότι η τελευταία διανομή έγινε το Δεκέμβριο του 2023», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.
Ο δήμαρχος παρέθεσε και μια σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η διαχείριση του προγράμματος από το δήμο Ιωαννιτών από το 2016 μέχρι σήμερα ήταν αποτελεσματική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν 67 διανομές Τροφίμων και Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής σε 3.500 ωφελούμενους περίπου του Νομού Ιωαννίνων, οι οποίοι είναι και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Συνοδευτικά πραγματοποιήθηκαν και δράσεις που αφορούσαν τους παρακάτω τομείς:
Εργοθεραπείες, ζωγραφική, κολύμβηση, μαθήματα χορού, διατροφικές συμβουλές, κοινωνικά φροντιστήρια, παγοθεραπείες, φυσικοθεραπείες, ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλές υγιεινής διαβίωσης κ.α..
Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος ΤΕΒΑ από τον Δήμο Ιωαννιτών, πραγματοποιήθηκαν δύο επιτόπιοι έλεγχοι από την Διαχειριστική Αρχή του ΟΠΕΚΑ, καθώς και ένας από την ΕΔΕΠ (Ειδικός Διαχειριστικός Έλεγχος) του Υπουργείου Οικονομικών, τα συμπεράσματα της έκθεσης του οποίου αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι το σφάλμα που διαπιστώθηκε στα υποέργα είναι 0% και πως με βάση τα αποτελέσματα της ελεγκτικής εργασίας που καταγράφονται, διαπιστώθηκε, με εύλογη βεβαιότητα, η νομιμότητα και κανονικότητα των δηλωθεισών δαπανών των υποέργων, σύμφωνα με τους εθνικούς και κοινοτικούς κανόνες.
Συσσωρεύονται τα προβλήματα
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το κεντρικό κράτος συνεχίζει να αποδεκατίζει τις υπηρεσίες των δήμων σε κρίσιμους τομείς όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπέγκας, ο δήμος πρόσφατα προσπάθησε να διατηρήσει 3 υπαλλήλους του πρώην ΟΚΠΑΠΑ με παρέμβαση υπέρ της παραμονής τους από την αρμόδια αντιδήμαρχο Σοφία Μαρκούλα στο δικαστήριο, πλην όμως η απόφαση ήταν αρνητική.
«Η κατάσταση όπως εξελίσσεται σε όλους τους δήμους τείνει να γίνει ασφυκτική.
Μόνιμες προσλήψεις με το σταγονόμετρο, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας καταργήθηκε και η τελευταία ελπίδα για ενίσχυση κρίσιμων υπηρεσιών, έστω και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ήταν το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν όμως φαίνεται ότι το παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες.
Μετά από όλα αυτά δεν μπορούμε παρά να διαμαρτυρηθούμε για τις πολιτικές της κυβέρνησης να μας αφαιρεί αρμοδιότητες όπως η κοινωνική πολιτική στις οποίες δώσαμε εξετάσεις και πετύχαμε», τόνισε ο δήμαρχος για να καταλήξει:
«Επίσης επαναφέρουμε το διαχρονικό αίτημα όλων των δήμων για ενίσχυση με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να προσφέρουμε στους συμπολίτες αυτά για τα οποία μας έχουν εκλέξει.
Η κατάσταση δεν αφορά μόνο το δήμο Ιωαννιτών, αλλά όλους τους δήμους και αυτό έχει διατυπωθεί με ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ανεξάρτητα από πολιτικές προελεύσεις.
Τα μηνύματα για διάφορα ζητήματα είναι ανησυχητικά.
Υπάρχει μια αίσθηση για δυσκολία της συνέχισης χρηματοδότησης έργων ακόμα και από πόρους που αφορούν ευρωπαϊκά προγράμματα.
Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση προκειμένου να μην βρεθούμε προ νέων δυσάρεστων εκπλήξεων».