Πλωτά φωτοβολταϊκά και φαραωνικά έργα χωρίς σχεδιασμό.
Κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν ο Βουλευτής Πρεβέζης και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Μπάρκας, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Μ. Ζαμπάρας, η Βουλεύτρια Άρτας και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, με θέμα την αδειοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην προστατευόμενη περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου.
Η κυβέρνηση, έχοντας ήδη οδηγήσει σε υπερκορεσμό τις διαδικασίες αδειοδότησης και εγκατάστασης ΑΠΕ σε όλη την επικράτεια, αποφασίζει να αγνοήσει κάθε έννοια περιβαλλοντικής ευαισθησίας και να επιτρέψει την υλοποίηση τέτοιων έργων ακόμα και στον Αμβρακικό Κόλπο.
Την ίδια στιγμή, τα χωροταξικά και θαλάσσια χωροταξικά σχέδια παραμένουν ανολοκλήρωτα, γεγονός που αναδεικνύει την πλήρη έλλειψη στρατηγικής και σοβαρού σχεδιασμού από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Αντί για μία ορθή, βιώσιμη και ισορροπημένη διαχείριση, επιλέγεται και πάλι η παράκαμψη της θεσμικής διαδικασίας και η προώθηση αδειοδοτήσεων με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και χωρίς επαρκή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ εντάσσει τον Αμβρακικό Κόλπο, μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές της χώρας, στον σχεδιασμό για πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα. Ο Αμβρακικός, ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000 και προστατευόμενος από τη συνθήκη RAMSAR, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Μεσογείου και κρίσιμο βιότοπο για τη δια-τήρηση της βιοποικιλότητας.
Η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε αυτή την οικολογικά πολύτιμη περιοχή απειλεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές, σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν επαρκείς και αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες για τις επιπτώσεις τέτοιων έργων σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Ο Αμβρακικός φιλοξενεί ήδη σπάνια και προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας, τα οποία κινδυνεύουν από την υλοποίηση τέτοιων έργων μεγάλης κλίμακας.
Η συνταγή της κυβέρνησης είναι πλέον γνωστή. Εμμονή στην υλοποίηση φαραωνικών έργων, με αναδόχους τους ίδιους μεγάλους οικονομικούς παίκτες, εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Η μονομερής αυτή πολιτική αγνοεί κανονισμούς, παραβιάζει αρχές περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δεν θα επιτρέψουμε τη συνέχιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της αυθαιρεσίας εις βάρος του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Αντιθέτως, θα σταθούμε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, στους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς, υπερασπιζόμενοι τη βιώσιμη ανάπτυξη, το μέλλον του Αμβρακικού Κόλπου και της κοινωνίας.
Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Απροστάτευτες οι προστατευόμενες περιοχές του Αμβρακικού: Πλωτά φωτοβολταϊκά και φαραωνικά έργα χωρίς σχεδιασμό
Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η πληροφορία για τη δημιουργία πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στον Αμβρακικό κόλπο. Η εταιρεία «Δυτικός Ενεργειακός Κόμβος Κοινότητα ΑΠΕ-ΕΠΕ», με κεφάλαιο μόλις 1.500 ευρώ, υπέβαλε αίτηση στη ΡΑΑΕΥ στις 4 Οκτωβρίου 2024. Το έργο αφορά την περιοχή από το Φανάρι (Πλατανάκι) έως τη Μπούκα και την Αμφιλοχία.
Η εν λόγω εταιρεία, που συστάθηκε μόλις τον Μάιο του 2024, περιλαμβάνει τρία φυσικά πρόσωπα και 15 μονοπρόσωπες Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, στις οποίες μέτοχοι εμφανίζονται τα ίδια φυσικά πρόσωπα. Παρά το όνομά της, δεν έχει καμία σχέση με τη φιλοσοφία των ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς προφανώς δρα επιχειρηματικά.
Την ώρα που παραμένουν ανολοκλήρωτα τα χωροταξικά και θαλάσσια χωροταξικά σχέδια, το Υ-πουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επιλέγει ξανά την παράκαμψη της ορθής, βιώσι-μης και ισορροπημένης διαχείρισης έργων ΑΠΕ, επιτρέποντας αδειοδοτήσεις χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό.
Ένα φαραωνικό έργο σε έναν μοναδικό οικοσύστημα
Ο Αμβρακικός κόλπος, μια περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, προστατευόμενη από τη συνθήκη RAMSAR, αποτελεί κρίσιμο βιότοπο για τη βιοποικιλότητα. Φιλοξενεί τη μεγαλύτερη πυκνότητα ρινοδέλφινων στη Μεσόγειο, έναν υποπληθυσμό που χαρακτηρίζεται ως Κρίσιμα Απει-λούμενος από την IUCN.
Η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα. Έρευνες δείχνουν ότι τα πάνελ σκιάζουν την επιφάνεια του νερού, μειώνοντας το διαθέσιμο φως και διαταράσσοντας την υδρόβια ζωή. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία και τη σύσταση του νερού μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση των κατώτερων στρωμάτων και μαζικούς θανάτους ψαριών.
Παρά τις ενδείξεις για τις επιπτώσεις, το ΥΠΕΝ, με πρόσφατο νόμο, προώθησε την εγκατάσταση 10 πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων χωρίς επαρκείς έρευνες, επιτρέποντας την κάλυψη έως και 10% της συνολικής έκτασης υδάτινων σωμάτων.
Η αλόγιστη αδειοδότηση σε προστατευόμενες περιοχές
Το έργο στον Αμβρακικό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της άναρχης χωροθέτησης των ΑΠΕ στη χώρα μας. Παρά τις προειδοποιήσεις από επιστημονικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει την αδειοδότηση φαραωνικών έργων χωρίς ουσιαστική δια-βούλευση με την τοπική κοινωνία, σε ήδη κορεσμένες περιοχές.
Η ίδια λογική υπερκορεσμού εφαρμόζεται και στα Βαρδούσια Όρη, άλλη μια περιοχή Natura 2000, όπου οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιλαμβάνουν σοβαρές παρατυπίες, ενώ οι τοπικοί δήμοι έχουν προσφύγει κατά του ΥΠΕΝ.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Θα προχωρήσετε άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για να ολοκληρωθούν τα χωροταξικά και θαλάσσια χωροταξικά σχέδια;
Θα προχωρήσετε άμεσα στην ανάκληση όλων των αδειών για ΑΠΕ που δεν τηρούν τις πε-ριβαλλοντικές και όχι μόνο επιπτώσεις;
Θα προχωρήσετε άμεσα στην απόρριψη του έργου για το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στον Αμβρακικό;
Θα προχωρήσετε άμεσα στην παύση της αδειοδότησης του έργου στα Βαρδούσια όρη που βρίθει από παρατυπίες;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γεροβασίλη Όλγα
Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
Μπάρκας Κώστας