Το διήμερο 27 και 28 Μαρτίου, κλιμάκιο από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την παρουσία του αρμόδιου Διευθυντή για την Πολιτική Συνοχής στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης κ. Nicola de Michelis, επισκέφθηκε συγχρηματοδοτούμενα έργα στην Ήπειρο και πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς.
Στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη συζητήθηκε η πορεία ολοκλήρωσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020, οι στόχοι για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 καθώς και το μέλλον / όραμα της Ηπείρου.
Τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΗΠΕΙΡΟΣ 2014—2020 που επισκέφθηκαν, αφορούσαν τομείς, όπως : υποδομές ( οδός Σταύρου Νιάρχου) εκπαίδευση (Πολυδύναμο Κτίριο Βιολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) υγεία (Προσθήκη πενταόροφου κτηρίου νοσηλευτικών μονάδων στο Π.Γ.Ν.Ι.) πολιτισμό (Αποκατάσταση και ανάδειξη του θεάτρου στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, Αποκατάσταση Οθωμανικού Λουτρού) καθώς και έργα ανάπλασης (πεζοδρομήσεις στο κέντρο των Ιωαννίνων και περιοχή Κάστρου). Επίσης, επισκέφθηκαν τοπικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο προσκλήσεων του Ε.Π. ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020 για έρευνα, ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε και Τεχνική Συνάντηση με φορείς της περιοχής, στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης, οι Δήμαρχοι των τεσσάρων μητροπολιτικών πόλεων, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο Διευθύνων ΙΤΕ/ΙΒΕ, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Εκπαίδευσης, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, Διοικητές των Νοσοκομείων, Πρόεδροι των ΔΕΥΑ, εκπρόσωποι των Εφορειών Αρχαιοτήτων, ο Πρόεδρος Ένωσης Φορέων ΚΑΛΟ καθώς και η Διαχειριστική Αρχή.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής και το μέλλον της, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα στην Ήπειρο, ενώ τονίστηκε η συμβολή των Ευρωπαϊκών Πόρων για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε: «Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι μια Περιφέρεια με ορεινό, πεδινό και παράλιο μέτωπο. Εμείς την ανάπτυξη την στηρίζουμε στα πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος. Δηλαδή, στο περιβάλλον, στα τοπικά προϊόντα, στον πρωτογενή τομέα, στην παροχή υπηρεσιών από την καινοτομία μέχρι και την τουριστική ανάπτυξη. Όλα αυτά μαζί δίνουν τους τομείς – εκτός από την κοινωνική πρόνοια που ασχολούμαστε – για την ανάπτυξη του τόπου». Ειδική αναφορά έκανε στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην ανάπτυξη υποδομών περιβάλλοντος στο παράκτιο μέτωπο, στην ΟΧΕ των Αρχαίων Θέατρων της Ηπείρου, στις δράσεις καινοτομίας, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καταλήγοντας ότι «Το Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 θα κλείσει εύκολα για εμάς και είμαστε έτοιμοι για το νέο πρόγραμμα 2021-2027. Χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα αυτά που σήμερα κάνουμε σε όλους τους τομείς, δεν θα γινόταν ποτέ. Αυτό το έχουμε συνειδητοποιήσει άπαντες, όχι μόνο για την απορρόφηση, αλλά για την ποιότητα των έργων. Εγώ είμαι ευχαριστημένος με τη συνεργασία με όλους τους φορείς. Όποια αιτήματα είχαμε που είχαν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρασαν. Είμαι ευχαριστημένος που οι συνεργάτες μου και οι φορείς κάνουν ότι απαιτείται για να αποδώσουμε στην κοινωνία αυτό που πρέπει από τα χρήματα που μας δίνει η Ευρώπη».
Ο Διευθυντής de Michelis και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ολοκλήρωσαν την επίσκεψη, παίρνοντας μαζί τους την εικόνα της Ηπείρου ως μια Περιφέρεια με υψηλό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, με σύγχρονες καινοτόμες επιχειρήσεις, με υψηλού επίπεδου παροχές υγείας και εκπαίδευσης, με αξιοποίηση των πολιτισμικών πόρων, με σύγχρονες υποδομές μεταφορών, με πόλεις που γίνονται πιο φιλικές προς τον πολίτη, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, διαπιστώνοντας την σημαντική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξή τους. Εξήραν την δουλειά που γίνεται, την καλή ποιότητα των έργων, τη σωστή απορροφητικότητα σημειώνοντας ότι όλα όσα είδαν και άκουσαν θα συμβάλλουν στον διάλογο για την πολιτική συνοχής μετά το 2027, που ήδη έχει αρχίσει στις Βρυξέλλες.