Τατιάνα Καλογιάννη: Άποψη της παράταξής μας είναι ότι πρέπει να επιτρέπονται ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αλλά με θεσμοθετημένους κανόνες και όρους και με συστηματικό έλεγχο.
- Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές Natura 2000 στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων εξετάζει –μεταξύ άλλων- το προστατευτέο αντικείμενο και τις επιπτώσεις των προτεινόμενων μέτρων σε αυτό. Για αυτό και προτείνονται όροι και περιορισμοί δραστηριοτήτων, που προκύπτουν από τις προτεινόμενες χρήσεις γης.
Σήμερα, οι χρήσεις γης προτείνονται από τα θεσμοθετημένα χωρικά σχέδια ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ/ΖΟΕ, κλπ.
Δηλαδή, ο σχεδιασμός που θα προκύψει από την ΕΠΜ είναι δεσμευτικός και για τα μελλοντικά κανονιστικά χωρικά σχέδια τοπικού επιπέδου, όπως το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Ιωαννιτών. Το προστατευτικό καθεστώς που θα ισχύσει από την ΕΠΜ δεν θα μπορεί να μεταβληθεί.
Συνεπώς, πρέπει να εξεταστεί με ποιον τρόπο θα ξεπεραστεί το θέμα αυτό. - Είναι αναγκαίο να ληφθεί υπ’ όψιν η αναγκαιότητα για την ορθολογική διαχείριση της κτηνοτροφίας και ειδικότερα της ελεύθερης βόσκησης, με τον καθορισμό της βοσκοϊκανότητας κατά είδος, το χρόνο, τη διάρκεια και των χώρων βόσκησης, τον αριθμό και το είδος ζώων, καθώς να γίνει και σαφής αναφορά για τη μεταβατική περίοδο από τη θεσμοθέτηση του παρόντος μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
- Πρέπει να τεθούν σαφή χρονικά όρια για την μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων που αντίκεινται στις επιτρεπτές χρήσεις του παρόντος.
- Πρέπει να γίνει αναφορά στην οικολογική στάθμη της λίμνης Παμβώτιδας καθώς επηρεάζει αποφασιστικά τη λειτουργία όλου του οικοσυστήματος της παραλίμνιας περιοχής. Άλλωστε, έχουν παραληφθεί οι δύο φάσεις του έργου «Τεκμηρίωση πρότασης καθορισμού της οικολογικής στάθμης της Λίμνης Παμβώτιδας» και αναμένεται η τελική φάση.
- Να ληφθούν υπόψη τα παραδοτέα του έργου: «Σχεδιασμός δράσεων αναψυχής και κατευθύνσεις διαχείρισης επισκεπτών στη λίμνη Παμβώτιδα (Φέρουσα ικανότητα)» που βρίσκεται στην τελική φάση παραλαβής της.
- Να συγκεκριμενοποιηθούν οι επιτρεπτέες υποδομές για τις αθλητικές δραστηριότητες που είτε ήδη υπάρχουν είτε πρόκειται να αναπτυχθούν, όπως αλεξίπτωτο πλαγιάς, αναρρίχηση, motocross, και να καθοριστούν στις ζώνες που θα χωροθετούνται και όχι γενικά σε περισσότερες ζώνες.
- Να διασφαλιστεί ως επιτρεπτέα κάθε είδους υποδομή που διασφαλίζει την απρόσκοπτη διέλευση των δικτύων φυσικύ αερίου, τραμ, σιδηρόδρομου, κλπ
- Πρέπει να ενσωματωθούν στις επιτρεπτέες υποδομές αυτές που περιλαμβάνονται στη μελέτη: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και ανάπλαση περιοχής Λίμνης Παμβώτιδας» που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Είναι γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και του λεκανοπεδίου, έχει δεχτεί έντονες πιέσεις από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, την αύξηση του πληθυσμού, την αστικοποίηση, κ.λ.π.
Από την άλλη, είναι δεδομένη η αναγκαιότητα να διαφυλαχτούν και να προστατευθούν περαιτέρω περιοχές που είτε συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής των δημοτών (όπως περιοχές που γειτνιάζουν τη λίμνη) είτε που συμβάλλουν στην υγεία του τοπικού πληθυσμού (όπως η περιοχή της Κρύας στην οποία χωροθετούνται οι εγκαταστάσεις του πόσιμου νερού του δήμου μας).
Για τους προαναφερόμενους λόγους είναι απολύτως ουσιαστική η ταξινόμηση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, στην 3η και 4η ζώνη περιοχών NATURA, πλην όμως αυτές δεν πρέπει να βάλουν σε «γυάλα» το φυσικό περιβάλλον.
Άποψη της παράταξής μας είναι ότι πρέπει να υπάρξουν ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αλλά με θεσμοθετημένους κανόνες και όρους και με συστηματικό έλεγχο.