Η δημοτική παράταξη, ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023, στο πλαίσιο των συνεχών και τακτικών συναντήσεων με ιδρύματα, φορείς, επιχειρήσεις και επιμελητήρια, που εδρεύουν στον Δήμο Ιωαννιτών με σκοπό να ενημερώνεται υπεύθυνα και καθολικά για τα θέματα που συνδέονται με την κοινωνία και την οικονομία του δήμου, ώστε να της παρέχεται η δυνατότητα να υποστηρίζει τεκμηριωμένα την επίλυση και τη διευθέτησή τους, στο μέτρο της δραστηριότητάς της, επισκέφθηκε σήμερα τη διοίκηση του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.
Σε ζεστό κλίμα ανταλλάχθηκαν απόψεις για τα θέματα που σχετίζονται με την δυναμική εντατικοποίηση της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Τατιάνας Καλογιάννη με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Άννα Μπατιστάτου, καταγράφηκαν και συζητήθηκαν πολλά και κρίσιμα θέματα, για τα οποία υπήρξε σύγκλιση απόψεων, ορισμένα εκ των οποίων παρατίθενται παρακάτω:
1.Η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, η οποία πρέπει να σχεδιάζεται συνδυαστικά και συμπληρωματικά και όχι αποκομμένα από το επιχειρηματικό γίγνεσθαι και την οικονομία της περιοχής,
2.Τα επίπεδα συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου δυνητικά είναι πολλά, όπως:
a.η αξιολόγηση των θεμάτων εκείνων που αφορούν τη φυσιογνωμία της πόλης από τη σχολή Καλών Τεχνών,
b.η εκπόνηση οικονομικών μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας από το Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου,
c.η παραγωγή νέων προτύπων για χρήση νέων τεχνολογιών στις καλλιέργειες (π.χ. γεωργία ακριβείας, χρήση βελτιωμένων σπόρων, δημιουργία νέων ποικιλιών, κλπ) και η κατάρτιση των αγροτών από τη σχολή Γεωπονίας,
d.η παραγωγή χρηστικών εργαλείων για την ενδυνάμωση της «έξυπνης πόλης» από το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, κλπ.
3.Η δημιουργία κοινής στρατηγικής προώθησης της αξίας του Πανεπιστημίου για την προσέλκυση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών φοιτητών, αλλά για τη δια βίου μάθηση.
4.Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην παραχώρηση τμήματος του κτιρίου του παλαιού Πανεπιστημίου επί της οδού Δομπόλη, σε πλήρη λειτουργία μετά την ανακατασκευή του, για χρήση σύμφωνα με τα ήδη συμφωνηθέντα με τη δημοτική αρχή της τρέχουσας περιόδου.
Ακόμη σκόπιμο είναι να διερευνηθούν τα μονοπάτια στον χώρο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστεράς – Δουρούτης, αλλά και ο περιβάλλων χώρος της Πανεπιστημιούπολης, ως πόλοι έλξης των συνδημοτών στο πλαίσιo της γενικότερης δράσης city break, που σχεδιάζει η δημοτική παράταξη Ιωάννινα_2023.
Η Τατιάνα Καλογιάννη δήλωσε ότι: «η κοινότητα και ο οργανισμός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ αποτελεί το πλέον αναγνωρισμένο και πολύτιμο σύγχρονο στοιχείο ενεργητικού της πόλης, παραμένει ο «μεγάλος φιλοξενούμενος της πόλης» και όχι ο δραστήριος και ουσιαστικός συνεργάτης στη βελτίωση της λειτουργίας, ανάδειξης και εξέλιξης της πόλης». Τόνισε επίσης ότι: «πρόθεση της παράταξής μας, ως η αυριανή διοίκηση του Δήμου, είναι να αντικαταστήσουμε τη χαμηλών επιδόσεων συνεργασία της Δημοτικής Αρχής της πόλης με το Πανεπιστήμιο, με μία πολυεπίπεδη δυναμική σχέση που θα βασίζεται στην αμοιβαία ειλικρίνεια και στο σεβασμό των διακριτών ρόλων».
Στη συνάντηση, εκ μέρους του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχαν η κα Παναγιώτα Καντή, Καθηγήτρια του τμήματος Φυσικής & Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής μέριμνας, ο κ. Ιωάννης Λεονάρδος, Καθηγητής του τμήματος Βιολογικών εφαρμογών και Τεχνολογιών & Αντιπρύτανης Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων και ο κ. Ξενοφώντας Μπήτσικας, Καθηγητής του τμήματος Εικαστικών Τεχνών & Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας. Εκ μέρους της παράταξης ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023, οι κυρίες Μαρία Μαρινίδου-Βενέτη εκπαιδευτικός, Λούλα Βέρμπη ιατρός-αναπτυξιολόγος, Βένια Κωσταδήμα ιατρός-νευρολόγος και Χριστίνα Μάστορα δικηγόρος.