ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
Θέμα: Για το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στο νομό Θεσπρωτίας
Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» υλοποιείται από το 2017 και παρέχει σχολικά γεύματα σε μαθητές και μαθήτριες δημόσιων Δημοτικών Σχολείων προκειμένου να καλυφθούν, όσο το δυνατό, οι ανάγκες σίτισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού. Όμως, η λογική της ζυγαριάς του κόστους-οφέλους, πουυλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί η υλοποίηση του προγράμματος σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που σκοπό έχουν προφανώς το κέρδος. Μια λογική που οδηγεί να σιτίζονται τα παιδιά με χαλασμένα γεύματα, ακατάλληλα και επικίνδυνα για την υγεία τους.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή 24/11 στο σχολικό γεύμα που διανεμήθηκε στους μαθητές του δημοτικού σχολείου Γλυκής του Ν.Θεσπρωτίας βρέθηκαν σκουλήκια. Για να μειωθεί όσο γίνεται το κόστος παρασκευής του σχολικού γεύματος η συσκευασία είναι απαράδεκτη. Δεν υπάρχει καπάκι αλλά μεμβράνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές των ολοήμερων τμημάτων, οι οποίοι σιτίζονται στο σχολείο, αφού το ανοίξουν να μην μπορούν, εάν θελήσουν, να το ξανακλείσουν και να το πάρουν σπίτι και αναγκαστικά το πετούν. Η σαλάτα όλο το φθινόπωρο ήταν μόνο λάχανο. Επιπλέον υπάρχουν γεύματα που είναι απολύτως λιτά π.χ. το φιλέτο ψαριού.
Μάλιστα, το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων δεν εφαρμόζεται σε όλες τις σχολικές δομές. Συγκεκριμένα, στον νομό Θεσπρωτίας το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων εφαρμόζεται σε 13 από τα 24 Δημοτικά Σχολεία (54%), ενώ είναι εκτός τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όλα αυτά τη στιγμή που η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, η εκτίναξη των τιμών σε Ενέργεια και καύσιμα, έχουν τινάξει στον αέρα τον οικονομικό προϋπολογισμό των λαϊκών οικογενειών οδηγώντας τους σε απόγνωση, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να περικόπτουν δαπάνες από τη σίτιση των παιδιών τους. Επιπλέον, η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος (νηπιαγωγεία-δημοτικά σχολεία), δηλαδή η επέκταση του χρόνου παραμονής των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στο χώρο του σχολείου κατά δύο διδακτικές ώρες, αυξάνει και τις ανάγκες σίτισής τους.
Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγιή, ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, ώστε να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, να προληφθούν ασθένειες, να προαχθεί η υγεία τους. Επομένως, δεν μπορεί να παίζεται στα «ζάρια» της κερδοφορίας των ιδιωτικών εταιρειών.
Είναι ανάγκη με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή των ιδιωτών να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο ενιαίο επιστημονικά καταρτισμένο διατροφικό πρόγραμμα για όλους τους μαθητές προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οικ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
- Άμεσα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη χορήγηση ασφαλούς και ποιοτικού σχολικού γεύματος. Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η κατάλληλη υποδομή στα σχολεία (π.χ. τραπεζαρίες) και να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες), ώστε να σιτίζονται όλα τα παιδιά με όρους υγιεινής και ασφάλειας με χρηματοδότηση και ευθύνη του κράτους.
- Να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν όλα τα δημοτικά σχολεία του Ν. Θεσπρωτίας και όχι μόνο το 54%. Να υπάρξει καθολική κάλυψη όλων των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων με σχολικά γεύματα και διεύρυνση του προγράμματος στην Προσχολική και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
- Να ανακληθεί η εγκύκλιος που μετακυλίει την ευθύνη ελέγχου της υγιεινής και της ποιότητας των σχολικών γευμάτων στους εκπαιδευτικούς με τη σύσταση αντίστοιχων επιτροπών παραλαβής και να γίνεται η παράδοση με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Οι Βουλευτές
Έξαρχος Νίκος
Δάγκα Βιβή
Δελής Γιάννης
Παπαναστάσης Νίκος