Συλλαλητήριο πραγματοποιεί τη Πέμπτη (6/4, 7μ.μ.) στον Πλάτανο (Αβέρωφ) το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων για το νερό.
Η ανακοίνωση του Ε.Κ.Ι.:
“Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΙ και των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των νερών που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ)»
Η δημιουργία ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για τα νερά αποδεικνύει τη στόχευση της ιδιωτικοποίησης αφού έρχεται «να ρυθμίσει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, να ρυθμίσει για να τηρούνται δήθεν οι κανόνες ανταγωνισμού».
Προκαλεί εντύπωση το θράσος της κυβέρνησης να προχωρήσει στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, τη στιγμή που ακόμα η εργατική τάξη και ο λαός θρηνεί τα θύματα της απελευθέρωσης των τρένων. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, είναι βασική λαϊκή ανάγκη και πρέπει να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα για όλο το λαό.
Το νερό στο νομό μας ρέει άφθονο και καθαρό και μπορεί να είναι φθηνό και δωρεάν για εμάς και τις οικογένειες μας, για να το χρησιμοποιούμε. Όσοι μας κυβέρνησαν και μας κυβερνάνε μέχρι τώρα και όσοι θέλουν να μας κυβερνήσουν μαζί με την ΕΕ, έχουν βάλει το νερό στο στόχο τους, δηλαδή θέλουν να βγάλουν ακόμα περισσότερα κέρδη είτε ως κράτος είτε ως επιχειρήσεις. Δε τους φθάνει δηλαδή ότι εκμεταλλεύονται σχεδόν τζάμπα το νεράκι μεγάλες βιομηχανίες εμφιάλωσης του νερού – όπως ο «Βίκος» και το «Ζαγόρι» που εμφιαλώνουν με βάση τις άδειες τους ήδη περίπου 2εκ. κυβικά το χρόνο και βγάζουν τεράστια κέρδη, την ώρα που υπάρχουν περιοχές της πόλης με λειψυδρία, ενώ Δήμοι και Περιφέρεια διέγραψαν τα πρόστιμα 2,45εκ € που τους είχαν επιβληθεί – θέλουν να βάλουν χέρι και στο νερό που τρέχει από τις βρύσες μας.
Στα Γιάννενα ήδη η επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων για τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης έχει αυξηθεί κατά 150% σε σχέση με το 1999, ενώ η συντήρηση του δικτύου αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης θυσιάστηκε στο βωμό της βελτίωσης της κερδοφορίας της επιχείρησης, με τις διαρροές νερού να ανέρχονται σήμερα στο 45%. Γειτονιές της πόλης πλήττονται από συστηματικές διακοπές νερού τα καλοκαίρια, ενώ άλλες πλημμυρίζουν κάθε χρόνο. Επίσης, συνεχείς είναι οι αδειοδοτήσεις υπεράντλησης των βιομηχανιών εμφιάλωσης κατά 55% και έχει δοθεί η ανάθεση της υδρομέτρησης σε εργολάβους, αλλά επίσης έχει μειωθεί το μόνιμο προσωπικό κατά 50% σε σχέση με τη δεκαετία του 2000, ενώ ο όγκος των εργασιών έχει αυξηθεί πάνω από 50%.
Που θα οδηγήσει ο νόμος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση;
Στην αύξηση των τιμολογίων στερώντας τη φθηνή πρόσβαση στους εργαζόμενους και το λαό, την έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης.
Τα ξέρουμε καλά τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης και της απελευθέρωσης στην ενέργεια, στους σιδηρόδρομους, στην υγεία, στην παιδεία, στους δρόμους, στα λιμάνια και αλλού.
Εμείς θεωρούμε το νερό κοινωνικό δικαίωμα, κοινωνικό αγαθό και ΔΕΝ μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Το ΕΚΙ αγωνίζεται ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου και ποιοτικού νερού για τον λαό, για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του.
Καλούμε όλα τα σωματεία – δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φορείς της πόλης, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, τους φοιτητικούς συλλόγους – να συζητήσουν, να οργανώσουν την πάλη ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.
Διεκδικούμε:
Άμεση μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΙ κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους. Καμιά διακοπή νερού για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, για τους ανέργους, για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων της ΔΕΥΑΙ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις αυξημένες ανάγκες για ασφαλή ύδρευση του λαού των Ιωαννίνων.
Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του.
Φτηνό και ποιοτικό νερό.”