Πρόσφατα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής Ιωαννίνων παρατηρήθηκαν ρωγμές που αποκαλύπτουν καθίζηση του κτιρίου. Πρόκειται για ένα σχολείο με τουλάχιστον 240 μαθητές και πάνω από 20 εκπαιδευτικούς, το οποίο είχε απασχολήσει ξανά την προηγούμενη δημοτική αρχή για τη στατικότητά του. Η διεύθυνση του σχολείου έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για το σοβαρό πρόβλημα, που εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδιά και τους εργαζόμενους.
Στις αρχές Σεπτέμβρη, πριν το άνοιγμα των σχολείων στάλθηκαν σχετικά έγγραφα από τη διεύθυνση του σχολείου προς το δήμο που εξέφραζαν την ανησυχία για το σοβαρό ζήτημα στατικότητας. Ωστόσο εδώ για 2 μήνες ο μοναδικός έλεγχος στο σχολείο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, έγινε στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας με οπτική παρατήρηση. Παρόλα αυτά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, παρά τους κινδύνους για την σχολική κοινότητα, διαβεβαιώνει ότι το κτίριο είναι ασφαλές χωρίς όμως να δίνεται καμία γραπτή διαβεβαίωση επ’ αυτού από την αρμόδια υπηρεσία. Επίσης οι φορείς του γονεϊκού κινήματος της πόλης έχουν πολλές φορές προειδοποιήσει, καθώς κανένα σχολείο δεν έχει ελεγχθεί για την αντισεισμική και αντιπυρική του θωράκιση. Τα όποια έργα εκπονούνται σε σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών αφορούν λιγότερο από το 40%, καθώς το υπόλοιπο 60% είναι χωρίς οικοδομικές άδειες, αφού χτίστηκαν σε περίοδο που δεν ήταν απαραίτητη η έκδοσή της, επομένως πρόκειται και για τα πιο γηρασμένα κτίρια, άρα και τα πιο επικίνδυνα.
Το κράτος και ο δήμος είναι επιλεκτικά ανίκανοι να ικανοποιήσουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες, όπως η μόρφωση των παιδιών των εργατικών-λαϊκών οικογενειών σε ασφαλή διδακτήρια. Ωστόσο αποδεικνύονται εξαιρετικά ικανοί όταν πρόκειται για τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών τόσο της περιοχής όσο και συνολικότερα (π.χ. αδειοδοτήσεις υπεράντλησης νερού, και διαγραφή των χρεών τους στη ΔΕΥΑΙ στις βιομηχανίες εμφιάλωσης, κλπ). Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών είναι διαχρονική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων που υπολογίζουν τα πάντα με βάση τη λογική κόστους – οφέλους. Επίσης οι δημοτικές αρχές έχουν χρήματα για την «τουριστική προβολή», για ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες, για συμβάσεις με εταιρείες, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την απρόσκοπτη κερδοφορία τους. Είναι πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων εδώ και χρόνια να μην στελεχώνουν την ΚΤΥΠ, και με την ανοχή των δημοτικών αρχών να παραμένουν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό οι τεχνικές υπηρεσίες για να έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε ελέγχους των δημόσιων κτιρίων, όπως τα σχολεία. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει την ευθύνη που δεν προχωρούν οι απαραίτητες νομοθετικές και όποιες άλλες ρυθμίσεις, ώστε να μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες σε όλα τα σχολεία.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
Να εξασφαλιστεί η άμεση μετεγκατάσταση της σχολικής κοινότητας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής σε κατάλληλο και ασφαλές κτίριο, με την ταυτόχρονη έναρξη των απαραίτητων εργασιών, προκειμένου να αποκατασταθεί η στατικότητα του κτιρίου.
Να εκδοθεί οικοδομική άδεια στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής, καθώς και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες του δήμου Ιωαννιτών και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση των απαραίτητων σύγχρονων σχολικών μονάδων στην περιοχή της Ανατολής, μία περιοχή συνεχώς αναπτυσσόμενη.