Επίσκεψη σε δύο πρότυπες επιχειρήσεις της Θεσπρωτίας, την Avramar ιχθυοκαλλιέργειες θαλασσής και την Europrawn βιολογικής γαρίδας, προκειμένου να ενημερωθεί για τον τρόπο λειτουργίας τους, τις προκλήσεις της αγοράς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, πραγματοποίησε σήμερα ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος, συνοδευόμενος από τον συντονιστή της παράταξης, Μιχάλη Νάτση.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, παρουσιάστηκε η συνολική διαδικασία παραγωγής και διάθεσης, από τη δημιουργία γόνου, την προπάχυνση, την πάχυνση και τη συσκευασία, ενώ εξηγήθηκε με λεπτομέρειες ο τρόπος με τον οποίο καταλήγουν στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια αγορά, οι τσιπούρες, τα λαβράκια και οι γαρίδες που παράγονται στις δύο αυτές μονάδες.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Ριζόπουλου ήταν η Avramar, όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει τον τρόπο λειτουργίας μιας πραγματικά εντυπωσιακής επιχείρησης που τιμά την εικόνα του ηπειρωτικού «επιχειρείν» τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Πρόκειται για μια εταιρία που αν αθροίσουμε εργαζόμενους και συνεργάτες απασχολεί πάνω από 400 άτομα, ενώ από την ημέρα που αγοράστηκαν οι αρχικές ιχθυοκαλλιέργειες από το παγκοσμίως γνωστό fundMubadala, έχουν επενδυθεί πάνω από 5 εκ. ευρώ και έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην κουλτούρα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, την προστασία του περιβάλλοντος και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων.
Βασικό χαρακτηριστικό της επιχείρησης είναι ότι, παρά την πίεση που δέχεται από τον διεθνή ανταγωνισμό, αναδεικνύει την ανάγκη για ύπαρξη περισσότερων επιστημόνων του κλάδου, καθώς οι έλληνες ιχθυολόγοι που εργάζονται στην Avramar, καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να δίνουν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν παρόμοιες επιχειρήσεις παγκοσμίως.
Στη συνέχεια, ο κ. Ριζόπουλος, μετέβη στην Europrawn, μια πρότυπη μονάδα που όμοια της δεν υπάρχει στην Ευρώπη, η οποία εξειδικεύεται στην υδατοκαλλιέργεια βιολογικής γαρίδας, την περίφημη tiger.
Ο επικεφαλής και εμπνευστής της επιχείρησης ελληνοαυστραλλός Ναπολέων Τσάνης, με πολλά χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Σύδνεϋ αλλά και επικεφαλής ελληνοαυστραλλών επενδυτών έχει ιδρύσει και λειτουργεί τη συγκεκριμένη μονάδα με ίδια κεφάλαια, χωρίς επιδοτήσεις και φέτος για πρώτη φορά αρχίζει τη διάθεση των προϊόντων του στην παγκόσμια αγορά.
Εστιάζει κυρίως στην αγορά της ακριβής και υψηλής εστίασης, σε τουριστικά νησιά του νοτίου Αιγαίου, όπως η Μύκονος, αλλά και σε εστιατόρια ιαπωνικής κουζίνας καθότι οι γαρίδες του είναι ιδανικές για σασίμι, ενώ κάνει εξαγωγές σε Γαλλία και Αγγλία.
Ο κ. Τσάνης ως μοριακός βιολόγος εφαρμόζει τεχνογνωσία περιβαλλοντικής στρατηγικής που όχι απλά αναδεικνύει τη γαρίδα του ως βιολογική αλλά όπως και ο ίδιος λέει με αρκετή δόση ειλικρίνειας και χιούμορ είναι τόσο εμβληματική που προστατεύει το προϊόν του από το περιβάλλον καθότι είναι πιο «βρώμικο» από τη δική του παραγωγή.
Και στις δύο επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας στην Ήπειρο, με τον κ. Ριζόπουλο να παρουσιάζει την πρωτοβουλία του για τη σύνδεση όλης της περιοχής της Σαγιάδας με οπτικές ίνες, ώστε να λυθεί το βασικό πρόβλημα των τηλεπικοινωνιών και της έλλειψης ιντερνέτ.
Όπως τόνισε, ως νέος περιφερειάρχης, θα είναι σύμμαχος στον αγώνα ανάπτυξης όλων των επιχειρήσεων της Ηπείρου, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του για τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες θα είναι εκείνος του «πρέσβη» που ανοίγει νέους ορίζοντες αλλά και λύνει τα όποια προβλήματα.
Η επίσκεψη του κ. Ριζόπουλου στη Θεσπρωτία θα κλείσει αργά το απόγευμα με συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας.