Στα πλαίσια υλοποίησης του Μέτρου 16 – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 – 2020, εγκρίθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου η ένταξη 7 Επιχειρησιακών Σχεδίων, συνολικής δημόσιας δαπάνης 970.180,92 €, αντίστοιχων Επιχειρησιακών Ομάδων για την πιλοτική εφαρμογή ερευνητικών αποτελεσμάτων που στοχεύουν στην βελτίωση της παραγωγικότητας και βιωσιμότητας της γεωργίας.
Οι Επιχειρησιακές Ομάδες αφορούν σχήματα συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών φορέων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων – Συνεταιρισμών – Ομάδων παραγωγών, επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων και εξειδικευμένων συμβούλων.
Τα εγκεκριμένα Επιχειρησιακά Σχέδια :
Α/Α | ΕΠΩΝΥΜΙΑ Ε.Ο. | ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ | ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ |
1 | Ελληνική Τομάτα | Συμμετοχική αξιολόγηση των νεοδομημένων ελληνικών υβριδίων τομάτας σε δυο συστήματα καλλιέργειας ως προς τα χαρακτηριστικά του παραγωγικού δυναμικού, της ποιότητας καρπού και της διατροφικής τους αξίας στην Περιφέρεια Ηπείρου | 142.645,72 |
2 | Treats | Χρήση καινοτόμων μεθόδων για την ανίχνευση μοναδικών χαρακτηριστικών νωπού γίδινου και πρόβειου γάλακτος και παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ – ΠΓΕ της Ηπείρου, διασφαλίζοντας την αυθεντικότητά τους | 143.000,00 |
3 | Mastitisfight | Καινοτόμες προσεγγίσεις για τον βιοέλεγχο της μαστίτιδας στα αιγοπρόβατα γαλακτοπαραγωγής βιολογικής κτηνοτροφίας : Νέα όπλα για την καταπολέμηση παλαιών εχθρών και τη βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας του νωπού γάλακτος | 145.000,00 |
4 | Ψηφιακή διαχείριση βοοειδών | Χωρικές ψηφιακές τεχνολογίες για την αποτελεσματικότερη βόσκηση με στόχο τη βελτίωση παραγωγής βοοειδών κρεοπαραγωγής. | 132.034,00 |
5 | BioSmoothies Ηπείρου | Βελτιστοποίηση ιδιοτήτων συνδυασμών φρούτων βιολογικής καλλιέργειας ως προς την ενεργειακή αξία και τα διαθρεπτικά χαρακτηριστικά, με τη χρήση μεθόδου ταχείας κατάψυξης | 124.021,32 |
6 | HQoliveoil | Ολοκληρωμένη διαχείριση παθογόνων ελαιοκάρπου για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής προστιθέμενης αξίας | 144.642,00 |
7 | INNOVAPOULTRY | Βελτίωση της διατροφής, της υγείας και παραγωγικότητας των ζώων και της ποιότητας του κρέατος μέσω της χρήσης φυσικών αντιοξειδωτικών – αντιμικροβιακώνπολυφαινολών στη διατροφή των ζώων | 138.837,88 |
ΣΥΝΟΛΟ | 970.180,92 |