To ΙΕΚ της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, οργάνωσε για μια ακόμη χρονιά, εκπαιδευτική μετακίνηση στην Ιταλία, με τη συμμετοχή 17 σπουδαστών συνοδευόμενους από τη Διευθύντρια της Σχολής Αλεξάνδρα Μέγα, εκμεταλλευόμενo την Διαπίστευση που έχει αποκτήσει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών/Εθνική Μονάδα Συντονισμού για το πρόγραμμα Erasmus+ (ΙΚΥ.)
Φορέας υποδοχής στην Ιταλία ήταν η AgenForm Consorzio, ένας Οργανισμός Υπηρεσιών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που αποτελεί κοινοπραξία εταιρειών, τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής του Πιεμόντε.
Τα αντικείμενα της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης ήταν οι παραδοσιακές τεχνικές των ιταλικών τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, η επαφή με την δραστηριότητα της οικοτεχνίας και του αγροτουρισμού η γαστρονομική παράδοση της Ιταλίας και η γνωριμία με τον πολιτισμό και τον σύγχρονο τρόπο ζωής αυτής της χώρας.
Στα πλαίσια υλοποίησης αυτών των στόχων, οι σπουδαστές παρακολούθησαν μαθήματα για τη διαδικασία παραγωγής ιταλικών τυριών όπως αυτών της κατηγορίας pasta filata με πιο δημοφιλή εκπρόσωπο τη Μοτσαρέλα, των «μπλέ» τυριών όπως η Γκοργκοντζόλα, των τυριών τυρογάλακτος όπως η Ρικότα και άλλων παραδοσιακών ιταλικών τυριών όπως το Πεκορίνο και επίσης του περίφημου ιταλικού παγωτού, του gelato. Τα μαθήματα περιλάμβαναν θεωρητική διδασκαλία, και στη συνέχεια τυροκόμηση και εξάσκηση των σπουδαστών της Γαλακτοκομικής Σχολής στο τυροκομείο της Agenform, στην πόλη Μορέτα.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, για την ομάδα , ήταν οι εμπειρίες από τις επισκέψεις σε φάρμες ιδιοπαραγωγής. Η οικογενειακή μονάδα Azienda Isola Fratelli Giordano εκτρέφει αγελάδες σε βοσκότοπο με υψόμετρο 1679 μέτρα, στο Εθνικό Πάρκο Alpi Marittime, παράγει το παραδοσιακό ορεινό τυρί Nostrale d’Alpe μαζί με πολλά άλλα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και λειτουργεί πρατήριο λιανικής διάθεσης των προϊόντων της. Η οικογενειακή επιχείρηση Le Mucche di Guglielmo εκτρέφει αγελάδες σε ορεινό βοσκότοπο και με το γάλα τους παράγει εμφιαλωμένο γάλα, γιαούρτι τυροκομικά προϊόντα κ.α. ταυτοποιημένα ως “ΟΡΕΙΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ” και τα οποία διαθέτει σε αγορές παραγωγών. Η οικογένεια επιμένει στην ποιότητα των προϊόντων και σε βιώσιμες πρακτικές πρακτικές, όπως η ελεύθερη βόσκηση των αγελάδων, η χρήση γυάλινων μπουκαλιών που επιστρέφονται για να επαναχρησιμοποιηθούν κλπ. Η ομάδα παραγωγών BiancoViso παράγει βιολογικό γίδινο γάλα και τα προϊόντα όπως το εμφιαλωμένο γίδινο γάλα, γιαούρτι, κεφίρ κ.α εμπορεύονται από τα μέλη της ομάδας.
Στο τυροκομείο CASEIFICIO SOCIALE CODURO, μέλος της κοινοπραξίας Parmigiano Reggiano, πολύ σημαντικές ήταν οι πληροφορίες για την αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών κατά την παραγωγή της Παρμεζάνας, που ξεκινούν από την διατροφή των αγελάδων που θα δώσουν το γάλα, τα στάδια παραγωγής, την ανεξίτηλη επισήμανση, την ωρίμανση και τελικά την αξιολόγηση της ποιότητας κάθε κεφαλιού ξεχωριστά, από ειδικούς, λίγο πριν ολοκληρωθεί η ελάχιστη περίοδος ωρίμανσης που είναι 12 μήνες.
Κατά την επίσκεψη στο πάρκο FICO Eataly World το μεγαλύτερο στον κόσμο θεματικό πάρκο αφιερωμένο στον αγροδιατροφικό τομέα και τη γαστρονομία, μετά την περιήγηση στους χώρους του πάρκου, ακολούθησε ξενάγηση και γευσιγνωσία ιταλικών τροφίμων και κρασιών.
Η εκδρομή που διήρκεσε συνολικά δεκατρείς ημέρες, ολοκληρώθηκε με περίπατο στους δρόμους του κέντρου της Μπολόνια και με την επίσκεψη, με τη βοήθεια ξεναγού, στα κυριότερα πολιτιστικά αξιοθέτα της πόλης και στην αγορά τροφίμων με τα εμβληματικά τοπικά προϊόντα τυροκομικά, αλλαντικά, ζυμαρικά, κρασιά, ξύδι, σάλτσες και πολλά άλλα.
Η εμπειρία για όλη την ομάδα ήταν πολύτιμη, για τις γνώσεις και τις νέες εικόνες, για τους ανθρώπους που γνώρισε και τις επιχειρηματικές ιδέες που αποκόμισε. Σημαντική ήταν επίσης η διαπίστωση ότι η Γαλακτοκομική Σχολή έχει προετοιμάσει, με υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και επαγγελματική σοβαρότητα, τους σπουδαστές της, για να αξιοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες ευκαιρίες.