Ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση για την ιστορική Κοινότητα Συρράκου, που τον Ιούλιο του 1821 μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες αποτέλεσαν τις πρώτες Κοινότητες στην Ήπειρο που σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης στα βόρεια Τζουμέρκα.
Το Σάββατο 12 Ιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια ενός σύγχρονου ιατρείου στην ιστορική κοινότητα, την δαπάνη του οποίου ανάλαβε εξ ολοκλήρου η φιλανθρωπική μη κερδοσκοπική εταιρεία Axion Hellas.
Στόχος της Axion Hellas είναι να προσφέρει υπηρεσίες στην κοινωνία, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες που ζουν σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές των Ελληνικών νησιών και της Ελληνικής ηπειρωτικής χώρας.
Τα εγκαίνια του Ιατρείου θα γίνουν από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και την πρόεδρο της Axion Hellas Αίγλη Ζέλου. Θα ακολουθήσει απόδοση τιμών και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων Συρρακιωτών στους Εθνικούς Αγώνες.
Οι εκδηλώσεις για το Συρράκο θα συνεχιστούν με τη δημιουργία ιστορικού ντοκιμαντέρ που θα καταγράψει ολοκληρωμένα την ιστορία της Επανάστασης στο Συρράκο. Με την παραγωγή αυτή θα σκιαγραφηθούν με ολοκληρωμένο τρόπο τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του Συρράκου. Θα παρουσιασθεί δηλαδή η κατάσταση της εποχής εξετάζοντας ταυτόχρονα τις αιτίες και τα αποτελέσματα της Επανάστασης στην ιστορική Κοινότητα. Η συγκεκριμένη δράση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα δράσεων της επιτροπής «Ελλάδα 2021» και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Παράλληλα, θα λάβουν χώρα και άλλες δράσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τους Συνδέσμους Συρρακιωτών και την επιστημονική ομάδα που συστήθηκε από το Κέντρο Μελέτης Ανάδειξης και Προστασίας της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Συρράκου «ο Γεώργιος Γιαννιώτης» και θα λάβουν χώρα στα Γιάννενα, στην Πρέβεζα και θα κορυφωθούν στο Συρράκο το καλοκαίρι του 2022. Μέσω επιστημονικών συμποσίων, εκτός από το κορυφαίο γεγονός της Επανάστασης και την πορεία του Συρράκου στη σύγχρονη εποχή, θα εξετασθεί ο τρόπος που επηρέασε η Επανάσταση την τέχνη μέσα από τα έργα Συρρακιωτών δημιουργών, όπως των ποιητών Γεωργίου Ζαλοκώστα και Κώστα Κρυστάλλη και του ζωγράφου της Ελληνικής Επανάστασης Διονυσίου Τσόκου.