Ολοκληρώνεται εντός του τρέχοντος μηνός από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η Πράξη «Διαδικτυακή πλατφόρμα αυτόματης ενημέρωσης κοινού και Ο.Τ.Α. για πιθανή εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην Ήπειρο», η οποία είναι ενταγμένη στοΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020»,ΕΣΠΑ 2014-2020,καισυγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).Το έργο, το οποίο εκτελείται από το ΕργαστήριοΜετεωρολογίας-Κλιματολογίας του Τμήματος Φυσικής και το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ &Πληροφορικήςξεκίνησε το 2020 και ήδη παρέχει πληροφορίες για εξελισσόμενα και επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα,όπως αυτά εντοπίζονται από μετεωρολογικούς δορυφόρους, σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Το αντικείμενο του Έργου ήτανη ανάπτυξη και αδιάλειπτη λειτουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας (εφαρμογής) έγκαιρης ενημέρωσης και αυτοματοποιημένης προειδοποίησης του κοινού και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) της Ηπείρου για έντονα καιρικά φαινόμενα όταν αυτά εκδηλώνονται στην περιοχή της Ηπείρου. Η εν λόγω ψηφιακή πλατφόρμα παρέχει πληροφορία για τον εντοπισμό σε σχεδόν πραγματικό χρόνο (realtime)έντονων καιρικών φαινομένων και συγκεκριμένα έντονων βροχοπτώσεων (κυρίως των προερχόμενων από καταιγιδοφόρα νέφη), χαλαζόπτωσης και επεισοδίων μεταφοράς ερημικής σκόνης. Ειδικότερα για την περίπτωση των έντονων βροχοπτώσεων παρέχει και προγνωστική πληροφορίαγια την επικείμενη εκδήλωσή τους εντός της προσεχούςώρας.Η ιδιαιτερότητα και καινοτομία αυτής της πλατφόρμας είναι ότι παρέχει παρατήρηση και βραχεία πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων, που επιτυγχάνονται με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και ενός αλγορίθμου, ο οποίος εφαρμόζεται σε πραγματικού χρόνου δορυφορικές μετρήσεις φυσικών παραμέτρωντων νεφών. Ως εκ τούτου, τα προϊόντα της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι διαφορετικά από τα κλασικά προϊόντα πρόγνωσης,τα οποία προκύπτουν από αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού,και αυτό συνιστά μια σημαντική καινοτομίαγια την περιοχή της Ηπείρου. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά σε κάθε ενδιαφερόμενο, στη διεύθυνση https://nowcast.physics.uoi.gr/, ενώ οι επισκέπτες/χρήστες μπορούν να εγγράφονται ώστε να λαμβάνουν αυτοματοποιημένα, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail), μηνύματα για την εκδήλωση έντονων φαινομένων στις περιοχές που τους ενδιαφέρουν και τις οποίες μπορούν να ορίσουν στην εφαρμογή.
Με την ολοκλήρωση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων της Πράξης, εντός του Ιουνίου, θα διοργανωθεί ημερίδα, ανοικτή στο ευρύ κοινό, στην οποία θα παρουσιασθεί το εκτελεσθέν έργο και θα εξηγηθεί ο τρόπος χρήσης της πλατφόρμας.