Η ισχυρή και συντονισμένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, καθώς και η εμπεριστατωμένη τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Χρήστου Ντακαλέτση που μετέφερε τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δωδώνης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, δημιουργεί τη βάσιμη αισιοδοξία περί αποτροπής της κατασκευής υδροηλεκτρικού έργου, ισχύος 1,78KW επί του ποταμού Τύρια της Δ.Ε. Σελλών του Δήμου Δωδώνης. Το έργο αυτό είναι βέβαιο πως αν προχωρήσει, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις, θα δημιουργήσει πάρα πολλά μη αναστρέψιμα προβλήματα στο περιβάλλον και την ανθρώπινη δραστηριότητα της περιοχής.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου που σηματοδότησε και την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για τη συγκεκριμένη επένδυση ΑΠΕ, παρέστησαν το πρωί της Πέμπτης, ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ασπροχωρίου κ. Αναστάσιος Μπέλλος και ο κ. Βασίλης Χήτος, ως εκπρόσωπος της Αδελφότητας Ασπροχωριτών Ιωαννίνων και του Συλλόγου Ασπροχωριτών Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά της κατασκευής του υδροηλεκτρικού.
Τόσο ο κ. Ντακαλέτσης όσο και ο κ. Χήτος εξέφρασαν την ομόθυμα αρνητική γνώμη της τοπικής κοινωνίας για τη συγκεκριμένη παρέμβαση, με αποτέλεσμα τελικώς να ανατραπεί και η αρχική γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου που ήταν και η γνωμοδοτούσα υπηρεσία. Η γνωμοδότηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν θετική με παρατηρήσεις για το έργο, γεγονός που επικρίθηκε ιδιαίτερα από το Δήμαρχο Δωδώνης, καθώς οι εν λόγω υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν παραλείψει στην εισήγησή τους, μια σειρά από παραμέτρους για την έκταση που σχεδιάζεται να φιλοξενήσει το υδροηλεκτρικό έργο, τις οποίες κατέδειξε ο κ. Ντακαλέτσης, και οι οποίες καθιστούν προφανώς απαγορευτική τη δρομολόγηση της εν λόγω επένδυσης.
Μεταξύ των άλλων, ο κ. Ντακαλέτσης τόνισε πως η οικολογική παροχή για την οποία μιλά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ανέρχεται σε μια ποσότητα περίπου 800 κυβικών μέτρων νερού την ώρα, τη στιγμή που ακόμα και σήμερα, μετά τις πολλές βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, η συνολική ποσότητα του ποταμού δε φτάνει σε αυτό το ύψος, καθιστώντας εντελώς αβέβαιη τη βιωσιμότητα του έργου. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Δωδώνης παρατήρησε και πως οι αυθαίρετες αμμοληψίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον ποταμό Τύρια έχουν αδυνατήσει την κοίτη και πως αυτή θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί. Ενδεχόμενη κατασκευή φράγματος για το υδροηλεκτρικό έργο θα λειτουργήσει ανασταλτικά.
Μετά το θετικό σημερινό αποτέλεσμα ο κ. Ντακαλέτσης τόνισε σε δήλωσή του: «Είναι πάγια άποψη της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης πως οφείλει να έχει λόγο και αυτός να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, τόσο από τα γνωμοδοτούντα όργανα των Περιφερειών όσο και από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας. Χθες δε, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, προκειμένου να πάψει η άναρχη χωροθέτηση τέτοιων έργων σε κάθε πεδιάδα, σε κάθε όρος και κάθε ρέμα ή ποτάμι.
Όπως και τη μονάδα καύσης βιορευστών στο Λύγγο, έτσι και τη συγκεκριμένη υπόθεση του υδροηλεκτρικού στο Ασπροχώρι, είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε από κοντά, δεν πρέπει να παραλείψω τέλος, να ευχαριστήσω θερμά για την καθοριστική συμβολή τους στη διατύπωση μιας τόσο καλά τεκμηριωμένης επιχειρηματολογίας του Δήμου μας κατά του τελευταίου έργου, τις υπηρεσίες του Δήμου Δωδώνης και τους συνεργάτες μου».