Δήλωση Σταύρου Καλογιάννη σχετικά με την πρότασή του να παραχωρηθεί στην πόλη των Ιωαννίνων το στρατόπεδο Βελισσαρίου στο σύνολό του, με κάλυψη των αναγκών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και να μετατραπεί σε Πάρκο πρασίνου, πολιτισμού και διοικητικό Κέντρο
Πριν από 20 ημέρες ενημέρωσα γραπτώς τους αρμόδιους Φορείς για την πρότασή μου που αφορά το μέλλον του στρατοπέδου Βελισσαρίου. Διαβάζω στον Τύπο διάφορα σχόλια, καλοπροαίρετα και μη. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η πρόταση είναι τεκμηριωμένη. Διαφορετικά θα την είχαν όλοι προσπεράσει. Επανέρχομαι, υπενθυμίζοντας ότι:
Το 2001, όταν έφερα για πρώτη φορά το θέμα στη Βουλή, το Υπ. Εθνικής Άμυνας με ενημέρωνε γραπτώς ότι ήταν ειλημμένη η απόφασή του για μετεγκατάσταση του στρατοπέδου, είχε δε συγκροτηθεί Επιτροπή του ΓΕΣ η οποία επισκέφθηκε τα Ιωάννινα για να αξιολογήσει εναλλακτικές λύσεις που είχαν υποδείξει οι Δήμοι του λεκανοπεδίου.
Το 2007, με την ανάθεση της μελέτης του «Ρυθμιστικού Σχεδίου και προγράμματος προστασίας λεκανοπεδίου Ιωαννίνων», χαράξαμε ολοκληρωμένη χωροταξική, πολεοδομική και αναπτυξιακή πολιτική για τον τόπο μας, με γνώμονα την Αειφορία. Το Ρυθμιστικό ολοκληρώθηκε το 2009 και, εκτός από πολύ ουσιαστικές πολεοδομικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, περιλάμβανε καινοτομίες, όπως ενδεικτικά:
- Δημιουργία Πάρκου πρασίνου/πολιτισμού και διοικητικού Κέντρου στο στρατόπεδο Βελισσαρίου, κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, στο πλαίσιο του Ν. 2745/1999, με χρησιμοποίηση των στρατοπέδων Καλπακίου και Περάματος, με δυνατότητα οικιστικής ανάπτυξης τμήματος του στρατοπέδου Περάματος ή αντιπαροχή άλλης δημοτικής ή δημόσιας έκτασης, ώστε να διασφαλίζονται πλήρως οι ανάγκες του ΥΠΕΘΑ.
- Δημιουργία Τεχνόπολης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα Νοσοκομεία, το ΕΘΙΑΓΕ, kq για να αναπτυχθούν επιχειρήσεις έρευνας και καινοτομίας.
- Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου 1400 στρ, στα όρια Ιωαννίνων – Ανατολής, με ήπιες χρήσεις.
Έκτοτε δεν έπαυσα να προωθώ αυτή τη λύση, προς όφελος της πόλης και των συμπολιτών μας, με πλήρη διασφάλιση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα(Ερωτήσεις, επίκαιρες Ερωτήσεις, Αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων, με ομιλίες μου στη Βουλή) και με τους τακτικούς απολογισμούς μου.
Το 2021 τοποθετούμενος για το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, κατέθεσα στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση χρηματοδότησης της δημιουργίας Πάρκου και διοικητικού Κέντρου από το Ταμείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των στρατηγικών αστικών αναπλάσεων. Για όλες τις ενέργειές μου ενημέρωνα αναλυτικά τους συμπολίτες μου. Ουδείς λοιπόν, πλην ίσως ορισμένων που δεν μπήκαν καν στον κόπο να ξεφυλλίσουν την πρότασή μου και τα συνημμένα σε αυτή έγγραφα, μπορεί να ισχυρισθεί ότι, δήθεν, μόλις προ 20ημέρου έφερα για πρώτη φορά το θέμα στο προσκήνιο.
Απλώς προ 20ημέρου, με αφορμή ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών περί εκκινήσεως διαλόγου με το Υπ. Εθνικής Άμυνας για το στρατόπεδο, θεώρησα υποχρέωσή μου να επανέλθω, ενισχύοντας στη σχετική συζήτηση τη θέση της δημοτικής Αρχής.
Επιμένω στην τεκμηριωμένη θέση μου. Στη θέση αυτή δεν είμαι μόνος. Εκτός από τους πάρα πολλούς συμπολίτες και εκπροσώπους Φορέων οι οποίοι επικοινωνούν μαζί μου και εκφράζουν τησύμφωνη γνώμη τους, την άποψή μου συμμερίζεται και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για την Παμβώτιδα, η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με την ΕΠΜ, στην περιοχή που καλύπτει σήμερα το στρατόπεδο Βελισσαρίου δεν προβλέπονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Είναι συνεπώς μοναδική ευκαιρία σήμερα, εν όψει και της ανάθεσης της μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου στον Δήμο Ιωαννιτών, να ληφθεί η απόφαση απόδοσης της εν λόγω έκτασης στην πόλη. Τα υπόλοιπα είναι διαδικαστικά θέματα που θα πάρουν τον δρόμο τους.