Εκδήλωση – παρουσίαση της νέας έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: μια νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί νέα εποχή στην κοινωνία» θα πραγματοποιήσει η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ, την Τρίτη 17 Δεκέμβρη στις 17:00 στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Μακρή Γρηγόρη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας.
Μέσα από την εκδήλωση θέλουμε να αναδείξουμε πως νέες, «έξυπνες» τεχνολογίες που υπήρχαν μόνο στην επιστημονική φαντασία, σαν μια εικόνα του μέλλοντος, πλέον εμφανίζονται στην πραγματική ζωή, αναπτύσσονται και «αγκαλιάζουν» κάθε πλευρά της ανθρώπινης δραστηριότητας. Καθημερινά ακούμε για τις νέες δυνατότητες και ευκαιρίες που θα μας προσφέρουν. Από το να αξιοποιούμε εφαρμογές για ενημέρωση, ψυχαγωγία, βοήθεια στο σχολείο και τις σπουδές μας, στο να ζούμε σε ένα «έξυπνο» σπίτι ή μια «έξυπνη» πόλη, να έχουμε ρομπότ-υπηρέτες, μέχρι και να βρισκόμαστε εμείς οι ίδιοι διασυνδεδεμένοι με συσκευές και το διαδίκτυο, να υπάρχουμε ταυτόχρονα μέσα στο φυσικό και τον «ψηφιακό κόσμο».
Ταυτόχρονα, βέβαια, παρά τον πρωτοφανή βαθμό πληροφόρησης και επικοινωνίας για τις νέες τεχνολογίες και το λεγόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό, νιώθει κανείς ότι βρίσκεται περισσότερο από ποτέ σε κατάσταση σύγχυσης και αβεβαιότητας μπροστά στις αλλαγές που θα επιφέρουν.
Η σύγχρονη εποχή μοιάζει με έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας γεννούν ταυτόχρονα προβληματισμό και απορίες για το μέλλον, τις προεκτάσεις αυτών των αλλαγών στις ζωές μας και στην καθημερινότητά μας. Τα ερωτήματα πληθαίνουν.
Μέχρι πού μπορεί να φτάσουν και να αναπτυχθούν τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη;
Ποιος και με ποιον σκοπό καθορίζει την ανάπτυξή τους;
Μπορούν να αξιοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο από το σημερινό;
Μπορούν να ξεπεράσουν και να υποκαταστήσουν τον άνθρωπο;
Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης σηματοδοτεί μια εποχή μεγαλύτερης ευημερίας ή μεγαλύτερης καταπίεσης; Σε ποιους οφείλεται αυτή η τεχνολογική «έκρηξη»;
Η έκδοση επιχειρεί να δώσει μια πρώτη προσέγγιση σε αυτά τα νέα φαινόμενα, να απαντήσει στον προβληματισμό μέσα από τη μεθοδολογία της μαρξιστικής – λενινιστικής κοσμοθεωρίας, από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης.