«Η Περιφέρεια Ηπείρου με τις υπηρεσίες της είναι διατεθειμένη να προβεί σε κάθε αναγκαία παρέμβαση, ενέργεια, εκτέλεση έργου, βελτίωση υπαρχόντων υποδομών- όπως ο υπάρχων ιχθυογεννητικός σταθμός κλπ- για την επίλυση κάθε σχετικού προβλήματος για την ανάδειξη και βελτίωση όχι μόνο του ποταμού Λούρου, αλλά και όλων των άλλων συναφών οικοσυστημάτων, όπως μέχρι σήμερα κάνει», ήταν η καταληκτική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στις παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας που έγιναν από την Περιφέρεια τόσο στον ποταμό Λούρου, όσο και σε άλλους ποταμούς στο πλαίσιο των δράσεων Πολιτικής Προστασίας και σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Εξήγησε ότι η αρμοδιότητα για την απομάκρυνση των ξερών πλατάνων από τους ποταμούς ανήκει στα Δασαρχεία, τα οποία ωστόσο δεν διαθέτουν πόρους.
Ειδικά για την περιοχή του Λούρου, είπε ότι υπάρχουν 50 αιτήσεις ιδιοκτητών που ζητούσαν από την Περιφέρεια να παρέμβει προκειμένου να σωθούν οι περιουσίες τους. Για τις επεμβάσεις που έγιναν, τόνισε ότι ακολουθείται πιστά η νομοθεσία: «Ο νομοθέτης- υπογράμμισε- προβλέπει πως σε έκτακτες περιπτώσεις επεμβαίνει η Περιφέρεια και σε αυτές οι παρεμβάσεις δεν χαρακτηρίζονται ως έργο, αλλά ως υπηρεσία και είναι απαλλαγμένες από περιβαλλοντικές μελέτες».
Ο Περιφερειάρχης ανέγνωσε και κατέθεσε επίσημες αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων για απαλλαγή από περιβαλλοντικές μελέτες των εργασιών καθαρισμού από φερτά υλικά των ποταμών Λούρου, Αχέροντα και Καλαμά, ενώ επεσήμανε ότι τουλάχιστον τέσσερις φορές την τελευταία 30ετία έχει στερέψει ο ποταμός Λούρος εξαιτίας της ανομβρίας. Αυτό επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» κ. Δ. Δημητρίου ο οποίος έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τις ιχθυοτροφικές μονάδες της περιοχής.
Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε φωτογραφικό υλικό, τόσο κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης των ξερών πλατάνων και του καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Λούρου που δείχνουν να υπάρχει ροή νερού, όσο και από τις πηγές του από τις οποίες δεν πήγαζε νερό αν και είχαν προηγηθεί οι βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου.
Εκτεταμένες αναφορές έγιναν από τον Περιφερειάρχη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιχθυοτροφικές μονάδες πέστροφας, «Πρέπει- τόνισε- να αγωνιστούμε να αλλάξει ο νόμος και να πάρουνάδειαόλα αυτά τα ιχθυοτροφεία και στη συνέχεια μέσω του Πράσινου Ταμείου μπορεί να οριοθετηθεί η κοίτη του ποταμού».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στην πλήρη εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων του Ιχθυογεννητικού Σταθμού Λούρου, σημειώνοντας ότι έχει ζητήσει κατ΄ επανάληψη τη παραχώρησή του στην Περιφέρεια Ηπείρου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με απώτερο σκοπό να αξιοποιηθεί για την παραγωγή γόνου πέστροφας για όλα τους ποταμούς της Ηπείρου.