Σε μια νέα φάση ζωής με τον κορωνοϊό βάζει η χώρα η κυβέρνηση σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν το πρωί της Τετάρτης, από τον Υπουργό Υγείας και στελέχη του Υπουργείου Υγείας.
Η κατάργηση της υποχρεωτικής τήρησης των μέτρων, χωρίς να επιβάλλονται πλέον τα μέτρα με νομοθετικές παρεμβάσεις και χωρίς να διακόπτεται η κοινωνική δραστηριότητα των πολιτών, είναι το νέο δόγμα λειτουργίας των πολιτών, μαζί με τον κορωνοϊό.
Στο νέο αυτό δόγμα αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και οι καθηγητές και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, που έδωσαν στοιχεία για την πορεία της πανδημίας η οποία βρίσκεται σήμερα σε πτωτικό ρυθμό.
Ο Υπουργός κ. Πλεύρης τόνισε πως έχουμε μπει σε μια φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση δεν υιοθετεί την πολιτική zero covid, όπως συνέβη στην Κίνα, είπε, αναγνώρισε πάντως πως απαιτείται προσοχή.
Βασικό στοιχείο σύγκρισης τόνισε είναι ο δείκτης υπερβάλλουσας θνητότητας και σε αυτούς τους δείκτες η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως υποστήριξε ο κ. Πλεύρης.
Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αγαπηδάκη τόνισε πως η προστασία να μην μολυνθούμε με τον ιό παραμένει, αλλά από δω και στο εξής καλούμαστε να ζούμε χωρίς να εμποδίζουμε την κοινωνικότητα. Η χρήση μάσκας διατηρείται, όταν έχουμε συμπτώματα μένουμε σπίτι, εμβολιαζόμαστε κτλ.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Ζαούτης δήλωσε πως ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων δεν θα είναι ο πιο σημαντικός δείκτης πλέον, υπάρχει αποκλιμάκωση νέων κρουσμάτων, υπάρχει την ίδια ώρα πολύ σημαντική μείωση των εισαγωγών τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και των θανάτων.
Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης της επίδρασης της πανδημίας στη θνησιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών και κρατών, είπε ο κ. Ζαούτης και ο δείκτης αυτός είναι η διαφορά των θανάτων από διαφορετικές αιτίες σε αυτή την περίοδο σε σχέση με τον αριθμό θανάτων που είναι συνήθης, καταγεγραμμένος κατά τα προηγούμενα χρόνια, σε περίοδο υγειονομικής κανονικότητας.
Στην Ελλάδα ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας είναι 127,1 ανά 100.000 πληθυσμού, 140 στη Δυτική Ευρώπη, στη Γερμανία 120, στην Ιταλία 227,6,, στην Ισπανία 186,4 και στην Πορτογαλία 202,2. H Ελλάδα δηλώνει αυξημένους θανάτους covid σε σχέση με άλλες χώρες και έχουμε αντίθετα υποκαταγραφή θανάτων στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet και την οποία επικαλέστηκε ο κ. Ζαούτης.
Παναγιώτης Μπούρχας