Για δεύτερη συνεχή χρονιά το οικοσύστημα εναλλακτικών εγχειρημάτων της Ηπείρου με επίκεντρο το Καλέντζι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων έγινε πεδίο έρευνας, μάθησης, και αναστοχασμού για μία πιο βιώσιμη και αξιοβίωτη κοινωνία.
Η διοργάνωση του 4ήμερου θερινού σχολείου με τίτλο “Life after growth” έγινε υπό τον συντονισμό της τοπικής ερευνητικής ομάδας του P2P Lab, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τάλιν και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Μετά τα επιτυχημένα θερινά σχολεία του 2022, φέτος περίπου 20 ερευνητές/ριες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έως τη Βραζιλία και τις Φιλιππίνες, εμπνεύστηκαν από το μαγευτικό τοπίο των Τζουμέρκων για να συζητήσουν για τις ανάγκες, την αξία, την εργασία και το χρόνο οραματίζοντας μία ζωή πέρα από το καταστροφικό δόγμα της συνεχούς οικονομικής μεγέθυνσης. Σημείο εκκίνησης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την εντεινόμενη κλιματική κρίση, τις τρομακτικές συνέπειες της οποίας μόλις έχουμε αρχίσει να βιώνουμε. Η άμεση συσχέτιση του παρόντος οικονομικού μοντέλου με την κλιματική κρίση είναι πλέον πέρα από αμφισβήτηση σε επιστημονικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες/ουσες του θερινού σχολείου είχαν την ευκαιρία να εργαστούν με τοπικές ομάδες και εγχειρήματα όπως η ενεργειακή κοινότητα Κοινέργεια, το διαπολιτισμικό εργαστήριο Habibi.Works, ο κοινωνικός συνεταιρισμός Τα Ψηλά Βουνά, και το διεθνές δίκτυο Wind Empowerment, που δημιουργούν στην πράξη τις πρακτικές ενός νέου, βιώσιμου τρόπου παραγωγής και οργάνωσης της οικονομίας.
Από τα βασικά αποτελέσματα του θερινού σχολείου ήταν ο εντοπισμός και η ανάδειξη πρακτικών ενός νέου κόσμου, σπόροι του οποίου είναι φυτεμένοι ήδη στο εδώ και το τώρα. Πρακτικές που μπορούν να δώσουν λύσεις στην κλιματική κρίση, ενώ ανοίγουν δρόμους για μια μετάβαση σε ένα κοινωνικά δίκαιο μοντέλο. Η αναγνώριση αυτών των πρακτικών και η δημιουργία μιας κοινότητας έρευνας και πρακτικής φωτίζουν ένα δυναμικό πεδίο, και επαναφέρουν την ελπίδα για έναν κόσμο που αξίζει να ζούμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.