Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τις Ευρωπαϊκές λύσεις στην αύξηση των τιμών ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, έκανε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, περιγράφοντάς την, ως ζήτημα που απαιτεί πανευρωπαϊκή προσέγγιση και άμεση επίλυση.
Η κα Ασημακοπούλου τονίζει στην παρέμβασή της, ότι η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που οφείλεται στη ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου,όπως και στην αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων, εντός του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, δεν πλήττει μόνο τους Ευρωπαίους καταναλωτές ενέργειας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά θέτει σε κίνδυνο και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, ως το 2050.
Κατόπιν αυτών, η κα Ασημακοπούλου ζητά από την Ε.Ε, όπως πρόσφατα αποδέχθηκε και υλοποίησε την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το ίδιο να κάνει και τώρα, με την πρότασή του στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, για τη σύσταση ενός Μεταβατικού Ταμείου Αντιστάθμισης, που θα αντλεί έσοδα από τις δημοπρασίες, μέσω του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, τα οποία, στη συνέχεια, θα κατανέμονται στα κράτη-μέλη, αναλογικά και με συγκεκριμένα κριτήρια.
Τέλος, η κ. Ασημακοπούλου διατυπώνει την πεποίθησή της πως η συγκεκριμένη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκηαντιμετωπίζει το φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης,με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.
Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:
Παρέμβαση της Ευρωβουλευτού, κας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα: «Ευρωπαϊκές λύσεις στην αύξηση των τιμών ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές: ο ρόλος της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια»
Η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που οφείλεται στη ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, όπως και των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων, εντός του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, θέτει στο επίκεντρο το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Το φαινόμενο αυτό, δεν πλήττει μόνο τους Ευρωπαίους καταναλωτές ενέργειας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά θέτει σε κίνδυνο και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, ως το 2050. Είναι, επομένως, ένα ζήτημα που απαιτεί πανευρωπαϊκή προσέγγιση και άμεση επίλυση.
Η ελληνική κυβέρνηση, έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη σύσταση ενός Μεταβατικού Ταμείου Αντιστάθμισης, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών στην ενέργεια. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Έλληνα Υπουργό, Κώστα Σκρέκα, το ταμείο αυτό, θα αντλεί έσοδα από τις δημοπρασίες, μέσω του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, τα οποία, στη συνέχεια, θα κατανέμονται στα κράτη-μέλη, αναλογικά και με συγκεκριμένα κριτήρια.
Η Ε.Ε. – και πολύ σωστά – αποδέχθηκε και υλοποίησε, τελικά, την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για το Πράσινο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό. Είναι πεποίθησή μου πως το ίδιο θα πρέπει να επαναλάβει και τώρα, με την πρότασή του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.