«Πρώτη καταγραφή μέδουσας γλυκού νερού στη ΒΔ Ελλάδα περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων»
Στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, μετά από αναφορά πολίτη, επισκέφτηκαν τη λίμνη Ζαραβίνα και διαπίστωσαν την ύπαρξη ξενικού είδους μέδουσας του γένους Craspedacustasp., το οποίο ανήκει στα Κνιδόζωα – Υδρόζωα. Παρόμοια καταγραφή έγινε το 2013 στον Έβρο και το 2014 στη λίμνη Μαραθώνα.
Η υδρομέδουσα μικρής διαμέτρου περίπου 25 χιλιοστών πιθανότατα προέρχεται από ποτάμια συστήματα της Κίνας.
Δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο διότι δεν προκαλεί επώδυνο τσίμπημα όπως οι θαλάσσιες μέδουσες.
Αποτελούν ωστόσο κίνδυνο για τα οικοσυστήματα λόγω της θηρευτικής πίεσης που μπορούν να ασκήσουν στο ζωοπλαγκτόν και σε άλλους οργανισμούς. Εκτός από τις καταγραφές της παρουσίας του Craspedacustasp.,εκτός της φυσικής του κατανομής, λίγα είναι γνωστά για τις οικολογικές επιπτώσεις του στα εισβαλλόμενα ενδιαιτήματα γλυκού νερού.
Πιθανότερη αιτία της ύπαρξής της στα νερά της περιοχής μας είναι η μεταφορά της λόγω εισαγωγής ξενικών ειδών ψαριών, καραβίδων, μυδιών και υδρόβιων φυτών.
Παρά ταύτα,ο Φορέας Διαχείρισης επισημαίνει ότι, όλα τα εισαχθέντα ξενικά είδη προκαλούν διαταραχές στο οικοσύστημα και επισημαίνει για άλλη μια φορά την ανάγκη να μην εισάγονται ξενικά είδη στην περιοχή μας.
Με την ευκαιρία αυτή επισημαίνουμε την μεγάλη προσοχή που πρέπει να υπάρχει με τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον καλαμώνα και παρακαλούμε θερμά να μην προκαλούνται τέτοια φαινόμενα δεδομένου ότι είμαστε στην τελική φάση των μελετών για τη διαχείριση του καλαμώνα η οποία θα γίνει υπό την επίβλεψη του Φορέα Διαχείρισης για να μην διαταραχθεί η επιβίωση των πουλιών που διαβιούν στην περιοχή.