Στην διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα, από 24 – 25 Σεπτεμβρίου, με θέμα«Εκεί που σμίγουν τα Νερά με τα Γεφύρια», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κόνιτσας με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με ποτάμια, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), την Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Δήμων της Πίνδου, συμμετείχεο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Ευχαριστώ πολύ τους διοργανωτές για την πρόσκλησή τους σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον συνέδριο, που γίνεται εδώ στην πανέμορφη Κόνιτσα, όπου σμίγουν τα νερά με τα γεφύρια.Χαίρομαι που βλέπω εκλεκτούς εισηγητές, παλιούς φίλους και συνεργάτες.
Τα θέματα συζήτησης είναι πολλά και ενδιαφέροντα: τα πέτρινα γεφύρια, οι περιοχές προστασίας, η αξιοποίηση των υδατικών πόρων, η βιοποικιλότητα, η συνεργασία μεταξύ πόλεων με ποτάμια, αλλά και η ύδρευση των πόλεων από τα ποτάμια τους.
Έχοντας χειριστεί αυτά τα θέματα επί μακρόν, ως Υφυπουργός Περιβάλλοντος και ως αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, αλλά και ως μελετητής υδραυλικών και περιβαλλοντικών έργων, είμαι βέβαιος ότι οι ανακοινώσεις θα είναι σημαντικές και οι συζητήσεις πολύ γόνιμες.
Επιτρέψτε μου να σταθώ στην ορθολογική αξιοποίηση των ποταμών από ενεργειακή σκοπιά.
Οι πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να μας προβληματίσουν για το ενεργειακό δυναμικό της χώρας και τις δυνατότητες αξιοποίησής του.
Κατά συνέπεια, τα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει να τα επαναθεωρήσουμε υπό το πρίσμα των γενικότερων ανακατατάξεων στην ενεργειακή αγορά και βάσει των συνθηκών που διαμορφώνονται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής που όλοι πλέον βιώνουμε.
Βλέπουμε πολλές φορές κάποιους συμπολίτες να απορρίπτουν ελαφρά τη καρδία και εντελώς αστήρικτα, κάθε πρόταση για την χωροθέτηση έργων ΑΠΕ, ιδίως μικρών υδροηλεκτρικών (ΥΗΕ). Μέχρι και λαογράφο ακούσαμε να ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να χωροθετηθεί μικρό ΥΗΕ διότι θα ξεραθούν όλα τα πλατάνια κατά μήκος του ποταμού! Οι ΑΠΕ, εφόσον τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία, μόνον οφέλη έχουν να προσφέρουν στην εθνική οικονομία, στην τοπική κοινωνία, στο περιβάλλον, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Συνεπώς πρέπει να ξαναδούμε τα θέματα των ΑΠΕ με επιχειρήματα, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και μέσα από δίκτυα συνέργιας, όπως το δικό σας δίκτυο πόλεων.Ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης. Θεμιτό να έχει καθένας τις απόψεις του. Οφείλουμε όμως όλοι να ακούμε τους ειδικούς, είτε πρόκειται για την πανδημία του κορονοϊού, είτε για τις ΑΠΕ».
Στο περιθώριο των εργασιών της διημερίδας ο Σταύρος Καλογιάννης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον οικοδεσπότη Δήμαρχο Ν.Εξάρχου, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ.Παπαστεργίου και τους Δημάρχουςτης Άρτας, Χρ. Τσιρογιάννη, της Ξάνθης, Μ. Τσέπελη και της Λιβαδειάς, Γ. Ταγκαλέγκα, θέματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα τις σοβαρές εκκρεμότητες στον πολεοδομικό σχεδιασμό,τα προβλήματα ύδρευσηςτων Δήμων καιτις ελλείψεις τους σε προσωπικό.