Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων στην Ήπειρο
Οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και όλης της χώρας βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα αφού συνεχώς το κόστος παραγωγής ανεβαίνει εξανεμίζοντας το λεηλατημένο εισόδημά τους. Πρόσφατα αυξήθηκαν οι τιμές των ζωοτροφών που αποτελούν σχεδόν το 70% του κόστους παραγωγής. Ενδεικτικά οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή είναι: το καλαμπόκι από 0,20 λεπτά έφτασε στα 0,40λεπτά, το τριφύλλι από 0,22 λεπτά έφτασε στα 0,32 λεπτά, η σόγια από 0,40 λεπτά σε 0,53 λεπτά αντίστοιχες αυξήσεις υπήρξαν και στις άλλες ζωοτροφές. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 13% λόγω ΦΠΑ.
Η αύξηση των ζωοτροφών έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι λόγω της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη και επιταχύνει τη νέα καπιταλιστική κρίση, καθώς επίσης και στις άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις της φορολογίας, του ΕΦΚΑ, των αυξημένων τιμών σε πετρέλαιο, ηλεκτρικό και νερό κλπ.
Την ίδια στιγμή η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην περιοχή η “ΔΩΔΩΝΗ” με τη οποία συναλλάσσεται η πλειοψηφία των αιγοπροβατοτρόφων, με τα κέρδη της να έχουν αυξηθεί ακόμα και μέσα στην πανδημία, έχει κατηγοριοποιήσει τους παραγωγούς με βάση την ποσότητα γάλακτος που παραδίδουν διαμορφώνοντας αντίστοιχα και τις τιμές. Για την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων οι τιμές για το πρόβειο γάλα ξεκινούν από 0,75 μέχρι 0,90 και για κάποιους λίγους να φτάνει έως το 1,00 Ε. Η όποια αύξηση δόθηκε στην τιμή του γάλακτος απορροφήθηκε από την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων συνεχίζει να δίνει το γάλα σε τιμές κάτω του κόστους.
Αντίστοιχα είναι και τα οικονομικά αδιέξοδα αντιμετωπίζουν και οι πτηνοτρόφοι της Ηπείρου.
Ταυτόχρονα μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται για τους κτηνοτρόφους των Ιωαννίνων του Δήμου Ζίτσας με την παραχώρηση μεγάλης έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών πάρκων από τα 4500 στρέμματα που υπάρχουν. Στρέμματα όπου καλλιεργούνται ζωοτροφές όπως τριφύλλι, χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι, έχουν χαρακτηριστεί υψηλής παραγωγικής δραστηριότητας.
Επίσης οι κτηνοτρόφοι που με αποφάσεις των κοινοτικών συμβουλίων μετακινήθηκαν για περιβαλλοντικούς λόγους (δυσοσμία) σε κοινοτικές εκτάσεις έξω από τα χωριά και έφτιαξαν με πρόχειρα υλικά σταβλικές εγκαταστάσεις και χαρακτηρίζονται ως παράνομες, καλούνται να πληρώσουν χαράτσια για την νομιμοποίησή τους
Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:
• Να στηριχτεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Να δοθεί επιδότηση στους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Να δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο και να υπάρξει άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, φτηνό αρδευτικό νερό από τους ΤΟΕΒ. Να επιστραφεί ο φόρος καυσίμων. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις.
• Να υπάρξει κατώτερη εγγυημένη τιμή στο γάλα που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας καθώς επίσης μέτρα προστασίας από την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων που αισχροκερδούν.
• Να υπάρξει δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων.
• Να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό οι κρατικές κτηνιατρικές υπηρεσίες και να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για αντιμετώπιση ζωονόσων και δωρεάν επιστημονική στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών.
• Να υπάρξει γενναία παραγραφή χρεών. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιού, για δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ.
• Να αυξηθεί το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
• Να απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων σε βοσκήσιμες εκτάσεις, δάση, δασικές εκτάσεις. Να μην υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα και χρήσης γης προς όφελος του κεφαλαίου.