Για την εκδήλωση της λεγόμενης «Ομοσπονδίας Τούρκων της Δυτικής Θράκης».
Για την προσπάθεια της Τουρκία να αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης»
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με επιστολή που είχε απευθύνει προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι είχε έντονα διαμαρτυρηθεί για τη διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων Francois Alfonsi με τη λεγόμενη «Ομοσπονδία Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Μία εκδήλωση που στόχο είχε να αμφισβητηθεί για μία ακόμη φορά από τουρκικής πλευράς μία Διεθνής Συνθήκη, Συνθήκη της Λωζάννης.
*Στην απάντησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν ήταν σε καμία περίπτωση επίσημη συνάντηση του Κοινοβουλίου αλλά μία πρωτοβουλία του εν λόγω μέλους και δεν ήταν σε γνώση του καθώς δεν απαιτείται καμία προηγούμενη έγκριση από οποιοδήποτε από τα επίσημα διοικητικά όργανα του Κοινοβουλίου. *
Ενώ στη συνέχεια αφού σημειώνει ότι αφενός τα μέλη του Κοινοβουλίου αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ πολιτικό φάσμα απόψεων που δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αφετέρου ότι δεν μπορεί να αρνηθεί σε κανένα μέλος του Κοινοβουλίου τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση, δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά.
- Οι βασικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τα Ψηφίσματα και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά. Το
ίδιο σεβαστές πρέπει γίνονται και οι Διεθνείς Συνθήκες από όλους συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. *
*Μία ξεκάθαρη δήλωση αποδοκιμασίας της προσπάθειας της Τουρκίας να αμφισβητήσει μία Διεθνή Συνθήκη, τη Συνθήκη της Λωζάννης που σαφώς ορίζει ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική ενώ η μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική εθνική μειονότητα. *
Αναλυτικά η απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Βρυξέλλες, 1η Ιουλίου 2021
Αγαπητέ κύριε Κεφαλογιάννη,
Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας που εκφράσατε την αντίθεσή σας σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε εξ αποστάσεως σχετικά με την εικαζόμενη μη εκτέλεση ορισμένων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Ελλάδα. Έχω διαβάσει την επιστολή σας με όλη τη δέουσα προσοχή.
Παρακαλώ σημειώστε ότι το προαναφερθέν γεγονός δεν ήταν σε καμία περίπτωση επίσημη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά μια πρωτοβουλία του εν λόγω μέλους σε συνεργασία με μια μη κυβερνητική οργάνωση εγγεγραμμένη σε ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα στη Γερμανία. Πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως και χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση από οποιοδήποτε από τα επίσημα διοικητικά όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τα μέλη του κοινοβουλίου αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών απόψεων που δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις που εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια καθώς και οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές.
Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορώ, φυσικά, να εκφράσω την υποστήριξή μου για τις νομικές συνθήκες και τις αποφάσεις που πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενώ δεν μπορώ να αρνηθώ σε κανένα μέλος το δικαίωμα να συμμετάσχει σε δημόσια συζήτηση σχετικά με τον σεβασμό των δικαιωμάτων εθνοτικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων.