Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στη σημερινή της συνεδρίαση γνωμοδότησε θετικά επί των φακέλων ΜΠΕ για:
• «Βελτίωση και άρση επικινδυνότητας οδού Καταρράκτης- Βουλγαρέλι, Δ.Ε. Αθαμανίας & Αγνάντων, Δ. Κεντρικών Τζουμέρκων(με όρους).
• «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 48.000 πτηνών πάχυνσης με υδρογεώτρηση, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «ΜΑΡΛΕΣ» της Τ.Κ. Ράχης, Δ. Αρταίων.
• Υπάρχουσα χοιροτροφική μονάδα, δυναμικότητας 400 χοιρομητέρων με τα παράγωγά τους, μέχρι τελικής πάχυνσης, στη θέση «Παλιούρι», Τ.Κ. Αγίου Σπυρίδωνα, Δήμου Αρταίων(με όρους).
• Υπάρχουσα πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 36.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, σε θέση «Αλώνια», Τ.Κ. Άνω Λαψίστας, Δήμου Ζίτσας, Π. Ε. Ιωαννίνων.
• Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 27.000 ινδιάνων κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Μπόλια-Μπουρδούκα», Τ.Κ. Μαζαρακίου, Δήμου Πωγωνίου (με όρους).
• «Γραμμή μεταφοράς (Γ.Μ.) ηλεκτρικής ενέργειας 150 KV , για τη σύνδεση του Υ.Σ. Μετσοβίτικου με τον Υ.Σ. Πηγών Αώου & παραλλαγή τμήματος της Γ.Μ. Πηγών Αώου – ΚΥΤ Αράχθου,στο Δήμο Μετσόβου.
• «Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 22.500 (αύξηση δυναμικότητας από 15.000 πτηνά πάχυνσης σε 22.500 πτηνά), η οποία είναι εγκατεστημένη στη θέση «Γουρίτσα», Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δ. Ζίτσας.
• Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 45500 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Μπερούκες», Τ.Κ. Κομποτίου, Δήμου Νικολάου Σκουφά.
• «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο Κάμπος, ισχύος 479ΜW στη θέση Κάμπος, Δ.Ε Αθαμανίας, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.(με όρους).
• Υφιστάμενη μονάδα παρασκευής ετοίμου σκυροδέματος, εγκατεστημένη και λειτουργούσα στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας.
Αρνητική γνωμοδότηση για Αιολικό Πάρκο σε Πάργα- Μαργαρίτι
Η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά επί του Φακέλου Μ.Π.Ε. για το έργο κατασκευής «Αιολικού σταθμού, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 40MW και τα συνοδά του έργα (Οδοποιία – Διασύνδεση) στη θέση «Κρανιά», των Δ.Ε Πάργας & Μαργαριτίου των Δήμων Πάργας και Ηγουμενίτσας των Π.Ε Πρεβέζης & Θεσπρωτίας. Ο Αντιπεριφερειάρχες και Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Βασίλης Γοργόλης, αιτιολογώντας την αρνητική εισήγησή του, τόνισε ότι ένα τμήμα της επένδυσης βρίσκεται εντός καταφυγίου άγριας ζωής. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Περιφέρεια δεν είναι αρνητική στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά με δεδομένο ότι έχουν αδειοδοτηθεί σωρεία έργων από τη ΡΑΕ, θα γίνεται ενδελεχής έλεγχος των φακέλων που θα κατατίθενται προς γνωμοδότησης με στόχο να διαφυλαχθεί η βιοποικιλότητα στην Ήπειρο.
• Για τις ΣΜΠΕ των Τομεακών Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων 2021 – 2025 και του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών 2021 – 2025, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Γοργόλης ανέφερε ότι υπάρχει αρμοδιότητα της Επιτροπής για τα θέματα αυτά, τονίζοντας ότι η συζήτηση στην Επιτροπή δεν αποκλείει τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ίδρυση Λαϊκής Αγοράς στο Δήμο Πρέβεζας
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης ενέκρινε την ίδρυση και λειτουργία Λαϊκής Αγοράς 42 θέσεων στη Δημοτική Ενότητα Δήμου Πρέβεζας επί της οδού Κ. Τζαβέλλα.
Η συζήτηση για την προστασία του Υδατικού Υποσυστήματος Μιτσικελίου
Η Επιτροπή συζήτησε επίσης το ζήτημα της προστασίας του Υδατικού Υποσυστήματος Μιτσικελίου και της ύδρευσης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων αλλά και της προστατευόμενης περιοχής της Λίμνης Παμβώτιδας, μετά από αίτημα της παράταξης «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αναρμόδια για τη διαχείριση των υδάτων και πρότεινε όπως η Επιτροπή Περιβάλλοντος να απέχει από κάθε ενέργεια σχετικά με την εισήγηση- αίτημα που κατατέθηκε το οποίο χαρακτήρισε «αόριστο και μη τεκμηριωμένο».
«Ισχυρισμοί όπως ‘’.. προχωρούν σε αυθαίρετη, βάσει του ΣΔΛΑΠ Ηπείρου, κατάτμηση του Υπόγειου Υδατικού Υποσυστήματος…’’, δεν συνδυάζονται από κάποια Τεχνική ή άλλου είδους έκθεση ή άλλο επιστημονικό στοιχείο που να στηρίζουν αυτούς (τους ισχυρισμούς). Μάλιστα γίνεται αναφορά σε μια έκθεση του 2005 για ενέργειες του 2017. Η αναφορά ότι η λίμνη Παμβώτιδα βρίσκεται σε κακή οικολογική κατάσταση, δεν είναι βάσιμη και επίσης κακή οικολογική κατάσταση σημαίνει πιθανή ποιοτική υποβάθμιση των νερών αυτής και όχι κατ`ανάγκη ποσοτική αυτών. Επομένως προτείνεται η Επιτροπή Περιβάλλοντος να απέχει από κάθε ενέργεια σχετικά με το υποβληθέν παντελώς αόριστο και μη τεκμηριωμένο αίτημα, που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητας της», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης- Πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι για το συγκεκριμένο θέμα εκκρεμεί απάντηση στη Βουλή του Υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα επί ερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.