Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά συμπερίληψη της αναγνώρισης του ΠΓΕ «Ελαιόλαδο Κρήτης» στις άμεσες προτεραιότητες της Επιτροπής.
*Όπως τονίζει ο ευρωβουλευτής, η Κρήτη παράγει από τα ποιοτικότερα ελαιόλαδα στον κόσμο, και ότι το προϊόν είναι σήμερα αναγνωρίσιμο όχι μόνο
στην ΕΕ και στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο. *
Ενώ η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του brandname «Ελαιόλαδο Κρήτης», μέσα από τα συστήματα ποιότητας θα βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης να διαφοροποιήσουν τη θέση τους μέσα στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Πρόσφατα η Ελληνική Κυβέρνηση αναγνώρισε ως Προστατευόμενη Γεωγραφική ‘Ένδειξη (ΠΓΕ) το Ελαιόλαδο της Κρήτης.
Στη συνέχεια η Ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρισθεί ως ΠΓΕ σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1151 / 2012. Αυτή η αίτηση, η οποία ελήφθη από την Επιτροπή τον Ιούνιο βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Δεδομένης:
-της σημασίας της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης για τους παραγωγούς της Κρήτης,
-της διαπιστωμένης ευεργετικής δράσης από πλήθος μελετών ειδικά του Κρητικού ελαιόλαδου στον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω της προληπτικής δράσης κατά του καρκίνου, της μειωμένης εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων σοβαρών ασθενειών
Ερωτάται η Ε. Επιτροπή
1. Έχει συμπεριληφθεί η αναγνώριση Ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης στις προτεραιότητές της;
2. Μπορεί επίσης να μας πει ποια μεταβατική περίοδο σκοπεύει να επιτρέψει στους παραγωγούς βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1151/2012 με σκοπό τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις, εφόσον αναγνωρισθεί ως προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη ;