Πριν ένα χρόνο στην αντίστοιχη συζήτηση που είχαμε προκαλέσει για τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων της Ηπείρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο η πλειοψηφία μας είχε αντιμετωπίσει με απαξίωση λέγοντας ότι «δεν γνωρίζετε…» και μας κάλεσε να την ακούσουμε ώστε να μάθουμε τι γίνεται με τα αγροτικά, ενώ ταυτόχρονα στην ίδια λογική λοιδορήθηκαν τα δίκαια αιτήματα των ίδιων των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων οι οποίοι κατά την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου «….δεν γνωρίζουν».
Σήμερα ένα χρόνο μετά, οι βιοπαλαιστές γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι και της Ηπείρου, ακριβώς επειδή «δεν σώθηκαν από την στήριξη της περιφερειακής Αρχής», συσπειρωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, αψηφώντας στην πράξη τον αυταρχισμό και τις πιέσεις της κυβέρνησης για ακόμη μία φορά δίνουν τεράστιο αγώνα επιβίωσης με μπλόκα, συλλαλητήρια απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας αλλά και εδώ στην Ήπειρο. Εσείς τους βγάζετε στον δρόμο, διότι αποτελείτε συνέχεια και συμπλήρωμα της κυβερνητικής πολιτικής.
Βγήκαν στο δρόμο του αγώνα διότι επιταχύνεται η πολιτική που οδηγεί αγρότοκτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, ώστε γη και παραγωγή να συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και εταιρειών.
Να γιατί το βασικό αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για εγγυημένες τιμές από το κράτος, που απορρίπτουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζοντας την Κ.Α.Π. και λοιδωρεί σταθερά κάθε χρόνο η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου αποτελεί την μοναδική λύση για να μείνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στα χωράφια και στα κοπάδια τους. Για να μπορέσουν να πάρουν ανάσες αφού αυτό που βλέπουν είναι τα χρέη τους συνεχώς να μεγαλώνουν λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που διαμορφώνουν οι μεγαλοέμποροι και οι μεγάλες μεταποιητικές βιομηχανίες γάλατος-κρέατος για να τα πουλήσουν 3, 4 φορές παραπάνω στη λαϊκή κατανάλωση που στενάζει στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Αρνείστε όλοι σας το αίτημα αυτό επικαλούμενοι τη λειτουργία της «ελεύθερης αγοράς», όταν για άλλους – π.χ. τις εταιρείες διαχείρισης και εκμετάλλευσης των διοδίων, τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα απορρίμματα π.χ ΤΕΡΝΑ, τις εταιρείες που ασχολούνται με τις ανανεώσιμε πηγές ενέργειας έχει θεσμοθετηθεί διασφαλισμένη κερδοφορία ή αλλιώς για αυτούς η «ελεύθερη αγορά» ….. το επιτρέπει.
ΜΕΙΩΣΗ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η κατάσταση για την κτηνοτροφία είναι ακόμη πιο δυσοίωνη αφού η μέγγενη του ανταγωνισμού των κερδών των 7 γαλακτοβιομηχανιών που κάνουν κουμάντο στο πόσο και πως θα παραχθεί έχει οδηγήσει πολλούς κτηνοτρόφους στη μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου και της παραγωγής γάλακτος, φτάνοντας στο σημείο ένας στους δέκα κτηνοτρόφους στη ΗΠΕΙΡΟ να έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα.
Μειωμένη παράγωγη λόγο καιρικών συνθηκών εμφανίζουν και οι μελισσοκόμοι που πρόσθετα «καίγονται» από το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο και τις κάθε είδους απαγορεύσεις που τους επιβάλει η Κυβέρνηση στην παράγωγη και διακίνηση των προϊόντων τους. Ιδιαίτερα όπως καταγγέλθηκε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν τόσο στην Ζιτσα όσο και έξω από το κτήριο της Περιφέρειας η εισαγωγή μελιού από τρίτες χώρες και κυρίως από την Κίνα που είναι αμφιβόλου ποιότητας επεξεργάζεται και διοχετεύεται στην αγορά από μεγάλους χονδρέμπορους και στην συνέχεια διατίθεται στα ράφια των σουπερ μαρκετ από μεγάλες μεταποιητικές εταιρείες μελιού. Από την «ελληνοποίηση» και αυτού του προϊόντος οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι χονδρέμποροι, οι μεταποιητικές εταιρείες μελιού και τα σούπερ μαρκετ που βλέπουν διαρκώς τα κέρδη τους να αυξάνονται.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Είναι εμπαιγμός ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι ικανοποίησε τα αιτήματά τους. Αντί για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία που διεκδικούν οι αγρότες όπως αυτό που σταθερά όλες οι κυβερνήσεις δίνουν σε εφοπλιστές οι οποίοι δεν πληρώνουν σεντ για ΕΦΚ., η κυβέρνηση της ΝΔ τους επέστρεψε μόλις 100 εκατομμύρια από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο και αυτό μονιμοποιήθηκε ύστερα από την πίεση που άσκησαν με τις μεγαλειώδεις περυσινές κινητοποιήσεις τους.
Είναι εξοργιστικός ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία οδηγεί στο λαθρεμπόριο αλλά μόνο όταν πρόκειται για τους αγρότες και όχι για τους εφοπλιστές.
Η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές είναι χωρίς όφελος για τους αγρότες, καθώς δεν έχει κανέναν αντίκτυπο στη μείωση του κόστους παραγωγής από τη στιγμή που οι ίδιοι, ως ενδιάμεσοι που πωλούν προϊόντα τους με ΦΠΑ 13%, είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν τη διαφορά του ΦΠΑ στην εφορία και συχνά να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, καθώς είναι συχνό το φαινόμενο να πληρώνονται με καθυστέρηση από τα εμπορικά και μεταποιητικά μονοπώλια, που μπορεί να φτάνει και τον ένα χρόνο.
Ενώ την ώρα που οι αγρότες – όπως και όλος ο λαός – πληρώνουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα και αντιμετωπίζουν καθημερινά το κυνηγητό από τις εισπρακτικές εταιρείες για τα χρέη που αδυνατούν να πληρώσουν, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα για πλαφόν 7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα και αντ’ αυτού τους «προσφέρει» για δύο χρόνια μια τιμή τουλάχιστον 40% ακριβότερη απ’ αυτή που διεκδικούν, η οποία μάλιστα δεν είναι ενιαία για όλους. Επιπλέον, για τα επόμενα 7 χρόνια οι αγρότες δεν θα ξέρουν ποια θα είναι η τελική τιμή που θα πληρώνουν, αφού αυτή θα εξακολουθεί να «παίζεται» στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Οι δε αποζημιώσεις που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει δώσει δεν καλύπτουν το ύψος των ζημιών.
Η ΚΑΠ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Δεν φτάνουν όλα τα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί και η τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023 – 2027 που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Όσο για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό, με τον παρασιτισμό των Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ), τον χορό εκατομμυρίων που στήνουν στις πλάτες μας οι διάφοροι επιτήδειοι παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους απομυζώντας αγροτικές επιδοτήσεις. Παράλληλα το “άρμεγμα” των αγροτών από τα διάφορα μελετητικά γραφεία έχει με τη νέα ΚΑΠ ενταθεί.
Επίσης συνεχίζουν να υπάρχουν οι ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, ο «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης.». Οι δε κατευθύνσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ΕΛΓΑ είναι φανερό ότι οδηγούν σε περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και σε αύξηση των ασφάλιστρων που καταβάλλουν οι αγρότες.
ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΟΙ ΑΘΡΟΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ταυτόχρονα οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, σε πολλές περιπτώσεις αμφιβόλου ποιότητας, και οι “ελληνοποιήσεις” αποτελούν πλέον “κανονικότητα” και όχι εξαίρεση, λόγω και διάφορων συμφωνιών που έχει υπογράψει η ΕΕ με τρίτες χώρες (π.χ. Mercosur) που επιτρέπει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής να παράγουν και να διακινούν φέτα για επτά χρόνια χωρίς να υπόκεινται στις προστατευόμενες προδιαγραφές του ΠΟΠ καθώς και άλλα αγροτικά προϊόντα που δεν πληρούν αντίστοιχες αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι μεγαλοέμποροι και βιομήχανοι, ενώ οι “ελληνοποιήσεις” είναι η κανονικότητα και όχι η εξαίρεση.
Αυτή η πολιτική των αθρόων εισαγωγών μαζί με τη διάλυση των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών και της εναπόθεσης, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την περιφερειακή αρχή, των μέτρων πρόληψης στην “ατομική ευθύνη” του κάθε κτηνοτρόφου, έχει ως αποτέλεσμα και την έξαρση των ζωονόσων (ευλογιά, πανώλη).
Μπορεί η Ήπειρος νάναι ακόμη καθαρή όμως υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός στους αιγοπροβατοτρόφους αφού τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης (κλείσιμο σφαγείων, καραντίνα) δεν είναι ικανά να ελέγξουν την εξάπλωση της ευλογιάς.
ΤΟ ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑΣ
Ενδεικτική του κλίματος αγωνίας και του έντονου προβληματισμού που υπάρχει για το μέλλον της αιγοπροβατοτροφίας αποτελεί και η ημερίδα που οργανώθηκε από το Παράρτημα Ηπείρου-Ιονίων νήσων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε και το Παράτημα Ηπείρου του Πανελλήνιου κτηνιατρικού Συλλόγου με θέμα «κτηνιατρική Επικαιρότητα- Οι απειλές της αιγοπροβατοτροφίας».
Επίσης αναδείχτηκε ότι η λογική «κόστους-οφέλους» είναι υπεύθυνη και για τις υποστελεχωμένες και αδύναμες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό ότι το 2000 οι κτηνίατροι των κρατικών υπηρεσιών ήταν πάνω από 1200 και σήμερα είναι ζήτημα αν φτάνουν τους 500. Ταυτόχρονα αγροτικά κτηνιατρεία και άλλες αντίστοιχες υποδομές έκλεισαν. Για τα ζητήματα αυτά σοβαρές είναι και οι ευθύνες της Περιφερειακής αρχής που βάζει πλάτη στην κυβερνητική πολιτική και το μόνο που κάνει είναι και αυτή να επικαλείται την «ατομική ευθύνη» των κτηνοτρόφων ενώ δεν έχει φροντίζει για την ενίσχυση της κτηνιατρικής υπηρεσίας.
Παράλληλα οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών με τα έντονα καιρικά φαινόμενα την άνοιξη και τις υψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα καθώς επίσης και η εμφάνιση το εντόμου “μαύρος ακανθώδης αλευρώδης” μαζί με τις ελλείψεις προσωπικού στις κρατικές γεωτεχνικές υπηρεσίες με ευθύνη των όλων των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δήμων, έχουν φέρει τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και στην Περιφέρεια Ηπείρου.
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ…. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Η δε κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα για την κάλυψη των αρδευτικών έργων π.χ. στην πεδινή περιοχή Ν. Σκουφά της Άρτας, προχωρά τον σχεδιασμό για ενιαίο φορέα διαχείρισης των νερών, δηλαδή ΑΕ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα κάνουν ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα το νερό και τη διαχείρισή του, τόσο για άρδευση όσο και για ύδρευση.
Όσο για την πολυδιαφημισμένη ρύθμιση για τα αγροτικά δάνεια που έχει βγει στη δημόσια διαβούλευση είναι σκέτη κοροϊδία και μεγαλύτερο «χρέωμα» για τους αγρότες, αφού δεν έχει στόχο να απαλλαγούν από αυτά οι δανειολήπτες αλλά να υπαχθούν σε νέες ρυθμίσεις και συμβιβασμούς, με κριτήριο την κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων.
Δυστυχώς, για ακόμη μια χρονιά ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε δυσχερή θέση και η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα άλλο από εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.
Σήμερα 44 χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ-ΕΕ, τα παραμύθια των κομμάτων και κυβερνήσεων αλλά και της Περιφερειακής Αρχής και των άλλων περιφερειακών συνδυασμών που υπερασπίζονται αυτή τη βάρβαρη και αντιδραστική συμμαχία, έχουν καταρρεύσε, καθώς επίσης και οι μύθοι τους για ανάπτυξη που θα ικανοποιεί ταυτόχρονα τα κέρδη και τις λαϊκές ανάγκες.
«ΤΥΦΛΗ & ΜΟΥΓΚΗ» Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΩΝ ΛΑΔΙΟΥ
Σε μία αδιανόητη συμπαιγνία αστικού κράτους και μεγαλεμπόρων λαδιού, οι έμποροι καθηλώνουν την τιμή αγοράς του έξτρα παρθένου στα 4 ευρώ/λίτρο, την στιγμή που το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα 4 ευρώ και φτάνει τα 4,5 ευρώ. Την ίδια στιγμή το κράτος τρομοκρατεί τον βιοπαλαιστή αγρότη και τον καταναλωτή με μεγάλα πρόστιμα απαγορεύοντας την πώληση-διακίνηση τενεκέδων λαδιού, ώστε όλο το λάδι να διοχετεύεται στους μεγαλεμπόρους σε εξευτελιστική τιμή και ο καταναλωτής να το αγοράζει 11 έως 14 ευρώ το λίτρο, διασφαλίζοντας έτσι τα ΜΟΝΟ τα κέρδη των μεγαλεμπόρων. Αυτή την αδιανόητη συμπαιγνία δεν την βλέπει η κατά τ΄ άλλα λαλίστατη Περιφερειακή Αρχή, την στιγμή που στους νομούς Θεσπρωτίας, Πρέβεζας αλλά και Άρτας υπάρχουν εκατοντάδες βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί που συνθλίβονται από την συμπαιγνία αυτή?
Η ΙΔΙΑ ΑΥΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική είναι που ευθύνεται για την ερήμωση των χωριών μας. Που τα παιδιά των αγροτοκτηνοτρόφων αποφεύγουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι παρ΄ όλο τα προγράμματα νέων αγροτών που υλοποιούνται εδώ και χρόνια η πλειοψηφία των αγροτών είναι μεγάλης ηλικίας. Ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία η εικόνα είναι αποκαρδιωτική για τους νέους τους επαγγέλματος που βλέπουν ότι οι συνθήκες της δουλειάς είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που περίμεναν, ακόμα και για ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει μέσα σε οικογένειες με εκτροφή παραγωγικών ζώων. Είναι ενδεικτικό ότι δεν είναι και λίγοι οι νέοι κτηνοτρόφοι αλλά και οι αγρότες που αποχωρούν τελικά από τον κλάδο ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους για το πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων γεωργών, γιατί τα έξοδα και οι υποχρεώσεις μετά την είσπραξη του πριμ πρώτης εγκατάστασης είναι μεγάλα. Επιπλέον και οι συνθήκες διαβίωσης στα χωριά έχουν χειροτερεύσει. Δεν υπάρχουν σχολεία, Κέντρα Υγείας.
Επίσης η διασύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ που καταβάλλουν οι αγρότες με τον κατώτατο μισθό θα οδηγήσει σε αύξησή τους τη στιγμή που η πλειοψηφία των αγροτών αδυνατούν να τις καταβάλλουν και ήδη χρωστάνε πολλά. Την ίδια ώρα η σύνταξη παραμένει σε πολλές περιπτώσεις ούτε 500 ευρώ, πολλές φορές κάτω από την “εθνική” σύνταξη και δεν υπάρχει, με βάση την κυβερνητική πολιτική και τον προϋπολογισμό, προοπτική ουσιαστικής αύξησή της.
ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΒΑΝΙ
Δεν φτάνουν όλα αυτά η συμμετοχή της Ελλάδας στα πολεμικά πεδία έχει φέρει βαρύ τίμημα στους αγροκτηνοτρόφους, από την μια με την απώλεια μεγάλων αγορών για τα προϊόντα, όπως αυτή της Ρωσίας από την άλλη με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής για πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές. Επίσης την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επικαλείται τις «δημοσιονομικές αντοχές» της οικονομίας και δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων βρίσκει και δίνει 7 δις ευρώ κάθε χρόνο για ΝΑΤΟικούς πολέμους στέλνει αποστολές εκτός συνόρων όπως γίνεται με την φρεγάτα που κοστίζει 500.000 χιλ. ευρώ για να περιπολεί στη Ερυθρά θάλασσα που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα μας.
Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι όμως έχουν συσσωρεύσει αρκετή πείρα και γνωρίζουν ότι η ανάπτυξη που κίνητρο έχει το κέρδος και την ενστερνίζεστε τόσο η σημερινή περιφερειακή αρχή όσο και οι υπόλοιπες δυνάμεις που θέλουν να γίνουν «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», προϋποθέτει τιμές κάτω του κόστους για τα προϊόντα, πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια, την επιδείνωση των όρων διαβίωσης και εργασίας των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά και φτηνούς εργάτες που θα δουλεύουν ήλιο με ήλιο με κίνδυνο να γυρνούν σακατεμένοι ακόμα & νεκροί σπίτια τους.
Τελικά μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν υπάρχει λύση για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους. Υπάρχει λύση και βρίσκεται σ΄ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο στον αντίποδα του σημερινού, έξω από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ), που θα στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της εργατικής εξουσίας στον οποίο θα είναι ενταγμένοι οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων. Σήμερα υπάρχουν όλες εκείνες οι δυνατότητες για να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν τόσο στην Ήπειρο όσο και γενικότερα στη χώρα μας καθώς επίσης και η τεχνογνωσία για την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών.
Έτσι οι βιοπαλαιστές αγρότες θα διασφαλίσουν σημαντική βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης (μείωση κόστους παραγωγής, προστασία παραγωγής, επιστημονική-τεχνική υποστήριξη κα). Δεν θα βασανίζονται από την αβεβαιότητα του αύριο, δεν θα διακατέχονται απο το άγχος και τον εκβιασμό των μονοπωλιακών ομίλων που δρουν στην μεταποίηση και καθορίσουν την τιμή πώλησης της παραγωγής. Θα έχουν μόνιμη-σταθερή εργασία. Δεν θα αποτελεί ατομική έγνοια οι καταστροφές, η δουλειά στο χωράφι, στο μαντρί, η αγορά των εφοδίων κ.α.
ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι που μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους παράγουν όλον τον πλούτο, αξίζει να ζουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια και σε μια καλύτερη ζωή, σε μία καλύτερη κοινωνία.
Μέχρι την οριστική λύση των προβλημάτων τους όμως είναι ανάγκη τώρα να πάρουν πραγματικές ανάσες για να μείνουν στα χωράφια και τα κοπάδια τους παλεύοντας μέσα από αγροτικούς συλλόγους, Ομοσπονδίες και αναπτύσσοντας αγώνες σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων κόντρα σε όλους αυτούς που κλέβουν τον ιδρώτα της δουλειάς τους.
Με βάση τα παραπάνω και από την στιγμή που τα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος απαιτούν πολιτικές λύσεις το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το Περιφερειακό Συμβούλιο ως πολιτικό όργανο που παίρνει πολιτικές αποφάσεις είναι να συμπαρασταθεί στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα και να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά του που είναι:
Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για την απώλεια του εισοδήματος λόγω της καραντίνας και της απαγόρευσης να σφάζουν. Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές δίνοντας ενίσχυση για κάθε ζώο. Να προσληφθούν κτηνίατροι & επαρκές προσωπικό στην κτηνιατρική υπηρεσία
Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος για την καταστροφή της παραγωγής εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων από το έντομο «μαύρο ακανθώδη αλευρώδη». Επιδότηση στα εντομοκτόνα σκευάσματα για την καταπολέμηση του «μαύρου ακανθώδη αλευρώδη». Στελέχωση των κρατικών γεωτεχνικών υπηρεσιών με προσωπικό ώστε να υλοποιούνται τα επικουρικά μέτρα που προβλέπονται.
Να συμπεριληφθούν η ακαρπία της ελιάς, οι επιπτώσεις του εντόμου «μαύρου ακανθώδη αλευρώδης» και οι καταστροφές από τα κοπάδια των αγριογούρουνων στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του και να είναι διασφαλισμένος ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του με 100% χρηματοδότηση από το κράτος. Ο ΕΛΓΑ να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» που απορρέουν από την ΚΑΠ και τις υπογραφές των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Π.Ο.Υ.
Απόσυρση της συμφωνίας Ε.Ε.-Mercosur, που ευνοεί τις εισαγωγές και πλήττει τα τοπικά προϊόντα.
Να γίνει με κρατική ευθύνη, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να εξασφαλιστεί η πλήρης άρδευση της πεδιάδας Ν. Σκουφά στην Άρτα χωρίς καμία επιβάρυνση των αγροτών..
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειές τους.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Σύνδεση της επιδότησης με τη γεωργική παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο.
Άμεσα αύξηση των αγροτικών συντάξεων.