« H Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τις τελευταίες δεκαετίες θυμίζει το Γεφύρι της Άρτας» σχολίασε με δηκτικό τρόπο ο Βουλευτής Ιωαννίνων, αναπληρωτής Γραμματέας της ΚΟ και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Ιωάννης Τσίμαρης ως ειδικός αγορητής στην έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας “Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού-Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας”, χαρακτηρίζοντας την Πρωτοβάθμια Υγεία ως παραμελημένο πεδίο του συστήματος υγείας.
«Συμφωνούμε με τον θεσμό του ΠΙ αλλά προτείνετε σήμερα, ετεροχρονισμένα, ένα παρωχημένο σύστημα που βασίζεται στο πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων και δεν απαντά στις προκλήσεις των καιρών μας», σημείωσε με έμφαση ο Βουλευτής Ιωαννίνων.
Το νομοσχέδιο του Προσωπικού Ιατρού που συζητάμε, «έχει ως μόνο στόχο να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού αριθμητικά και δεν αποσκοπεί στο τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα εξυπηρετεί τον πολίτη» τόνισε ο κ. Τσίμαρης.
«Στο ΠΑΣΟΚ δεν θα βρείτε την πολιτική και ηθική στήριξη στον πολιτικό σας κατήφορο…Ψάξτε αλλού», δήλωσε ο κ. Τσίμαρης απαντώντας στις αιτιάσεις του Υπουργού Υγείας περί αναγκαίας μεταρρύθμισης για να μη χαθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πρέπει να στοχεύσουμε άμεσα και έγκαιρα στο δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων, συνέχισε, αναφέροντας ότι, «o μεγάλος πληθυσμός χρονίως πασχόντων υπολογίζεται στα 4.000.000, αποτελεί μια κρίσιμη μάζα ασθενών και είναι αδήριτη η ανάγκη ολιστικής διαχείρισης και ολοκληρωμένης φροντίδας πολλαπλών νόσων από διεπιστημονικές ομάδες και πολλές ειδικότητες, μέσω των δικτύων φροντίδας, όπως Κέντρων Υγείας και Πολυιατρείων».
Για αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει όλες τις παθολογικές ειδικότητες στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού , αλλά με αριθμό ωφελουμένων αντίστοιχο των παιδιάτρων και να επιλέγονται ως Π.Ι. από τους ασθενείς που έχουν ως κύριο νόσημα αυτό της ειδικότητάς τους.
Στην συνέχεια της ομιλίας του ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ, στηλίτευσε την πρακτική της Κυβέρνησης να μετονομάσει όλους τους αγροτικούς ιατρούς ως προσωπικούς, σημειώνοντας ότι αυτό θα έχει συνέπειες στην ποιότητα της φροντίδας η οποία όπως τόνισε «αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της καθολικής κάλυψης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».
«Εμείς θεωρούμε ότι οι αγροτικοί γιατροί ως ανειδίκευτοι, ΘΑ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΎΝ και θα μπορούσαν να εισαχθούν ΜΟΝΟ ως μία λύση ανάγκης για τους πληθυσμούς των δυσπρόσιτων περιοχών όταν δεν υπάρχει ειδικός, όχι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, και κάτω από προϋποθέσεις, όπως να λειτουργούν υπό την επίβλεψη ειδικευμένων γιατρών των Κέντρων Υγείας και να ισχύουν οι ήδη υπάρχοντες περιορισμοί στη συνταγογράφηση,» πρότεινε ο κ. Τσίμαρης.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι, με την εισαγωγή στο θεσμό και των ιδιωτών γιατρών χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, δημιουργείται περιβάλλον όπου θα κυριαρχεί η αναζήτηση ασθενών στην ιδιωτική δαπάνη τονίζοντας ότι για το «ΠΑΣΟΚ η κάλυψη και η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών θα πρέπει να είναι ισότιμη, βάσει της ανάγκης και όχι βάσει της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης .Όταν ο ασθενής δεν έχει τη δυνατότητα να εγγραφεί σε έναν προσωπικό γιατρό γιατί το κράτος δεν κατάφερε να του δώσει τις προϋποθέσεις, ο ασθενής θα πρέπει να αποζημιώνεται από το ίδιο το κράτος, τον ΕΟΠΠΥ», επεσήμανε ο κ. Τσίμαρης.
«Αν υιοθετηθούν αυτές οι προϋποθέσεις τότε εμείς θεωρούμε ότι θα υπάρξει διάσωση του θεσμού. Αν δεν διασφαλιστούν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, κινδυνεύουμε να απαξιώσουμε το θεσμό του προσωπικού γιατρού και να τον καταδικάσουμε. Ναρκοθετείτε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του» δήλωσε με έμφαση ο κ. Τσίμαρης στο κλείσιμο της ομιλίας του.