Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή κοινού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Μαΐου 2021, η Ενημερωτική Περιβαλλοντική Δράση που διοργάνωσε το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής (ΕΓΕΠ) του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Κορωνησία Άρτας, η οποία περιελάμβανετονκαθαρισμό της ακτογραμμής και ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα. Η εν λόγω δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια τουΕυρωπαϊκού Έργου RE.CO.RD «Καινοτόμες Στρατηγικές Έρευνας και Ανάπτυξης για την Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων στις Παράκτιες Περιοχές» του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG«Ελλάδα- Ιταλία 2014-2020». www.interreg-record.eu
Περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι μικροί και μεγάλοι συμπολίτες μας -μαθητές, φοιτητές, πρόσκοποι, κάτοικοι της περιοχής, εκπρόσωποι από το Σύλλογο Δρομέων Άρτας και άλλοι εθελοντές- συναντήθηκαν και προχώρησαν στον καθαρισμό της ακτογραμμής από πλαστικά και άλλα υλικά.Η εκδήλωση συνεχίστηκε τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά με ομιλίες Πανεπιστημιακών και εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων και ολοκληρώθηκε με μια εποικοδομητική συζήτηση, όπου αναδείχτηκε η σημασία και η προσφορά του έργου στην τοπική κοινωνία καθώς και οι νέες δυνατότητες και προοπτικές που ανακύπτουν για μελλοντικές συνεργασίες και παρεμβάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Καθ. Χρυσόστομος Στύλιος, Διευθυντής του Εργαστηρίου ΓΕΠκαι Επιστημονικώς Υπεύθυνος του Έργου,ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, παρουσίασε τις δράσεις του έργου αναφορικά με τις καινοτόμες μεθοδολογίες για την Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων και κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στο «Δίκτυο Προστασίας του Παράκτιου Περιβάλλοντος των περιοχών Αμβρακικού & Λευκάδας». Ακολούθησε ο Καθ. Ευάγγελος Παπαδάκης, Τμ. Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος μίλησεστους παρευρισκόμενους για την Κυκλική Οικονομία και την Αναγκαιότητάτης για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο κ. Δημήτρης Μπαρέλος, από τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Λευκάδας, τοποθετήθηκε σχετικά με το ζήτημα της προστασίας του Αμβρακικού Κόλπου και την ανάγκη για τη συμβολή όλων και τη συνέχιση των συνεργασιών ώστε να κεφαλαιοποιηθούν τα αποτελέσματα του έργου. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τηντοποθέτηση του κ. Ζώη Κολιού, επιχειρηματία στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας,που μέσα από την προσωπική του πείρα και ενασχόληση ανέδειξε τα προβλήματα που χρήζουν περαιτέρω προσοχής και επίλυσης. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, όπου διαπιστώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του Αμβρακικού.
Κύριο στόχο της εκδήλωσης αποτέλεσε η ευαισθητοποίηση φορέων, υπηρεσιών, πολιτών και ιδιαίτερα των νέων για θέματα του περιβάλλοντος.Απώτερος στόχος είναι η προώθηση της εθελοντικής συμμετοχής στα πλαίσια μιας κοινής συνεργατικής προσπάθειας καιη δημιουργία ενός δικτύου που θα περιλαμβάνει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και ενεργούς πολίτες που θα λειτουργήσουν ως πυρήνας για την υιοθέτηση ανάλογων περιβαλλοντικών πρακτικών και πρωτοβουλιών στο μέλλον για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η εκδήλωση αναμεταδόθηκε ζωντανά μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων Zoom. Οι διοργανωτές έδωσαν βεβαιώσεις συμμετοχής, ενώ για τους μικρούς φίλους επεφύλασσαν ευχάριστες εκπλήξεις με δώρα σχετικά με το έργο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Εργαστηρίου www.kic.uoi.gr