Στις 16-09-2024 το τμήμα επιθεώρησης ασφάλειας & υγείας στην εργασία Ιωαννίνων, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελεία Πλημ/κών Ιωαννίνων, 1ον για την μη αναγγελία εργατικού ατυχήματος στην Ψυχιατρική Κλινική από τον Διοικητή και 2ον για περαιτέρω διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Η παράβαση καθήκοντος του Διοικητή της ΝΔ, αφορούσε την μη τήρηση του νόμου 3850/2010 παρ,2α άρθρο 43, ο οποίος υποχρεώνει κάθε εργοδότη να αναγγέλλει στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας και στις πλησιέστερες αστυνομικές αρχές εντός 24ώρου όλα τα εργατικά ατυχήματα.
Η μη αναγγελία είναι συνειδητή και κατ΄ εξακολούθηση. Το ατύχημα με την σοβαρή σωματική βλάβη και αναρρωτική 1,5 μηνών, έλαβε χώρα 1η Αυγούστου . Η Επιθ. Εργασίας απέστειλε δελτίο ελέγχου στις 10-09-2024, το οποίο αγνοήθηκε από τον Διοικητή, για να ακολουθήσει η μηνυτήρια αναφορά.
Δεν ήταν όμως η 1η φορά. Στις 1 Ιουλίου 2024, είχε γίνει από τον επικεφαλής της ΑΣΥ ΠΓΝΙ έγγραφη αναφορά προς την επιθεώρηση εργασίας για παρόμοιο σοβαρό εργατικό ατύχημα στην Μονάδα Οξέων Περιστατικών (ΜΟΠ) της Ψυχιατρικής Κλινικής, το οποίο 16 ημέρες μετά δεν είχε αναγγελθεί. Η αναφορά αυτή δεν είχε περεταίρω τύχη, καθώς τον «αρνητή εφαρμογής του νόμου» Διοικητή, διέσωσε ο φόβος της αποσπασμένης στο ΠΓΝΙ υπαλλήλου να επιβεβαιώσει το ατύχημα, παρά το ότι στην επιθεώρηση εργασίας είχαν σταλεί όλα τα αποδεικτικά έγγραφα του συμβάντος ξυλοδαρμού.
Η άρνηση αναγγελίας των εργατικών ατυχημάτων γίνεται με δόλο. Ο στόχος είναι η μη αναγνώριση, οπότε η μη ανάληψη της εργοδοτικής ευθύνης για τις συνθήκες, μέσα στις οποίες και λόγω των οποίων συμβαίνουν τα ατυχήματα. Ανάληψη ευθύνης σημαίνει λήψη μέτρων πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου. Στην περίπτωση της μοναδικής στην περιοχή ΜΟΠ, οι έλλειψη ασφαλών υποδομών και η υποστελέχωση σε αριθμό και σύνθεση προσωπικού, είναι καθοριστικές ΚΑΙ για την έγκαιρη αναγνώριση αλλά ΚΑΙ για την αποτροπή και αντιμετώπιση βίαιων συμβάντων.
Ενδεικτικά στην Ψυχιατρική υπάρχει μια πλειάδα χρόνιων αιτημάτων για βελτίωση των υποδομών και στελέχωσης, για τα οποία οι διοικήσεις έχουν δείξει εγκληματική αδιαφορία. Αδιαφορία σε μια κλινική η οποία είναι σε διαρκή πληρότητα 100%, έχοντας τον μεγαλύτερο ρυθμό εισροής ασθενών από κάθε άλλο τομέα του ΠΓΝΙ, με αύξηση του αριθμού των νοσηλειών κατά 67%, από 693 σε 1191 στο διάστημα 2019-2023 με ταυτόχρονη μείωση του προσωπικού. Μάλιστα είναι τέτοια η άρνηση ανάληψης εργοδοτικής ευθύνης, που μετά τον βαρύ ξυλοδαρμό Ψυχιάτρου από χρήστη ουσιών στο ΤΕΠ του ΠΓΝΙ το Οκτώβριο του 2021, δεν υπήρξε σε καμία βελτιωτική παρέμβαση στις υποδομές και την στελέχωση.
Με την μεταφορά της Ψυχ. Κλινικής στην ΥΠΕ , η κατάσταση θα γίνει χειρότερη καθώς η ίδια Διοίκηση που μέχρι σήμερα είχε την άμεση εργοδοτική ευθύνη, αύριο θα δηλώνει αναρμόδια για την «φιλοξενούμενη κλινική και το φιλοξενούμενο προσωπικό της». Γι΄αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ολιγωρία από μέρους μας, έναντι της ευθύνης όσων «παίζουν» με την υγεία και την ασφάλειά μας.
Και τα 2 συμβάντα στην Ψυχιατρική, εμπίπτουν απόλυτα γραμματικά στον ορισμό του εργατικού ατυχήματος : «Ως εργατικό ατύχημα χαρακτηρίζεται ο θάνατος ή η ανικανότητα του ασφαλισμένου για εργασία που προκλήθηκε από ένα βίαιο περιστατικό που έγινε κατά την εκτέλεση της εργασίας ή εξαιτίας αυτής (& κατά τη μετάβαση του εργαζόμενου στον τόπο εργασίας ή κατά την επιστροφή στο σπίτι του)» . Δικαιολογίες λοιπόν του στυλ «είναι δύσκολο να οριστεί ΤΙ είναι εργατικό ατύχημα» είναι εκ του πονηρού. Άλλωστε εάν μπορεί ένας οποιοσδήποτε εργοδότης π.χ. ιδιοκτήτης μάντρας υλικών, super market κ.α. να αναγνωρίζει & να αναγγέλει ένα εργατικό ατύχημα, τότε ένας Διοικητής νοσοκομείου οφείλει να μπορεί, ιδίως όταν έχει πλάι του πλειάδα στελεχών που ερμηνεύουν καθημερινά νόμους.
Στο ΠΓΝΙ υπάρχει Γραφείο Ποιότητας, το οποίο συλλέγει καθημερινά γραπτές αναφορές για συμβάντα που πλήττουν την σωματική και ψυχική ακεραιότητα των συναδέλφων αλλά ΚΑΙ Ιατρός Εργασίας και Τεχνικοί Ασφάλειας ως εξωτερικοί συνεργάτες με σύμβαση έργου. Το πρόβλημα είναι, ότι ΟΛΟΙ υπάγονται ως γνωμοδοτικά όργανα απευθείας στον Διοικητή, τις προτάσεις των οποίων μπορεί να χρησιμοποιήσει ή να «πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων» κατά βούληση.
Οι μόνοι θεσμοί υπέρ των εργαζομένων, είναι ο σύλλογος εργαζομένων & η νεοσύστατη Επιτρ. Υγιεινής & Ασφάλειας του συλλόγου, με ρόλο αποκλειστικά ελεγκτικό της διοίκησης για την εφαρμογή των από τον Νόμο υποχρεώσεών της. Ο σύλλογος με τον απόλυτο έλεγχο της ΔΑΚΕ είναι εχθρικός σε κάθε απόπειρα ελέγχου της Διοίκησης, όπως απέδειξε στα 2 καραμπινάτα εργ. ατυχήματα της Ψυχιατρικής, επιτελώντας «επαγγελματικά» το ρόλο στήριξης της Διοίκησης και συγκάλυψης ευθυνών στο ΠΓΝΙ.
Η Επιτροπή Υ&Α των εργαζομένων, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από τον σύλλογο που την συνέστησε, ψάχνει τον βηματισμό της για να επιτελέσει ρόλο ελέγχου της Διοίκησης ως οφείλει από τον νόμο αλλά και την κοινή Ηθική. Σε αυτό έχει την αμέριστη στήριξη της ΑΣΥ και των συνδικαλιστών της. Ήδη έχει αποστείλει πρόσκληση συνάντησης με τον Διοικητή για την υποχρεωτική κάθε 3μηνο συνάντηση μαζί του. Οφείλει να ασκήσει έλεγχο για την μη αναγγελία των εργατικών ατυχημάτων ΚΑΙ να μάθει μετά από χρόνια παρουσίας Ιατρού Εργασίας & Τεχνικών Ασφαλείας, εάν υπάρχει έστω και υποτυπώδης γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου στο ΠΓΝΙ. Εάν υπάρχει και δεν εφαρμόζονται τα προτεινόμενα μέτρα πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, τότε ο Διοικητής παίζει με την Υγεία και την Ασφάλεια μας, προκειμένου να πετύχει καλύτερη αξιολόγηση για τον εαυτό του. Εάν δεν υπάρχει, τότε Ιατρός Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας, χρησιμοποιούνται από την Διοίκηση ΜΟΝΟ ως φύλλο συκής.
Εκτός από τα ατομικά κίνητρα ενός Διοικητή υπάρχουν και τα πολιτικά. Η μη καταγραφή & αναγγελία εργατικών ατυχημάτων, εμφανίζει ψευδώς τα νοσοκομεία ως ασφαλείς χώρους εργασίας οπότε ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, κάθε κλάδου και ειδικότητας, μόνιμους και συμβασιούχους να κάνουν προτεραιότητα την καταγραφή, ανάδειξη παραμέτρων του επαγγελματικού κινδύνου και να κατανοήσουν ως υποχρέωση ΟΛΩΝ μας, την άσκηση ελέγχου της Διοίκησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου. Στο ΠΓΝΙ, με αύξηση νοσηλευομένων κατά 10.000 σε 3 χρόνια με ταυτόχρονη έλλειψη 420 υγειονομικών για να καλυφθούν οι ανάγκες, είμαστε όλοι υποψήφια θύματα της εργοδοτικής απεμπόλησης ευθύνης .
Δεν είναι ατομική ευθύνη τα εργατικά ατυχήματα. Είναι κυρίως εργοδοτική ευθύνη. Να μην δεχτεί κανείς την ενοχοποίησή του για ΑΤΟΜΙΚΗ & ΜΟΝΟ ΕΥΘΥΝΗ από τον μηχανισμό της Διοίκησης, που έχει αιχμή του δόρατος την ΔΑΚΕ.