H ανάπτυξη υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ηπείρου από την Enaon EDA, την Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων, θυγατρική της Enaon του ομίλου Italgas, βρέθηκε στο επίκεντρο συναντήσεων που πραγματοποίησαν η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA, κα Francesca Zanninotti και στελέχη της Εταιρείας με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ήταν o Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Θωμάς Μπέγκας, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι οποίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, παρουσιάστηκε από την Enaon EDA ο προγραμματισμός των έργων με στόχο την έλευση του φυσικού αερίου στα Ιωάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα.
Πρώτιστο μέλημα της Εταιρείας – διαβεβαίωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA, κα Francesca Zanninotti, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μπέγκα στις συναντήσεις που είχε μαζί τους – είναι να προχωρήσει τα έργα με τη λιγότερη δυνατή όχληση σεβόμενη τους κατοίκους της περιοχής, και λαμβάνοντας υπόψη τα εν εξελίξει έργα της Περιφέρειας και των Δημοτικών Αρχών της Περιφέρειας.
Οι περιοχές αυτές θα τροφοδοτηθούν μέσω έργων υποδομής μικρής κλίμακας LNG κορυφαίας τεχνολογίας τα οποία αναπτύσσονται με την τεχνογνωσία του μητρικού ομίλου Italgas, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο που αξιοποιεί εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας για βιώσιμη ανάπτυξη.
Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτούνται από ίδια κεφάλαια της Enaon και πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Στο πλαίσιο των έργων, θα κατασκευαστούν 5 Σταθμοί Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και συνολικά 173,5 χλμ δικτύου Μέσης και Χαμηλής Πίεσης, μέσω του οποίου θα τροφοδοτηθούν περισσότεροι από 4.200 καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα, αποφέροντας σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Ειδικά σε ό, τι αφορά την πόλη των Ιωαννίνων, το έργο είναι προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή 143,5 χλμ. δικτύου Mέσης και Xαμηλής Πίεσης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, μέσω του οποίου θα τροφοδοτηθούν περισσότεροι από 2.600 καταναλωτές. Η επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής του δικτύου στα Ιωάννινα προγραμματίζεται για τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η πλήρωση του σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2025.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA, κα Francesca Zanninotti, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για την πολύτιμη συμβολή τους στην ανάπτυξη των έργων στην περιοχή, σημείωσε: «Οι επενδύσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου καταδεικνύουν τη δέσμευσή μας για παροχή αποδοτικής και “καθαρής” μορφής ενέργειας ακόμα και σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για την ενεργειακή μετάβαση. Η Εταιρεία μας διασφαλίζει ότι τα δίκτυα φυσικού αερίου, τα οποία μπορούν να διανείμουν και ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο και, μελλοντικά, το υδρογόνο, λειτουργούν με τρόπο ασφαλή και βιώσιμο. Αναγνωρίζουμε το ρόλο που διαδραματίζει το φυσικό αέριο στην παροχή καθαρής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές και είμαστε αφοσιωμένοι στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλη την εφοδιαστική μας αλυσίδα. Έχοντας την περιβαλλοντική υπευθυνότητα στο κέντρο της στρατηγικής μας, επενδύουμε σε καινοτόμες τεχνολογίες και πρακτικές, ώστε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα και να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και τους πόρους του για τις μελλοντικές γενιές».
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Θωμάς Μπέγκας, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Enaon EDA, παρουσία του αρμόδιου για ενεργειακά θέματα Αντιδημάρχου, κ. Άρη Κασσή, τόνισε τα ακόλουθα:
«Υποστηρίζουμε θερμά την έλευση του φυσικού αερίου στον τόπο μας, καθώς πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τα Ιωάννινα και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Η επανεκκίνηση των εργασιών για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση που επιδιώκουμε. Το φυσικό αέριο δεν θα ωφελήσει μόνο οικονομικά, τους δημόσιους φορείς, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, παρέχοντας μια πιο προσιτή και σταθερή μορφή ενέργειας, αλλά θα συμβάλλει επίσης σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τα Ιωάννινα έχουν δεσμευτεί να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο του προγράμματος των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων, και η χρήση φυσικού αερίου είναι ένα βασικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Για το λόγο αυτό πρότεινα στους εκπροσώπους της εταιρίας να υπογράψουν το μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει ήδη κι άλλοι ιδιωτικοί φορείς με το δήμο μας, συνεισφέροντας έτσι έμπρακτα στην προσπάθειά μας αυτή. Με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αντικατάσταση παλαιότερων ρυπογόνων μορφών θέρμανσης, θα περιορίσουμε τη χρήση στερεών καυσίμων που ευθύνονται για την αιθαλομίχλη κατά τους χειμερινούς μήνες, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα και την υγεία των πολιτών μας.
Παράλληλα, η ανάπτυξη αυτών των υποδομών εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για τα Ιωάννινα, που περιλαμβάνει την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας, την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και τη διαμόρφωση ενός καλύτερου αστικού περιβάλλοντος.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι η συνεργασία μας με την Εnaon EDA θα αποδώσει καρπούς και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων. Από την μεριά μας, δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε τα Γιάννενα να αποκτήσουν σύντομα υποδομές διανομής φυσικού αερίου, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα, στη φάση της κατασκευής, την όσο το δυνατόν μικρότερη διασάλευση της καθημερινότητας των πολιτών και την επιμελή υλοποίηση του έργου ώστε να μην κινδυνεύσει η ποιότητα των υποδομών του δήμου».
Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Ιωαννίνων δεσμεύτηκε να αποστείλει άμεσα στην Εταιρεία μια λίστα με τα δημοτικά κτίρια, με προτεραιότητα στα εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων, ώστε από τη φάση του σχεδιασμού να διασφαλιστεί η δυνατότητα σύνδεσής τους με το φυσικό αέριο.