Με μεγάλη ανησυχία πληροφορηθήκαμε την είδηση για την μείωση των εισακτέων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για μία ακόμη χρονιά, εκτιμώντας πως ο αντίκτυπος σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο θα είναι ιδιαίτερα αρνητικός για την πόλη μας. Η οικονομική κρίση, η υγειονομική κρίση και η ακρίβεια των τελευταίων χρόνων έχουν προκαλέσει αλλεπάλληλα πλήγματα στα εισόδημα της πλειονότητας των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα και οι γονείς των φοιτητών να δυσκολεύονται να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις από αυτές που διαμένουν μόνιμα.
Οι ίδιοι παράγοντες έχουν πλήξει φυσικά και την τοπική οικονομία, με τη μείωση των φοιτητών να συνιστά μια νέα απειλή για τη βιωσιμότητα δεκάδων επιχειρήσεων. Είναι γνωστό πως η φοιτητική κοινότητα αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης για τους κλάδους της διαμονής, της εστίασης, της διασκέδασης, του λιανικού εμπορίου, των μεταφορών κ.ά. Επιπλέον, η μείωση των εισακτέων φοιτητών ενδέχεται να αποτελέσει παράγοντα υποβάθμισης ορισμένων τμημάτων του Πανεπιστημίου μας, καθιστώντας τα λιγότερο ελκυστικά τα επόμενα χρόνια.
Να σημειωθεί πως σημαντικός παράγοντας ανόδου του κόστους διαβίωσης στην πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί η ανεξέλεγκτη αύξηση των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, που έχουν ήδη υπερβεί τα 500 καταλύματα. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε εκτόξευση των τιμών των ενοικίων και μεγάλα προβλήματα στην εύρεση στέγης, ιδιαίτερα μάλιστα για ορισμένες κατηγορίες συμπολιτών μας όπως φοιτητές, νέα ζευγάρια, εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές, στρατιωτικούς και μέλη των σωμάτων ασφαλείας.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αναφέρουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που οι νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις μας υφίστανται από την ανωτέρω δραστηριότητα που λειτουργεί παντελώς ανεξέλεγκτα και τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας που σε πολλές περιπτώσεις σημειώνονται στα συγκεκριμένα καταλύματα.
Θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα με την μείωση των εισακτέων φοιτητών θα ενταθεί ακόμα περισσότερο αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, καθώς θα υπάρχει και ο ανταγωνισμός από την ίδρυση και λειτουργία των Μη Κρατικών – Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα εδρεύουν ως επί το πλείστον στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά μας, για την ανάσχεση της μείωσης των εισακτέων Φοιτητών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και την σταδιακή αύξηση τους, προτείνουμε τα εξής:
1) Την άμεση εφαρμογή για την πόλη των Ιωαννίνων του άρθρου 111 του ν.4446/2016 που αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, κάτι που θα οδηγήσει στην διάθεση περισσότερων κατοικιών στην μακροχρόνια μίσθωση, με μεγαλύτερη προσφορά διαμερισμάτων και εξορθολογισμό των μισθωμάτων.
2) Την αξιοποίηση Δημοτικών εκτάσεων με την σύμπραξη Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών ή γενικότερα κατοικιών που θα διατίθενται αποκλειστικά στην μακροχρόνια μίσθωση.
3) Την περαιτέρω προβολή της πόλης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως ένας ελκυστικός προορισμός για τις σπουδές των νέων φοιτητών, την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των δυνατότητων του, καθώς σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
4) Την παροχή επιπλέον κινήτρων προς τους φοιτητές που επιλέγουν Περιφερειακά Πανεπιστήμια για να σπουδάσουν, όπως η παροχή μεγαλύτερου επιδόματος στέγασης ή η παροχή χαμηλότοκων δανείων που θα αποπληρώνονται μετά το πέρας των σπουδών και θα συνδέονται με την εύρεση εργασίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
5) Την διεκδίκηση της μείωσης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής σε πολλά τμήματα του πανεπιστημίου.
Η μείωση των εισακτέων τόσο στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων όσο και σε άλλα Περιφερειακά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα έχουν επιφέρει τεράστια προβλήματα στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και καλούμε την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Τοπικούς Φορείς που εμπλέκονται, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.