Οι υπογραφές σε μια ακόμα παρέμβαση για την μετατροπή του Κάστρου σε Πάρκο Πολιτισμού, όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί από τη δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» την περίοδο 2014-2019, μπήκαν σήμερα από το δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, και τον ανάδοχο του έργου «Εργασίες προσβασιμότητας στη βορειοανατολική ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ χωρίς το Φ.Π.Α.
Το έργο αυτό είχε τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στα μέσα Γενάρη, λόγω των χρονικών περιορισμών που έχει για την ολοκλήρωσή του μιας και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο κ. Μπέγκας είχε δεσμευτεί στην υπουργό ότι ο δήμος Ιωαννιτών θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, όπως κι έκανε, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία.
Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Μπέγκας δήλωσε:
«Έχουμε την χαρά να υπογράφουμε ένα ακόμα έργο που μας οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στην μετατροπή του σε Πάρκο Πολιτισμού.
Για εμάς το έργο αυτό είναι μείζονος σημασίας γιατί αποδεικνύει την ευαισθησία μας σε ότι αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης στο μνημειώδη αυτό χώρο πολιτισμού για όλους τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα δε για Άτομα με Αναπηρία.
Η συνεργασία που είχαμε με την υπουργό Πολιτισμού στη συνάντησή μας στην Αθήνα ήταν εξαιρετική. Είχα δεσμευτεί για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το συγκεκριμένο έργο το οποίο αποτελεί προτεραιότητα τόσο για εμάς όσο και για το Υπουργείο. Η δέσμευσή μου έγινε πράξη και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα λειτουργήσει καταλυτικά για την ολοκλήρωση των έργων στο Κάστρο αλλά και την ένταξη νέων σε ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος του τόπου».
Το αντικείμενο του έργου
Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση του δικτύου πεζοδρόμων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών, στην περιοχή του Κάστρου και η βελτίωση της πρόσβασης, μέχρι τη Νότια είσοδο της Ακρόπολης, μέσω ενός ομαλού πεζοδρόμου που επιτρέπει την κίνηση σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα.
Το έργο εξασφαλίζει την περιπατητική επικοινωνία μέσω της Ανατολικής «βυζαντινής» πύλης της Ακρόπολης και τη σύντομη σύνδεση μεταξύ των δύο Ακροπόλεων του Κάστρου, παρέχοντας καθολική προσβασιμότητα των επισκεπτών στα Οθωμανικά Λουτρά και στην Οθωμανική Βιβλιοθήκη. Ξεκινώντας από τις δύο εισόδους της Ακρόπολης, στη Βορειοανατολική Ακρόπολη σχεδιάζονται υπαίθριες διαδρομές που επιτρέπουν την πρόσβαση επισκεπτών, ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, στο κτήριο του Τζαμιού Ασλάν Πασά, στο παρακείμενο κτήριο του Μεντρεσέ, στους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής αλλά και στο κτήριο της Εστίας.
Οι παρεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο της Βορειοανατολικής Ακρόπολης περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων διαδρομών- με σήμανση και για άτομα με προβλήματα όρασης- την ανακατασκευή καλντεριμιών για ομαλοποίηση των κλίσεών τους, τη συντήρηση υφιστάμενων διαδρομών και συνδέσεις με τις νέες διαδρομές. Στα σημεία κατακόρυφης σύνδεσης η πρόσβαση διασφαλίζεται μέσω μηχανικών μέσων ανάβασης, ενώ οι επεμβάσεις στους χώρους του Μεντρεσέ είναι ενσωματωμένες στη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου που είναι σε εξέλιξη.
Συγκεκριμένα, από την είσοδο της Νότιας πύλης έως την είσοδο του Τζαμιού Ασλάν, δημιουργείται διαδρομή ΑμεΑ σε ενιαία επίπεδη επιφάνεια, μέσα από την πύλη που καταλήγει στην εξωτερική διαδρομή ΑμεΑ στην πλατεία Γλυκήδων. Τοποθετείται αναβατόριο ανοιχτής πλατφόρμας, που οδηγεί στο επίπεδο της οριζόντιας αυλής μπροστά στον Μεντρεσέ.
Στρατηγική επιλογή
Ο δήμαρχος θύμισε επίσης την στρατηγική επιλογή εκ μέρους της δημοτικής αρχής της περιόδου 2014-2019 να αναβαθμιστεί το Κάστρο με την ένταξη πληθώρας έργων σε συνεργασία με το Υπουργείου Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
«Μιλάμε για ένα τοποσήμο των Ιωαννίνων και ένα σημείο αναφορά του πολιτισμού και της ιστορίας του δήμου μας. Με την ολοκλήρωση των πρώτων παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει, καθώς κι αυτές που προγραμματίζονται να γίνουν το Κάστρο θα αναβαθμιστεί σε ένα πάρκο Πολιτισμού αντάξιο της φήμης και της σημασίας του, τόσο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας, όσο και για την ανάπτυξη του τόπου μας», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο σύνολο των παρεμβάσεων που είχαν ενταχτεί στο «Πάρκο Πολιτισμού» με συνολικό προϋπολογισμό 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για τις ακόλουθες:
- Δράσεις αποκατάστασης των Οθωμανικών Λουτρών και αναβάθμισής τους για δυνατότητα επίσκεψης.
- Ανάδειξη και προστασία του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων –Τζαμί Ασλάν Πασά- της ΒΑ Ακρόπολης.
- Ανάδειξη της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης ως κέντρο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση πολυμέσων.
- Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών.
Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση που αφορά στην πλατεία Γλυκήδων, υπογράφηκε το έργο της προσβασιμότητας, ενώ σε εξέλιξη είναι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων η αποκατάσταση των Οθωμανικών Λουτρών. Στο στάδιο της μελέτης, σε τελική φάση, βρίσκονται οι παρεμβάσεις που αφορούν το Ασλάν Πάσα, τον Μεντρεσέ και την Οθωμανική βιβλιοθήκη.
Με την ολοκλήρωση κι αυτών των μελετών θα έχει δημοπρατηθεί το σύνολο των έργων που σχεδιάστηκαν και εντάχτηκαν προς χρηματοδότηση, αναβαθμίζοντας πλήρως την εικόνα του κάστρου.