Το στρατόπεδο Βελισσαρίου πρόκειται για μια εδαφική επιφάνεια 585,8 στρεμμάτων.
Επιτρέψετε μου να ξεκινήσω με μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής με κωδικοποιημένη την αλληλογραφία μεταξύ δήμου Ιωαννιτών και ΤΕΘΑ, η οποία αποτελεί και την μοναδική επίσημη επικοινωνία μεταξύ δήμου και Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς όλα τα άλλα που κατά καιρούς έχουν ακουστεί αφορούν μόνο προφορικές αναφορές.
Το ιστορικό
04/2021: Η Περιφέρεια εκκινεί αλληλογραφία διεκδίκησης Στρατοπέδου για παραχώρηση προς αξιοποίηση. (έγγραφο 1)
10/2021: Το ΤΕΘΑ ζητάει να ενημερωθεί αν θα συμμετέχει και ο Δήμος.
06/2022: Η προηγούμενη δημοτική αρχή ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση.
08/12/22: Ο Δήμος ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του ότι : “ξεκινά επίσημα την συζήτηση και την διαπραγμάτευση με το ΤΕΘΑ για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου”.
12/2022: Το ΤΕΘΑ συντάσσει Πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας με Δήμο και Περιφέρεια.
28/12/2022: Το ΤΕΘΑ αναφέρει την τελική έκταση που πρόκειται να διαθέσει: 334.941,09 τμ για από κοινού αξιοποίηση με το Δήμο.
03/2023: Δήμος και Περιφέρεια αναφέρουν στο ΤΕΘΑ, ότι υπάρχει δυνατότητα να του εξασφαλίσουν άλλη δημοτική έκταση προς πολεοδόμηση χωρίς αυτή ποτέ να προσδιοριστεί.
04/2023: Ο Πρωθυπουργός σε επίσκεψή του στα Γιάννενα ανακοινώνει ότι θα παραχωρηθεί το σύνολο του Στρατοπέδου.
05/2023: Το ΤΕΘΑ ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άλλη δημοτική έκταση.
Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία των ενεργειών που έχουν γίνει σχετικά με το στρατόπεδο Βελισσαρίου.
Οι όροι παραχώρησης
Συνοπτικά σήμερα ισχύουν οι εξής όροι εκ μέρους του ΤΕΘΑ για την παραχωρούμενη έκταση 335 στρ.:
● Ο Δήμος να εκπονήσει όλες τις μελέτες για την πολεοδόμηση
● Ο Δήμος με τη συνδρομή (;) της Περιφέρειας να κατασκευάσει όλα τα έργα υποδομής.
● Ο Δήμος και η Περιφέρεια να κατασκευάσουν δύο κτίρια στο Πέραμα (συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ.).
● Αν βρει και παραχωρήσει ο Δήμος άλλη δημοτική πολεοδομημένη έκταση ίσης αξίας, να παραχωρηθούν επιπλέον 122 στρ. στο μπροστινό τμήμα.
● Κύριο ζητούμενο είναι το ποσοστό πολεοδόμησης (οικοπέδων) για νέα κτίρια του ΤΕΘΑ. Το ΤΕΘΑ ουσιαστικά ζητά να του ανήκει μετά την πολεοδόμηση το 52%, επί των 335 στρ., ενώ η υπηρεσία εισηγείται ότι με βάση τις παραπάνω υποχρέωσει που ζητούνται από το δήμο, μας συμφέρει να λάβουν μόλις το 13% – 15%.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσω ότι στο 48% επί των 335 στρεμμάτων γης, το οποίο σύμφωνα με τις απόψεις του ΤΕΘΑ θα πρέπει να παραχωρηθεί στο δήμο, συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι του 52% της επιφάνειας που θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας.
Με απλά λόγια όλοι κοινόχρηστοι χώροι που θα γίνουν για το σύνολο της έκτασης να χωροθετηθούν στο 48% του δήμου και το υπόλοιπο 52% να μείνει “καθαρό” προς εκμετάλλευση από το ΤΕΘΑ.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι, πως το πιο πάνω σενάριο είναι ουτοπικό και θα μας οδηγήσει μόνο σε ασκήσεις επί χάρτου, αφού, πέραν όλων των άλλων, κανένας δεν μπορεί να μας πει που θα βρεθεί η χρηματοδότηση για να γίνουν τα έργα υποδομής που ζητά το ΤΕΘΑ ως υποχρέωση του δήμου.
Εν κατακλείδι, με βάση την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ δήμου και ΤΕΘΑ, ποτέ μέχρι σήμερα δεν τέθηκε ζήτημα πλήρους παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου.
Η άποψή μας
Τι πιστεύουμε λοιπόν εμείς:
● Πράγματι έγιναν κάποιες διαπραγματεύσεις από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
● Πρέπει να αποδοθούν εύσημα στην υπηρεσία δόμησης για την τεχνοκρατική υποστήριξη της διαδικασίας.
● Βέβαια δεν έγινε ποτέ επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
● Αν επιθυμούμε να είμαστε ρεαλιστές, το ΤΕΘΑ ως ιδιοκτήτης δεν υποχρεούται να παραχωρήσει στο σύνολό του το στρατόπεδο Βελισσαρίου.
Άρα θα πρέπει να συμβαδίσουμε στη λογική της από κοινού αξιοποίησης του συνόλου του στρατοπέδου, σχεδιάζοντας αποκλειστικά ο δήμος τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να αξιοποιηθεί το σύνολο των 586 στρεμμάτων.
● Ο Δήμος θα πρέπει να αναδείξει τα συμφέροντά του με πρωταρχικό σκοπό να δώσει στους δημότες όσο περισσότερο δημόσιο και πράσινο χώρο μπορεί.
Στη συνάντηση στην οποία μετείχα την περασμένη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, τον αρμόδιο Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης, κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και με τoν Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Αθανάσιο Κοντογεώργη μετέφερα την άποψή της δημοτικής αρχής ότι η βασική φιλοσοφία που επικρατούσε στην επικοινωνία μεταξύ δήμου και ΤΕΘΑ μέχρι πρόσφατα και που ήθελε οι δύο συνδικαιούχοι να έχουν διακριτό μέρος επί του στρατοπέδου Βελισσαρίου πρέπει να αλλάξει, προτείνοντας την συναξιοποίηση επί του συνόλου του οικοπέδου.
Έχοντας ως προμετωπίδα το φιλόδοξο σχέδιο του δήμου με βάση την συμμετοχή του στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος για βρούμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να αξιοποιήσουμε το στρατόπεδο Βελισσαρίου, ώστε η νέα γειτονιά που θα δημιουργηθεί να αποτελέσει ο νέος δημόσιος χώρος που θα δημιουργηθεί ένα υπερτοπικό τοπόσημο για όλους τους κατοίκους του Δήμου, με την πολεοδόμηση που θα προταθεί να συνάδει με τις σύγχρονες αρχές της αστικής ανθεκτικότητας και να λειτουργεί ως παράδειγμα για την αναβάθμιση και της υπόλοιπης πόλης.
Οι όποιες αποφάσεις παρθούν θα πρέπει να στοχεύουν στο να αναβαθμιστούν οι τρεις γειτνιάζουσες πολεοδομικές ενότητες (Βελισσάριο, Βρυσούλα, Βοτανικός), με την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων που να τις εξυπηρετούν, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα πρέπει να μπει και η πιθανότητα ανέγερσης κοινωνικών κατοικιών.