Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Γης, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, με μια ειδική εκπαιδευτική δράσηστην καρδιά του Γεωπάρκου, στον ποταμό Βοϊδομάτη.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του εκπαιδευτικού υλικού για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου που δημιουργήθηκε από την Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μαθητές δυο σχολείων είχαν την ευκαιρία, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς και από ειδικούς στις περιβαλλοντικές επιστήμες να γνωρίσουν τα μυστικά του.
Έτσι, την πρώτη ημέρα, στις 22 Απριλίου, μαθητές του 2ουΔημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων-Καπλάνειο πραγματοποίησαν τη διαδρομή χωριό Βίκος- πηγές Βοϊδομάτη, και την δεύτερη ημέρα, στις 24 Απριλίου, μαθητές του ιδιωτικού δημοτικού σχολείου Βόλου, «Άγιος Ιωσήφ», περπάτησαν κατά μήκος του φαραγγιού του Βοϊδομάτη από τη γέφυρα της Κλειδωνιάς προς τη Μονή Αγίων Αναργύρων.
Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών διαδρομών οι μαθητές επισκέφθηκαν συνολικά δύο φαράγγια (Βίκος και Βοϊδομάτης), καθώς και τέσσερις θέσεις εξέχουσας γεωλογικής σημασίας (Γεώτοποι) (Πηγή Αγκαστρωμένη, πηγή Αράπης, βραχοσκεπή Μποϊλα, αναβαθμίδες Βοϊδομάτη), εξερευνώνταςόχι μόνοτην πλούσια γεωποικιλότητα της περιοχής, αλλά και τη βιοποικιλότητα και ευρύτερα το φυσικό περιβάλλον, μαθαίνοντας ταυτόχρονα για τη σημασία και την αναγκαιότητα της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος, ειδικά σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως προστατευόμενες.
Η “Παγκόσμια Ημέρα Γης”, ή «Διεθνής Ημέρα Μητέρας Γης» επικεντρώνεται στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και στη μείωση των κινδύνων που απειλούν τον πλανήτη μας και καθιερώθηκε από την UNESCOτο 1960 να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου. Φέτος, λόγω της επετείου των 20 ετών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, η εορτή έλαβε χώρα και στα 213 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO παγκοσμίως. Με αυτόν τον τρόπο, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου, ενισχύει τη δέσμευσή του στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο μιας βιώσιμης διαχείρισης.
Στην εκπαιδευτική δράση συμμετείχαν στελέχη του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου/ Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ, του Εργαστηρίου Γεωγραφικής και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης) και του Οικομουσείου Ζαγορίου.