Ν. Έξαρχος: Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες οι φοιτητές να μένουν σε σύγχρονες φοιτητικές εστίεςΕπίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Γ’ Κτίριο των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τα ξημερώματα της Τετάρτης 3 Απρίλη συζητήθηκε σήμερα, Δευτέρα, στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος τόνισε πως οι ίδιοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, που βρίσκονταν στα δωμάτιά τους, καταγγέλλουν ότι δεν λειτούργησε ο συναγερμός, δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης του κτιρίου και τα συστήματα πυρασφάλειας δεν λειτούργησαν εγκαίρως, αλλά και ότι μέσα στις φλόγες και τους καπνούς μόνοι τους ενημέρωναν ο ένας τον άλλον προκειμένου να εκκενωθεί το κτίριο και να καταφέρουν να βγουν όλοι με ασφάλεια.Ακόμα, ο Ν. Έξαρχος σημείωσε ότι έχουν προκληθεί υλικές ζημιές στα δωμάτια, καθιστώντας αρκετά από αυτά μη κατοικήσιμα και πως μετά από πίεση των ίδιων των οικότροφων και των συλλόγων τους προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οικότροφοι του Γ’ κτιρίου μεταφέρθηκαν σε άλλα δωμάτια, πολλά από τα οποία όμως είναι σε κακή κατάσταση. Τα δωμάτια του καμένου κτιρίου καθαρίστηκαν από τους ίδιους τους οικότροφους και ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας των εστιών, χωρίς την απαραίτητη συνδρομή επιπλέον προσωπικού καθαρισμού.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, το κτίριο και οι διάδρομοι δεν είναι πλήρως καθαροί, δεν έχουν απολυμανθεί και διατηρείται η μυρωδιά καμένου. Ταυτόχρονα, έχουν καταστραφεί προσωπικά αντικείμενα, όπως έπιπλα, βιβλία, ρουχισμός κ.ά. των οικότροφων φοιτητριών και φοιτητών. Ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει ακόμα, με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, η επίσημη καταγραφή των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν γι’ αυτές.
Επισήμανε ότι κυβέρνηση και υπουργείο έχουν ευθύνη, αφού δεν υπάρχει το αυτονόητο σχέδιο πυρασφάλειας και πυροπροστασίας των κτιρίων -που μάλιστα βρίσκονται μέσα στο πράσινο- και υπάρχει φυσικά η διαχρονική και τεράστια υποστελέχωση των αναγκαίων υπηρεσιών για την -έστω- ασφαλή διαμονή των οικότροφων στις εστίες.
Τόνισε, επίσης, ότι είναι ενδεικτικό πως ο Σύλλογος των Εστιακών Φοιτητών του Π.Ι., οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου επανειλημμένα προειδοποιούσαν και διεκδικούσαν μέτρα αναβάθμισης των υπηρεσιών και των ίδιων των κτιρίων, αναδεικνύοντας ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη, αλλά και ότι μάλιστα, είναι εξοργιστικό πως για τη διαμονή σε αυτές τις εστίες του δημόσιου Πανεπιστημίου απαιτείται η καταβολή μηνιαίου χαρατσιού 40 ευρώ!
Ο Ν. Έξαρχος, σε αυτό το σημείο, ρώτησε την κυβέρνηση ποια μέτρα προτίθεται να πάρει, προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα και με ευθύνη του κράτους οι απαραίτητες εργασίες ελέγχου, καθαριότητας και αποκατάστασης στο Γ’ κτίριο των φοιτητικών εστιών του Π.Ι. και να καταγραφούν άμεσα και να προχωρήσει η απαραίτητη αποζημίωση των οικότροφων φοιτητριών και φοιτητών, των οποίων καταστράφηκαν προσωπικά αντικείμενά τους, αλλά και τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την πρόσληψη, με ευθύνη του κράτους και χωρίς εμπλοκή ιδιωτικών, μόνιμου και επαρκούς προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες και την καθαριότητα του Π.Ι., για να ξεκινήσει άμεσα ανέγερση νέων κτιρίων για φοιτητικές εστίες στα Ιωάννινα με βάση τις ανάγκες και για την κατάργηση του απαράδεκτου χαρατσιού των 40 ευρώ.
Η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, υποστήριξε ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετέφερε μια διαφορετική εικόνα για αυτό το «δυσάρεστο συμβάν», αναφέροντας μια σειρά από ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπισή του, την ασφαλή απομάκρυνση των φοιτητών και των φοιτητριών, την καταγραφή των ζημιών και την αποκατάσταση.
Βέβαια, η Ζ. Μακρή, σε μία προσπάθεια να αποποιηθεί την οποιαδήποτε κυβερνητική ευθύνη περί πληρωμής του λογαριασμού της πυρκαγιάς, δεν παρέλειψε να επικαλεστεί και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, λέγοντας ότι «η ρύθμιση ζητημάτων οργάνωσης και λειτουργίας σε κάθε ΑΕΙ είναι αποκλειστική ευθύνη του ιδρύματος» και προσθέτοντας, ότι η οργάνωση και λειτουργία των Φοιτητικών Εστιών ανήκει στα αρμόδια όργανα του κάθε ΑΕΙ, ενώ η οικονομική διαχείριση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ «που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας».
Ο Ν. Έξαρχος κατά τη δευτερολογία του υπενθύμισε προηγούμενη Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, επισημαίνοντας ότι το Τμήμα Συντήρησης λειτουργεί με έναν υπάλληλο, ενώ δεν υπάρχει Τεχνικός Ασφαλείας. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πολλά δωμάτια στις εστίες μένουν κενά για καιρό λόγω ζημιών, με τις εργασίες να γίνονται «στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι τη βραδιά της πυρκαγιάς δεν λειτούργησαν συναγερμός και πυροσβεστήρες, το σύστημα της πυρόσβεσης λειτούργησε ετεροχρονισμένα μετά από δύο ώρες, όταν ήταν ήδη στον χώρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στη φοιτήτρια που την ξύπνησε η Πυροσβεστική, όπως και στην αλληλεγγύη των φοιτητών μεταξύ τους.
Τέλος, απαίτησε να δρομολογηθεί άμεσα η ανέγερση νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών, «γιατί στη σημερινή εποχή υπάρχουν οι δυνατότητες οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να μένουν σε σύγχρονες ανθρώπινες φοιτητικές εστίες».