Ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της στο ΥπουργείοΚοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και σχετίζονται με κοινωνικά προβλήματα όπως η έξαρση της ενδοοικογενειακής και της έμφυλης βίας, καθώς επίσης και θέματα που απασχολούν τον Δήμο Ιωαννιτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η υφυπουργός κα Μαρία Κεφάλα με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα,παρουσία και της αρμόδιας αντιδημάρχου για θέματα ΚοινωνικήςΠρόνοιας κας Σοφ. Μαρκούλα.
Η κα Κεφάλα επισκέφθηκε το Δημαρχείο της πόλης και τόσο στη συνάντηση όσο και στις δηλώσεις της στα τοπικά ΜΜΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον σημαντικό ρόλο που καλούνταινα αναλάβουν οι δομές του Δήμου σε συνεργασία και με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στην αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος των γυναικών, αλλά πολλές φορές και των παιδιών τους.
«Εκείνο που έχουμε τονίσει με κάθε σαφήνεια είναι πως η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή και πως το θύμα δεν έχει ποτέ την ευθύνη. Και στα Ιωάννινα λειτουργεί εδώ και κάποιους μήνες τοΓραφείο Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ και σε συνεργασία των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου με το Συμβουλευτικό Κέντρο και τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας, υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσουμε ψυχολογικά, κοινωνικά και νομικά μία γυναίκα ώστε να απομακρυνθεί με ασφάλεια από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζει», ανέφερε η κα Κεφάλα.
Στην ίδια συνάντηση επίσης συζητήθηκαν οι θετικές εξελίξεις με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για το έργο της ανακατασκευής – αποκατάστασης του παλαιού Πανεπιστημίουστην οδό Δομπόλη, η ένταξη του Δήμου στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις της Ευρώπης ως το 2030 και οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν, ενώ η κα Κεφάλα έθεσε υπόψιν του Δημάρχου την πρότασή της, ώστε στα Πειραματικά ΔημοτικάΣχολεία που θα μετεγκατασταθούνσεχώροεντός της πανεπιστημιούπολης μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών ναδοθεί το όνομα του αείμνηστου Δημάρχου Μ. Ελισάφ ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στο μεγάλο αγώνα που έδωσε για την επίτευξη της μετεγκατάστασης.
«Οφείλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον κ. Δήμαρχο για την υποδοχή και τη φιλοξενία. Ήταν μία συνάντηση με συμβολικό αλλά κυρίως με ουσιαστικό περιεχόμενο για θέματα που άπτονται της λειτουργίας και των προοπτικών του Δήμου και τόνισα πως όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και τώρα είμαι παρούσα να στηρίξω με κάθε τρόπο την προώθηση ζητημάτων της πόλης και των δημοτών», ανέφερε η κα Κεφάλα.
Στο ΠΓΝΙ
Ακολούθησε η επίσκεψη της κας Κεφάλα στο ΠΓΝΙ και η συνάντησή της με τον Διοικητή κ. Δερδεμέζη και μέλη του Δ.Σ και του Συλλόγου Εργαζομένων. Το ΠΓΝΙ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, καλύπτοντας ως νοσοκομείο αναφοράς μία πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή και χρειάζεται συνεχή ενίσχυση τόσο στο προσωπικό, όσο και στις υποδομές του.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και η αναβάθμιση του ΤΕΠ, έργο αναγκαίο για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.
«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΠΓΝΙ προωθεί την αναβάθμιση του ΤΕΠ, μέσω μίας απαιτητικής διαδικασίας ώστε να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφήνουμε στην άκρη τις παραλείψεις και τις αβλεψίες του παρελθόντος και εργαζόμαστε από κοινού ώστε να καταλήξουμε στην οριστική λύση και να προλάβουμε τις ασφυκτικές προθεσμίες. Είμαι αισιόδοξη όμως, ότι θα τα καταφέρουμε», ανέφερε η κα Κεφάλα.
Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Λίγο νωρίτερα, η κα Κεφάλα επισκέφθηκε την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπου συναντήθηκε με την Περιφερειακή Διευθύντρια κα Μαρίνα Μπέση και τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των τεσσάρων ΠΕ της Ηπείρου. Η έξαρση της ενδοσχολικής βίας και της νεανικής παραβατικότητας συνολικά απαιτούν ριζοσπαστικές λύσεις και ήδη η Κυβέρνηση υλοποιεί ένα πλέγμα μέτρων και δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως είναι ηλειτουργία της πλατφόρμας stop-bullying.gov.grστην οποία μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να αναφέρουν περιστατικά βίας ώστε να προτεραιοποιούνται και να αντιμετωπίζονται.
«Η εκπαίδευση ωστόσο δεν παύει να αποτελείτον δεύτερο πυλώνα για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας. Η οικογένεια ήταν και παραμένει ο πρώτος πυλώνας και στο ΥπουργείοΚοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εκεί έχουμε στρέψει ακόμη περισσότερο την προσοχή μας, ώστε να ενισχύσουμε τους γονείς παρέχοντάς τους υποστήριξη για να συζητούν περισσότερο με τα παιδιά τους, να διακρίνουν σημάδια και συμπεριφορές που σχετίζονται με τη βία, παράλληλα όμως ενισχύουμε και το ρόλο του εκπαιδευτικού στο σχολείο», τόνισε η κα Κεφάλα.