(Δημοτικό Συμβούλιο 11.03.2024, θέμα 3ο)
Από τα έργα που εγγράφονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024 εξάγονται τα παρακάτω συμπεράσματα:
- Ο προϋπολογισμός των «περαιωμένων έργων» και των «έργων με βεβαίωση περαίωσης» αγγίζει το 10% του συνολικού προϋπολογισμού του Τεχνικού Προγράμματος και αφορούν ως επί το πλείστον έργα μικρού προυπολογισμού.
- Σε συνδυασμό δε, με τα «έργα σε εξέλιξη» στα οποία συμπεριλαμβάνονται έργα ετών, όπως:
• η ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων,
• οι διαμορφώσεις – Πεζοδρομήσεις στην περιοχή Σιαράβα,
• οι βελτιώσεις προσβασιμότητας αγροτικού́ οδικού́ δικτύου,
• η ολοκλήρωση του Μεγάλου Δακτυλίου της πόλης,
• η αναβάθμιση κοινόχρηστου χώρου στον εσωτερικό ιστό της Ανατολής (περιοχή Μαγκλαραίϊκα),
• η ανάπλαση της πλατείας Πύρρου,
• η επανάχρηση του κτιρίου «Πνευματικό Κέντρο Κατσικάς» ως Κέντρο Πολιτισμικής Δημιουργίας,
• η κατασκευή Πράσινου Σημείου,
• οι αναδείξεις της οθωμανικής βιβλιοθήκης, του Μεντρεσέ και του τζαμιού Ασλάν Πασά,
• η κατασκευή διοικητικού κέντρου με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο κτίριο Δομπόλη, κ.α.
καταδεικνύεται, δυστυχώς, αυτό που πολλές φορές καταθέσαμε στην αίθουσα αυτή, ότι τα έργα είτε δεν δημοπρατούνται μετά από ολοκληρωμένες μελέτες, είτε οι προϋπολογισμοί τους είναι στον «αέρα», είτε δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές παρατάσεις και μικρός ρυθμός απορρόφησης. - Σχετικά με τα «έργα σε φάση δημοπράτησης», προβληματίζει το μικρό ποσοστό του προϋπολογισμού τους, 7% επί του συνολικού προϋπολογισμού του Τεχνικού Προγράμματος, καθώς αποτελεί έναν από τους δείκτες της δυναμικής πορείας ή όχι του Δήμου.
- Σε ότι αφορά, τέλος, τα «νέα έργα», διαπιστώνεται ότι έχουν αφαιρεθεί αρκετά (17 έργα) σε σχέση με το εγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δεκεμβρίου 2023, με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 26 εκατ. €., τα οποία μάλλον θα αφορούσαν απλά «τίτλους». Μετά την απαλοιφή αυτών των έργων, ο προϋπολογισμός των «νέων έργων» ανέρχεται στο 10% επί του συνολικού προϋπολογισμού του Τεχνικού Προγράμματος, και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ισχνός και μικρός. Ακόμη, παρατηρείται ότι δεν υπάρχουν εγγραφές για νέες μελέτες.
Συμπερασματικά, είναι δεδομένο ότι τεχνικό πρόγραμμα πρέπει να υπάρχει εγκεκριμένο, για να υπάρχει ένα θεσμικό υπόβαθρο για να εκτελούνται τα οποιαδήποτε έργα και να εξοφλούνται οι κατασκευαστές και εργολάβοι. Για αυτό και θα το ψηφίσουμε.
Ο Δήμος μας και οι συνδημότες μας χρειάζονται σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, ασφαλείς παιδικές χαρές, επαρκείς και ολοκληρωμένες σχολικές υποδομές, οργανωμένες υπηρεσίες καθαριότητας καθώς και έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα όπως η απόδοση του πάρκου Πυρσινέλλα με την ταυτόχρονη αξιοποίηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, το υδατοδρόμιο, το δίκτυο των ποδηλατόδρομων, την ανάπλαση του παραλίμνιου μετώπου, κ.α.
Για να ευοδωθούν όλα αυτά, είναι αναγκαίο, να ανατρέψετε κύριε Δήμαρχε, τις παθογένειες που προαναφέρθηκαν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα έργα θα εξακολουθούν να σέρνονται από χρονιά σε χρονιά και εις βάρος των συνδημοτών μας.