Την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία προκάλεσε η θετική στάση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας απέναντι στην πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδη, για υποβάθμιση των διπλωμάτων των Β’ και Γ’ Πλοιάρχων, Μηχανικών, τα οποία θα εντάσσονται στο επίπεδα 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, δηλαδή θα είναι ισότιμα με ΙΕΚ και Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας.
Η πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδη εντάσσεται στη Στρατηγική Διαμόρφωσης Νέου Θεσμικού Πλαισίου της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που όμως αντί να αναβαθμίζει το αντικείμενο των Ναυτικών Σχολών το υποβαθμίζει, όταν η ναυτοσύνη είναι συνυφασμένη με τον Ελληνισμό και η χώρα μας έχει τον μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό εργαζόμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που απασχολείται στις θαλάσσιες μεταφορές.
Απέναντι στη διαφαινόμενη μεθόδευση το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να υιοθετήσει την πρόταση υποβάθμισης των πτυχίων των Ναυτικών Σχολών της χώρας, δεκαοκτώ (18) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ύστερα από πρωτοβουλία του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστου Γιαννούλη, κατέθεσαν σχετική Ερώτηση, εκφράζοντας τη διαφωνία τους στο ενδεχόμενο υποβάθμισης των πτυχίων των αποφοίτων των Ναυτικών Σχολών.
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, οι σπουδαστές των δέκα Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού σε όλη τη χώρα και οι οικογένειές τους έχουν καταβάλει μεγάλο κόπο και χρήμα για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, να σπουδάσουν στις Ακαδημίες αυτές, αποκτώντας στέρεες γνώσεις και δεξιότητες και βεβαίως να πετύχουν την επαγγελματική αποκατάσταση. Δεν είναι δυνατόν οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού να σπουδάζουν τέσσερα χρόνια και να τους αναγνωριστεί, ότι έχουν σπουδάσει δύο.
Είναι καλές οι εξαγγελίες, όπως έγιναν άλλωστε και στην Πρέβεζα για αναβάθμιση των υποδομών και επιδόματα στους σπουδαστές, αλλά με τις πράξεις της η κυβέρνηση απομακρύνει σπουδαστές από τις Ναυτικές Σχολές, υποβαθμίζοντας τα πτυχία τους.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, πρώτον, αν θα απορρίψει την πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδη τα διπλώματα για Β’ και Γ’ Πλοιάρχους, Μηχανικούς, να εντάσσονται στο επίπεδα 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Δεύτερον, αν θα προχωρήσει σε ουσιαστική αναβάθμιση και ισοτιμία του πτυχίου των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού με αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή στο επίπεδο 6. Τρίτον, αν θα υπάρξουν προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, κατάλληλα αμειβόμενο. Τέταρτον, αν θα στελεχωθούν οι παραπάνω σχολές με σύγχρονες υποδομές και εργαστήρια που να αντιστοιχίζονται με την τεχνολογική ανάπτυξη του κλάδου. Πέμπτον, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε οι σπουδαστές να δικαιούνται δωρεάν σίτισης, στέγασης και μετακίνησης.
Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:
Αθήνα 18 Δεκεμβρίου 2023
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Θέμα: «Να εγκαταλείψει άμεσα η κυβέρνηση τα σχέδιά της για υποβάθμιση των πτυχίων των αποφοίτων από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού»
Όλοι στην Ελλάδα είμαστε περήφανοι για την υπεροχή της ελληνικής ναυτοσύνης στην Ε.Ε., την οποία και τα στοιχεία της Eurostat πιστοποιούν. Την προηγούμενη χρονιά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που απασχολούνται στις θαλάσσιες μεταφορές καταγράφηκε στην Ελλάδα, με 45.900 άτομα, που αντιστοιχεί στο 16% της συνολικής απασχόλησης στις θαλάσσιες μεταφορές στην Ε.Ε., ακολουθούμενη από την Ιταλία (35.300, 12%) και τη Γερμανία (28 600, 10%).
Την ίδια όμως στιγμή, όπως καλώς γνωρίζετε, και ενώ θα ανέμενε κανείς να αναληφθεί πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των ναυτικών σχολών, στην πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδου με θέμα: Στρατηγική Διαμόρφωσης Νέου Θεσμικού Πλαισίου της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, προβλέπεται η υποβάθμιση των διπλωμάτων για Β’ και Γ’ Πλοιάρχους, Μηχανικούς, τα οποία θα εντάσσονται στο επίπεδα 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, δηλαδή σύμφωνα με το ν.4763/2020, θα είναι ισότιμα με ΙΕΚ και Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα η στάση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι θετική σε μία τέτοια εξέλιξη.
Όπως είναι προφανές, σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των Σπουδαστών είναι εντελώς αρνητικοί σε μια τέτοια προοπτική και αντιδρούν κηρύσσοντας αποχή, όπως ο Σύλλογος Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας στη Μηχανιώνα, από τα μαθήματα, ως έσχατη προσπάθεια για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σχέδιο.
Οι φοιτητές ζητούν την καταξίωση του πτυχίου τους σε επίπεδο 6 και τη δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών, τη στήριξη των ναυτικών και την ανάδειξη της ναυτιλίας. Η υποβάθμιση προγραμματίζεται να τεθεί σε διαβούλευση στις 8 Ιανουαρίου 2024, με τους φοιτητές να αναμένουν τις αποφάσεις του Υπουργείου και να προαναγγέλλουν συνεχείς κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή και τα Σωματεία ΠΕΠΕΝ και ΠΕΜΕΝ εκφράζουν επίσης τη στήριξή τους προς τις σχολές και τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση.
Οι σπουδαστές των δέκα Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού σε όλη τη χώρα και οι οικογένειές τους έχουν καταβάλει μεγάλο κόπο και χρήμα για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, να σπουδάσουν στις Ακαδημίες αυτές, αποκτώντας στέρεες γνώσεις και δεξιότητες και βεβαίως να πετύχουν την επαγγελματική αποκατάσταση. Δυστυχώς, συναντούν τεράστια εμπόδια στην προσπάθειά τους αυτή. Μαθήματα που ξεκινούν λόγω των ελλείψεων σε καθηγητές ακόμα και 2 μήνες μετά την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, απαρχαιωμένος κι ελλιπής εργαστηριακός εξοπλισμός, βιβλία που δεν ανταποκρίνονται στην σύγχρονη πραγματικότητα που αντιμετωπίζει κανείς σε πραγματικό πλοίο, απουσία δωρεάν σίτισης, πληρωμή των υλικών σχεδίου είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σπουδαστές, που καταγγέλλουν ότι ακόμα κα το δελτίο μειωμένης μετακίνησης (πάσο) δεν καλύπτει όλα τα ΜΜΜ, όπως τα τραίνα και τα ΚΤΕΛ.
Οι σπουδαστές διεκδικούν ουσιαστική αναβάθμιση και ισοτιμία του πτυχίου τους με αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή του επίπεδο 6, προσλήψεις μόνιμου και κατάλληλα αμειβόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού, σύγχρονες υποδομές, βιβλία και εργαστήρια που να αντιστοιχούν στην τεχνολογική ανάπτυξη του κλάδου και ουσιαστικά μέτρα για την δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση των σπουδαστών.
Επειδή οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού δεν είναι δυνατόν να σπουδάζουν τέσσερα χρόνια και να τους αναγνωριστεί, ότι έχουν σπουδάσει δύο.
Επειδή ο αγώνας για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού αφορά κάθε πολίτη αυτής της χώρας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
- Θα απορρίψει την πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδη τα διπλώματα για Β’ και Γ’ Πλοιάρχους, Μηχανικούς, να εντάσσονται στο επίπεδα 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων;
- Θα προχωρήσει σε ουσιαστική αναβάθμιση και ισοτιμία του πτυχίου των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού με αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή στο επίπεδο 6;
- Θα υπάρξουν προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, κατάλληλα αμειβόμενο;
- Θα επανδρωθούν οι παραπάνω σχολές με σύγχρονες υποδομές και εργαστήρια που να αντιστοιχίζονται με την τεχνολογική ανάπτυξη του κλάδου
- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε οι σπουδαστές να δικαιούνται δωρεάν σίτισης, στέγασης και μετακίνησης
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γιαννούλης Χρήστος
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος