Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε το 1981 από τον Ο.Η.Ε. ως Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών. Σύμφωνα με αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, η οποία τις πλήττει αδιάκριτα, ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την οικονομική τους κατάσταση.
Καθημερινά καταγγέλλονται πράξεις κακοποίησης που θίγουν τη σωματική ακεραιότητα της κάθε γυναίκας, το δικαίωμά της στην εργασία, τη δυνατότητά της να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μητέρα και το δικαίωμα να αναπτύσσεται ως αυθύπαρκτη προσωπικότητα. Οι κακοποιημένες γυναίκες συνήθως υποφέρουν σιωπηλά, καθώς δύσκολα ζητούν βοήθεια, με αποτέλεσμα τα περισσότερα περιστατικά να παραμένουν στο σκοτάδι.
Ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» από το 2012 ενεργοποιήθηκε και στον τομέα αυτό και εντάχθηκε στο πρόγραμμα Γ. Γ. Ισότητας «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας». Λειτουργώντας ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, δυναμικότητας 20 κλινών. Στόχος του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» είναι η παροχή ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες – θύματα και στα παιδιά τους.
Το μήνυμα της ημέρας είναι διπλό, αφενός μεν προς την κοινωνία, να αντιμετωπίζει με σεβασμό όλες τις γυναίκες (που μπορεί να είναι μάνα, σύζυγος, κόρη, φίλη) και κατ’ επέκταση ο σεβασμός προς κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου φύλου, ιδιότητας, εθνικότητας, ή άλλων χαρακτηριστικών, αφετέρου απευθύνεται προς την γυναίκα – θύμα βίας και είναι: «Μιλήστε…», μιλήστε στις δομές που υπάρχουν και σας υποστηρίζουν, μιλήστε και επικοινωνήστε με τις δομές που έχουν δημιουργηθεί για την στήριξη σας.