Δύσκολοι καιροί για δίαιτες. Τουλάχιστον για όσους το έχουν ανάγκη. Ο φόβος ότι την επόμενη μέρα η ζυγαριά θα δείξει δύο με τρία κιλά περισσότερο είναι μεγάλος. Μπορούμε άραγε να τα αποφύγουμε, και αν ναι πως ;
Το κακό ξεκινά πάντα μετά την Ανάσταση. Πριν ακόμα τελειώσει η θεία λειτουργία τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά και μυρίζουμε τη μαγειρίτσα. Και σαν να μην έφταναν μόνο αυτά, τα τυριά, οι πίτες και το κρασί υπάρχουν άφθονα στο γιορτινό τραπέζι αλλά και το τελείωμα του βραδινού τραπεζιού δεν είναι ότι και το πιο ήπιο, εφόσον είναι σίγουρο ότι αυτό θα γίνει με τσουρέκι και κουλουράκια.
Η επόμενη μέρα ξεκινά με ότι τελείωσε η προηγούμενη δηλ. με τσουρέκι και κουλουράκια και συνεχίζει τσιμπολογώντας όλο και κάποια πετσούλα που κρέμεται ξεροψημένη από το αρνάκι, με κοκορέτσι και τους πρώτους μεζέδες μέχρι να κάτσουμε στο τραπέζι. Και αφού είδη είμαστε στο τραπέζι έχοντας σχεδόν χορτάσει από τα προηγούμενα τσιμπολογήματα που κράτησαν πέντε με έξι ώρες τότε ξεκινάει άλλο φαγοπότι μέχρι τελικής πτώσεως.
Τη Δευτέρα του Πάσχα ως συνήθως έχουν περισσέψει ένα σωρό φαγητά και γλυκά τα οποία επειδή είναι κρίμα να τα πετάξουμε, μας επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο. Και επειδή όλα αυτά τα φαγητά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λιπαρά και δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε τόσο αυτά όσο και τα κιλά, τότε ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα καταφέρετε τουλάχιστον να έχετε το ίδιο βάρος που είχατε πριν τις γιορτές και μετά το τέλος των γιορτών.
Kαι να ξεκινήσουμε από το Μ. Σάββατο όπου αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι να μένουμε νηστικοί όλη τη μέρα και να τρώμε με βουλιμία αργά το βράδυ. Καλό θα ήταν να έχουμε φάει ένα πιάτο φαγητό από το μεσημέρι, να έχουμε καταναλώσει 3 με 4 φρούτα το απόγευμα ώστε να μην είναι άδειο το στομάχι μέχρι το βράδυ και να καταλήγουμε να μη βλέπουμε μπροστά μας από την πείνα.
Το Μ. Σάββατο το βράδυ να φάτε ένα πιάτο μαγειρίτσα χωρίς ψωμί και ίσως και ένα αυγό. Προσοχή όμως διότι ένα αυγό περιέχει το μέγιστο ποσό χοληστερίνης που μπορεί να πάρει ένας άνθρωπος σε μία ημέρα και μαζί με τη χοληστερίνη που έχουν τα εντόσθια από τα οποία φτιάχνετε η μαγειρίτσα τότε υπερβαίνουμε στο διπλάσιο το επιτρεπόμενο όριο ημερήσιας πρόσληψης χοληστερίνης. Αν είναι δυνατό ας αφήσετε το αυγό για την επόμενη μέρα. Χοληστερίνη αρκετή περιέχουν επίσης και τα διάφορα τυριά και οι πίτες με τυρί και αυγό. Αφήστε τσουρέκι και κουλουράκια για την επόμενη μέρα ή απλώς δοκιμάστε τρώγοντας δύο με τρεις μπουκιές .
Την Κυριακή του Πάσχα μπορείτε για πρωινό να έχετε ένα κομμάτι τσουρέκι (και όχι ένα ολόκληρο τσουρέκι) και δύο κουλουράκια με τον καφέ σας και αποφύγετε τα τσιμπολογήματα μέχρι την ώρα που θα είναι έτοιμο το κοκορέτσι ή οι πρώτοι μεζέδες. Υπολογίστε να φάτε μία μερίδα κοκορέτσι περίπου 3 δάχτυλα (εδώ τίθεται το ερώτημα αν τα δάχτυλα είναι οριζόντια ή κάθετα αλλά το αφήνω σε εσάς). Φάτε αργά με μικρές μπουκιές για να το απολαύσετε.
Το μεσημέρι φάτε μία μερίδα αρνί κατά προτίμηση χωρίς πέτσα (δύσκολο, αλλά κάντε μία προσπάθεια), ένα κομμάτι πίτα, ένα αυγό. Αποφύγετε το ψωμί και εάν πρόκειται να φάτε κάποιες λιπαρές σάλτσες ή σαλάτες προτιμήστε περισσότερο τη μουστάρδα και το πολύ 2-3 κουταλιές τζατζίκι ή ρωσική σαλάτα .
Αφού τελειώσει το φαγοπότι, πιείτε ένα καφέ χωρίς γάλα, πλύνετε τα δόντια σας και δώστε τέλος σε κάθε τι φαγώσιμο για αυτή την ημέρα. Άλλωστε το στομάχι σας ήδη θα είναι πολύ βαρύ και χρειάζεται πλέον ξεκούραση αλλά και μία μικρή αποτοξίνωση όπου για βραδινό μπορείτε να φάτε ένα με δύο φρούτα.
Την επόμενη μέρα το πρωί να φάτε ένα κομμάτι τσουρέκι, δύο κουλουράκια που μπορείτε να έχετε το ίδιο και το απόγευμα αλλά από το μεσημέρι και μετά να έχετε σαλάτα με λίγο κρέας που πιθανώς θα έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα και το βράδυ πάλι μόνο φρούτα . Ακολουθήστε λοιπόν τις συμβουλές μας γιατί όσο λιγότερο βάρος βάλετε αυτές τις μέρες, τόσο λιγότερο άγχος θα έχετε ΜΕΤΑ. Άλλωστε στην Ελλάδα κάθε 40 περίπου μέρες έχουμε και μία μεγάλη γιορτή που τη συνδυάζουμε πάντοτε με πολύ φαγητό. Κι αν δεν φάμε τον ¨άμπακο¨ και μία φορά δεν θα πάθουμε και τίποτα !!!
Σας εύχομαι ολόψυχα
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΚΑΛΗ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ.
Ιωάννης Μ. Σουπιός
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc.,M.Pr. inEatingDisorders&Obesity (NCFEDofUK)
Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & Παχυσαρκία
Πρόεδρος Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.)
Αντιπρόεδρος Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Φιλιατών Θεσπρωτίας (Γ.Ν.-Κ.Υ. ΦΙΛΙΑΤΩΝ)