Η Ηγουμενίτσα γίνεται στάση στη μεγάλη πορεία μετασχηματισμού της πατρίδας μας τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Είναι μια σημαντική ψηφίδα στις πάνω από 380 δράσεις του αναπτυξιακού σχεδίου για την Ήπειρο, ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
Η Ηγουμενίτσα γίνεται η κρίσιμη δυτική πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη και η γέφυρα που συνδέει το Ιόνιο, την Αδριατική και τη Μεσόγειο, εξασφαλίζοντας σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς, είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για σύμπραξη συμβατή με τις εθνικές ανάγκες αφού το Δημόσιο παραμένει μέτοχος με 33% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και το 85% του ετήσιου τέλους επιστρέφεται στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τοπικά έργα. Το λιμάνιο γίνεται αφετηρία για νέες δραστηριότητες και υποδομές.
84 εκατ. ευρώ θα εισέλθουν στα δημόσια ταμεία και θα δώσει πνοή στην περιοχή η επένδυση. Και ως τουριστικός προορισμός θα εδραιωθεί η Θεσπρωτία με το λιμάνι της, είναι ένας από τους τομείς που θα πάρουν ώθηση, σε συνδυασμό με έργα σε Σύβοτα, Πλαταριά, Σαγιάδα, ως προορισμός yaghting.
«Είχα δεσμευτεί στην τοπική κοινωνία ότι η επένδυση θα συνοδεύεται με ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος της πόλης, της Θεσπρωτίας που είναι άλλο από το αίτημα παραχώρησης 6.000 στρεμάτων της παραλιακής ζώνης στην τοπική αυτοδιοικηση κι αυτό υλοποιείται, το είπαμε και το κάνουμε πράξη” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας αποκτούν χώρους για άθληση και ψυχαγωγία.
Αναφέρθηκε επίσης σε εκκολαπτόμενη στρατηγική συμμαχία με την Ιταλία «που διευρύνεται με την παρουσία του ομίλου Grimaldi, όμιλος με τεχνογνωσία και στην απανθρακοποίηση των λιμανιών για πράσινη μετάβαση” καθώς δραστηριοποιείται και επενδύει και στην Κρήτη, στο λιμάνι του Ηρακλείου. Η απανθρακοποίηση των λιμανιών, τα πράσινα λιμάνια είναι ένας επόμενος στόχος και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα είναι ένα πρότυπο λιμάνι στην κατεύθυνση αυτή. Ως το τέλος του έτους τα έργα υποδομής στο λιμάνι θα έχουν ολοκληρωθεί, τόνισε ο Πρωθυπουργός, για να έρθει ο αγοραστής να βάλει το δικό του κομμάτι για τις υποδομές του λιμανιού.
Μετά από κάποια εμπόδια το έργο Γιάννενα-Κακαβιά προχωρά, είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, όπως επίσης προχωρά το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, σημείωσε.
Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως μετά την Ηγουμενίτσα, αντίστοιχη συμφωνία έρχεται για το λιμάνι του Ηρακλείου και εκτίμησε πως και για τα δύο λιμάνια τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά, από την άποψη των επενδύσεων και της ανάπτυξης με τα οποία θα ενισχυθεί η γεωστρατηγική θέση της χώρας. Ξεκίνημα κοινής λογικής χαρακτήρισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδάκης, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων που ακολουθεί ως πολιτική η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε πως Πειραιάς και Θεσσαλονίκη πηγαίνουν πάρα πολύ καλά, όπως θα πάνε τα πράγματα για Ηγουμενίτσα και Ηράκλειο. Στην Καβάλα ακολουθήθηκε μια άλλη διαδικασία, δείγμα της σφαιρικής αντίληψης της κυβέρνησης προς τα πράγματα. Η Ηγουμενίτσα είναι η πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη, η Εγνατία μας συνδέει με την Ανατολή, αυτή η νέα συνεργασία θα αναδείξει την Ελλάδα ως την πύλη και τη σύνδεση Ανατολής-Δύσης που πολύ σύντομα θα εκπλαγούμε από τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.
Παναγιώτης Μπούρχας