Ερώτηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης της Άρτας έκανε η Όλγα Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Άρτας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Στην από 15.09.2023 κοινοβουλευτική ερώτηση της Όλγας Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Άρτας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης της Άρτας, η οποία ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά επί ΝΔ αγνοείται, απάντησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιβεβαιώνοντας ότι η μελέτη για την Αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός, μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο θα αργήσει ακόμη πολύ..
Με αφορμή την πρωτοφανή καταστροφή στη Θεσσαλία και την καθολική ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους, η Βουλευτής Άρτας επανέρχεται, σε συνέχεια συναφούς ερώτησής της τον Ιανουάριο του 2021, θυμίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκε μια σειρά ενεργειών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Άρτας. Δεσμεύτηκαν κονδύλια ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για αντιπλημμυρικά έργα στο Νομό Άρτας, που είχε πληγεί έντονα από τα καιρικά φαινόμενα στις αρχές του 2015. Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός, μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο» και ένα εκατομμύριο ευρώ για την χρηματοδότηση του έργου «Εγκιβωτισμός ρέματος Κατσαρέλου» στο Δήμο Νικολάου Σκουφά.
Ωστόσο, αν και η σχετική σύμβαση για τις Μελέτες Ωρίμανσης «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο» υπεγράφη στις 8.4.2019, σήμερα η υλοποίηση αφορά σε μόλις 5 λογαριασμούς που έχουν εγκριθεί, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 44% της συμβατικής αμοιβής.
Μάλιστα, δεν έφτασε μια ολόκληρη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας για την ολοκλήρωση του έργου και μόλις μια ημέρα πριν την υποβολή της ερώτησης της Βουλευτή (στις 14.09.2023) ζητήθηκε (σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου) «να διαβιβαστεί η ΜΠΕ προς γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕ.Σ.Π.Α)», «λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν κατά τη διαδικασία γνωμοδοτήσεων των ενδιαφερόμενων φορέων».
Με δυο λόγια σήμερα όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη αλλά έχει πάρει παράταση που ξεπερνά τον συνολικό χρόνο υλοποίησης των 34 μηνών που είχε αρχικά προβλεφθεί και συγκεκριμένα αντί για 7.2.2022, κατόπιν τριών παρατάσεων, ο νέος ορίζοντας υλοποίησης είναι στις 14.07.2024 κι αυτό …μέχρι νεοτέρας.
Όσες παρατάσεις κι αν δίνονται για τις μελέτες, ωστόσο, η κλιματική κρίση δεν παίρνει αναβολή. Ο κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες παραμονεύει όσο δεν εξασφαλίζεται η αναβάθμιση και η ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποδομών.
Πρακτικά λοιπόν: Η προθεσμία των 15 ημερών από την παραπομπή στο ΚΕ.Σ.Π.Α., αν πράγματι έλαβε χώρα εν τέλει και την οποία επικαλείται πάντως το Υπουργείο ως μέσο για να υπερβεί τις καθυστερήσεις των εμπλεκομένων φορέων, έχει ήδη εκπνεύσει. Καρποφόρησε;